設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: kifflau

[合併式擴音機] 試跳 2 ch 毒海

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

入左  2ch毒海  返唔到轉頭 只會毒癮悅來悅深!!!
想清楚
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

黃金玩家

KING 發表於 2013-4-6 14:49
咁又未必喎,配KT88膽機一D都唔慢,爆到九彩都得呀!

我之前用架 7 Watts 6V6 推 System 7, 喺三百零呎廳度, 聽 Telarc LP 1812, 我都估唔到有板有眼, 朋友聽完話: 唔係車大炮, 真係聽大炮。到而家我用外置分音加 EQ, Bi-amp 用 Plinius Class A 100 watts 推 Puppy, KT88 55 watts 推 WATT/Puppy 7 嘅 WATT, 聽返 1812 只覺低音排山倒海咁, 又快又勁, 音場又定, 我都以為啲低音好掂, 但聽過朋友套四隻十五吋低音一邊, 左右加埋八隻十五吋 Horn System 後, 我果四隻八吋又算係乜?

我就聽過 CJ 275 mono block 推 B&W 805s 果種傷風鼻塞法, 一轉架 PS Audio 合併就生龍活虎。另一個用 Spark 四枝 KT88 一邊, 推 B&W 801M, 音色一流, 我叫佢放隻爆碟, 佢笑笑口話: 咪玩啦。

當你知膽機最叻係 Soft Clipping 嘅話, 你會明 7 Watts 6V6 推 System 7, 又或者配KT88膽機一D都唔慢,爆到九彩都得。不過換架啱推高質石機, B&W 嘅功架就會比你睇到。801 位朋友最後用石 250w 推中高, 500w 推低先發現 801嘅功架。

正如冇乜人用石推 Horn, LS3/5a 九成以上夾膽機一樣, 當然可以試, 但要試幾多架先中? 物主又啱聽?

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2013-4-6 21:37
我之前用架 7 Watts 6V6 推 System 7, 喺三百零呎廳度, 聽 Telarc LP 1812, 我都估唔到有板有眼, 朋友 ...

簡單一句講,石機又好膽機又好點都要夾機夾喇叭!
你可以講B&W唔岩夾膽機,但唔代表所有膽機一定係慢唔爆得!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leo25 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Naim 冇後悔

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

B &W 配快聲amp會好d. 上welcome  audio 搵二手機啦, 包你慳唔少, 又好聲。
CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

黃金玩家

KING 發表於 2013-4-6 21:55
簡單一句講,石機又好膽機又好點都要夾機夾喇叭!
你可以講B&W唔岩夾膽機,但唔代表所有膽機一定係慢唔爆得! ...

由頭到尾都無話膽機=慢唔爆得, 只係講 B&W 唔岩夾膽機。

LAMM ML2.2 我唔會話佢慢, 但慢過萬金油, 舊款有輸出牛嘅 Mcintosh 石機就點都快唔到。

要分析力嘅膽會揾德仔,  貓乸好味道, 斯文公整 Brimar, 但德仔 EL34 又夠公整全面, 音色坐亞望冠, 貓乸 CCA 嘅分析力不能小觀, Brimar 黑色發毛屏嘅 12ax7 味道濃郁。

玩 HIFI, Matching 遊戲而已

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

個人認為B&W 是不夾膽後, 膽前石後ok,
不過咁多方案中(吾計中古) cp 最高是夾 yamaha AS2000, 小弟聽過CM5 + AS2000, 很配的

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
KING + 10 用家心得
terryc + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2013-4-7 03:07
由頭到尾都無話膽機=慢唔爆得, 只係講 B&W 唔岩夾膽機。

LAMM ML2.2 我唔會話佢慢, 但慢過萬金油, 舊款 ...

你咁多偉論我都唔識分析咁多!
都係睇你表演好過回應啦。
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Lester 發表於 2013-4-7 07:29
個人認為B&W 是不夾膽後, 膽前石後ok,
不過咁多方案中(吾計中古) cp 最高是夾 yamaha AS2000, 小弟聽過CM5  ...

絕對認同!

但點配,都唔夠大師的前後級配 B&W 咁「絕配」
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

引用丐幫幫主「口頭蟬」……20K玩兩聲道只係一個入門的單位

用20K找部高階一點的,二手過款合拼總比買部全新入門合拼好~

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1