設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ewartuen

[請教] HDMI 1.4 應該等嗎?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

其實宜家市面上好多線材雖然未有1.4認證, 不過我估比較高級線材嘅用料同相關嘅訊號傳輸速度要對應1.4應該唔會有太大問題的. 如果HDMI1.4同1.3本身線嘅結構冇唔同, 我估主要都係用料嘅問題(例如有銀嘅線會好d)取決一切. 有budget的話就去買一條比較好嘅線.

市面上都有一d hub box用cat6/5e lan線或光纖線做之間嘅連接, 兩端則再駁HDMI線去駁器材. 雖然宜家都只係support去到1.3a, 不過到時有1.4版本嘅hub box咪去換咗佢囉. 講穿線的話, cat6/5e lan線或光纖線相對會比較方便 (個人意見). 到底1.4嘅feature特別係對projector有咩新嘅支援而你又覺得無咗唔得嘅(3D立體電影?) 如果擔心到時想用1.4器材而因換唔到線搞唔掂, 咁你裝修果陣叫師傅做定線槽, 咁你日後要換線都可以方便d. 你慢慢考慮下啦.

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

坦白講 , 有1.4得嚟 , 就自然有1.5或以上 , 你要等所謂終極版本 , 咁你呢世都可以唔駛玩影音..
人生苦短 , 無謂嘥時間等啲呢幾年"未必"會用到的嘢 , 況且 , 所謂1.4所寫的功能 , 你有幾多會用到 ?
200 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

咁ewar兄係咪唔買1.3嗰d avamp先~

一定唔等啦, 咁有喉位, 到時(都起碼一兩年後)需要先換吖

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇o黎樓主團火.....都係一級火警!

高級玩家

早買早享受,遲買平2舊,科技無得追,除非唔用!

進階玩家

時間就係 $.. 身痕就要即係抓.. 若..........等....... 痕死.....

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

29# josephm

呢個真係好重點, 我初時想等1.4係因為我覺得科技呢樣野, 你等得就一定平, 就好似你今日用同一個價錢你可以買到明日既新款, 當然唔可以未有消息就去等啦, 就好似而家都話到明1.4會出, 所以初時我先想話等, 仲有最緊要係我乜都無, 但過左AV show之後, 見到咁高質素既畫面同聲效, 耳邊就成日幻聽, "What are you waiting for?"

銀級玩家

31# ahkit18

我已經開始向線呢方面埋手啦, 入到伙之後, 應該會第二時間購入AV產品

銀級玩家

28# lemonstar

我睇如果D線拉好哂, D機都唔買唔得, 開始要踏上這條敗家之路

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

e家買左野玩先
邊玩邊等
等到1.4成熟左先換機都唔遲
Vinyl & MQA Enthusia
11.2 channels surrender