設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[音響配件] Oyaide R-0插座使用分享!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
終於也算是第一次的開箱文 , 也應該說是開盒文才對!
從來ching 們包括自己買任何器材附件總是喜歡買到最頂, 一步到位, 當然也就在自己能力範圍內啦 , 這次也例外就買了個Oyaide 最新的R-0插座試玩玩, 這個跟之前的R-1有何同呢? 請看下回

R-0跟R-1 也都屬Oyaide的最高型号插座, 分別在於R-1金屬的接觸部份都鍍上了材質貴重的Platinum 及Paradium, 取其声音更通透細緻,及增加樂器的分隔度, 但缺點是中及中低頻始終顯得有點虛, 不能做到全頻平衡, 對於低頻足的更要小心使用! 而我一向喜歡聲音沒有過份偏性的附件, 鍍金鍍銠一向忌用, 還是喜歡純銅無鍍層的金屬接觸面, 所以這個R-0就對正胃口了!它正是個金屬位置全無鍍層的插座, 取其聲音自然沒偏性, 但接觸位置還是經過精工打磨, 令表面如R-1一樣的光亮如鏡.....

好!到最重要的聽感了! 換上後先聽人聲, 聲音厚度密度比前提昇了非常多! 但咦.....好像聲音有點朦才對 , 這就已經沒有興致再試其它類型音樂了!心想反正已經換了,應該要讓它跑跑才對它公平,這就開著機讓它跑了一天, 到第二天睡醒再仔細聽, 隔幕全消了, 低頻起了很大变化, 密度依然令人感動, 最驚訝的是, 中至中低突然变得非常乾淨, 而且線條分明清淅, 立體感,分隔度加強了, 高音亦開揚了少, 再聽了一整天,果然沒話可說!只能說....真的很

所以千萬要說R-1才是頂級,R-0是second up, 要只看它的價格而去畫分高低, 價格分別只在於鍍上表面的材質而已! 實際選擇是需要跟據系統的偏向及個人喜好去調配!今後也要老是說買到最貴就一定是最好啊

原裝盒內還附上兩個在閒置插座上可使用的"蓋", 嘅能防塵, 表面貼上的物質還稱可防RF等作用, 令聲音更寧靜

評分

參與人數 3威望 +23 金錢 +23 收起 理由
sealteam4 + 3 + 3 用家心得
KENXYZ + 10 + 10 用家心得.....很好的分享
喜喜天使 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用英式毛得玩

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

喜喜天使 發表於 2013-4-4 18:20
我用英式毛得玩

若牆身是用英式, 一樣可以加隻美式拖板玩吓喎

黃金玩家

c hing, 請問幾銀?

聲底同屈机點比呢?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Siu 發表於 2013-4-4 19:06
c hing, 請問幾銀?

聲底同屈机點比呢?

我在日本買, under $600/pc, 屈機我未用過, 不過聽聞佢啲Ag, gold 等先較出名, 但我一向比較喜歡unplated多啲。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

請問幾銀x2 pm,thanks

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝各位Ching 的+分
價錢在日本買$600內

黃金玩家

自定義頭銜

香港有得賣未?

黃金玩家

CyberBB 發表於 2013-4-4 19:37
我在日本買, under $600/pc, 屈機我未用過, 不過聽聞佢啲Ag, gold 等先較出名, 但我一向比較喜歡unplated ...

其實我都偏向無鍍咩鍍咩,咩合金之類。。。。怕成set野加左d聲底。。。。由其在源頭!

我唔知“銅”算唔算原味。。。。只可以假設佢係reference. ....;-)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kmr 發表於 2013-4-4 21:12
香港有得賣未?

已經有啦! 呢隻嘢真係值得推薦