設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: david1503

[請教] 3套5.1 入門︰請求師兄發表寶貴意見

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-3 09:54
見有CHING放616, 樓主可諗諗:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=153426 ...

多謝師兄!小弟新手,真係唔識check二手器材,不過已聯絡該師兄,唯有邊試邊學啦,希望一切順利。

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

師兄們,假設我已選定616+mordaunt short alumni,可否教埋我要配咩線?大約要共96呎喇叭線和1條subwoofer線。

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2013-4-3 09:57
多謝師兄!小弟新手,真係唔識check二手器材,不過已聯絡該師兄,唯有邊試邊學啦,希望一切順利。{:1_260 ...

都無話點CHECK, 照計佢部機都幾新, 你可以試吓佢部BDP, 轉多幾隻碟睇吓部機有無CONNECT唔到SIGNAL, 再CHECK下佢裡面啲FUNCTION WORK唔WORK, 其他嘢就真係用落先知, 不過仲有保養都唔使太驚既~~!! {:9_428:}

呢度有onkyo朋友喺度, 有問題可以去佢地專區問吓, 或者開post再問, 呢度大把ching用O記~~!! {:9_421:}

P.S. 利益申訴, 小弟係用媽媽霞......{:9_434:}

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2013-4-3 10:04
師兄們,假設我已選定616+mordaunt short alumni,可否教埋我要配咩線?大約要共96呎喇叭線和1條subwoofer ...

我建議你用啲最簡單最平既線先, 好似Belden 8471呢類平平地, 你SEARCH下呢度都好多CHING有推介~~!! {:9_421:} 等你慢慢玩耐咗覺得有咩唔足夠先再諗想要咩去換~~!!

如果唔識DIY, 就搵吓啲平既廠線, 不過平既廠線就真係無咩特別好喇. 喇叭線都好易DIY, 好似呢位CHING咁:
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=147128

黑鑽玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

616+mordaunt short alumni Good Choose.....

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

想問師兄多一個問題,因為未用過amp…
每日睇tvb時,請問係咪可以︰「magic tv用hdmi駁amp,amp用hdmi 駁電視,amp播聲音,電視出畫面」
咁樣日日用,會唔會傷機?因為我而家用soundbar,電視著soundbar就著,soundbar取代電視喇叭。thank you{:9_428:}

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

Update: 感謝各位師兄教路,小弟昨日已入手mordaunt short alumni 5.1 at $6500。今日會買埋部二手616,仲有去ssp搵下belden 8471。希望駁機時順順利利!{:9_430:}

高級玩家

david1503 發表於 2013-4-5 09:26
Update: 感謝各位師兄教路,小弟昨日已入手mordaunt short alumni 5.1 at $6500。今日會買埋部二手616,仲 ...

恭喜晒,搞好POST啲相同大家分享下

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

david1503 發表於 2013-4-5 09:26
Update: 感謝各位師兄教路,小弟昨日已入手mordaunt short alumni 5.1 at $6500。今日會買埋部二手616,仲 ...

CHing你係咪大約4pm在11/F走?係既話我就係你邊擦過,之後我又買多套Alumni了,不過唔做$6500比我了

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

阿Gong 發表於 2013-4-5 09:42
CHing你係咪大約4pm在11/F走?係既話我就係你邊擦過,之後我又買多套Alumni了,不過唔做$6500比我了 ...

Ching,無錯係我!下次見到面請拍下我搏頭,say個hi。{:9_434:}
佢做幾錢俾你?我仲想買一對stand,佢開我$1000,唔知貴唔貴…我見過有人話連5.1買,對stand計佢$650。