設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] Onkyo 515 + Samsung ES8000 ARC 問題

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
各位師兄幫幫忙, 小弟仲未SET 得掂
情況如下

1. 515 已SET Hdmi control (RIHD): On
2. 已用1.4 HDMI 線
3. Samsung TV 已插有ARC Output 位置
4. Samsung TV 己開ARC Function
5. 電視已display Anynet function 連接到部515 Amp, 電視speaker 己無聲音, 但部AMP 都無聲.
6. 如果呢個情況下關左部AMP, 電視會用返SPEAKER 聲..

有無人知我SET 錯咩野...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

條HDMI 線幾時買,舊款式唔得,換條新試試。

新仔玩家

YYSKY 發表於 2013-3-25 13:05
條HDMI 線幾時買,舊款式唔得,換條新試試。

新買, 佢話支持3D 同聲音回傳{:9_418:}

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chancalebyf 發表於 2013-3-25 13:49
新買, 佢話支持3D 同聲音回傳

點都好換另一條試試,由其是新嘢,乜都有可能的。

進階玩家

amp set tv/cd already?

黑鑽玩家

金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

me face the same problem
use  yamaha 3010
es8000
我係no  amp connection

睇bd 又冇野
TV.  :Samsung es8000, HDMi:Ultraviolet 6, AMP:pioneer 87 ,Rotel 1070, BDP :103D 前Wharfedale Monitor MFM7 中:Focal 1000cc , Sub: SVS & kk12012

新仔玩家

stephen23 發表於 2013-3-25 14:54
amp set tv/cd already?

師兄 ,我唔明你話要set 咩,可唔可以details d 講我知,可能真係呢到有問題

新仔玩家

YYSKY 發表於 2013-3-25 14:02
點都好換另一條試試,由其是新嘢,乜都有可能的。

thx  your advise ,返去樣樣都試下先

進階玩家

chancalebyf 發表於 2013-3-25 15:38
師兄 ,我唔明你話要set 咩,可唔可以details d 講我知,可能真係呢到有問題 ...

用ARC部amp要set去TV/CD個輸入先會有聲出

■Audio Return Channel (ARC)

The audio signal from your TV tuner can be sent to
HDMI OUT MAIN of the AV receiver.
The audio return channel (ARC) function allows an ARC
capable TV to send the audio stream to HDMI OUT MAIN
of the AV receiver. To use this function, you must select
the TV/CD input selector and your TV must be ARC
capable

新仔玩家

stephen23 發表於 2013-3-26 01:39
用ARC部amp要set去TV/CD個輸入先會有聲出

■Audio Return Channel (ARC)

Thx C Hing

文題已解決, 我記得一用ARC 佢就自動轉去TV/CD channel.

講講個問題係點解決先, 其實我尋晚返到去config 上基本上咩都無郁過, 剩係部TV disable 左ARC Function, 再reconnect 一次, 就成功了, 我諗算係有BUG 吧..

多謝咁多熱心人士幫忙.