設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: rboys

[請教] 新手買機

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

titus614 發表於 2013-3-25 07:47
" CANON 影人靚D, NIKON 影景靚D " 呢個概念應該要改喇...而家兩家廠既相機都好全面, 冇話邊部影咩好d... ...

呢個概念應該要改喇 x agree!
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

HOHOHO 發表於 2013-3-25 10:04
how much you buy it???
thank you

我部body二手咋...$20k正九成九新(肥花搵)
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2013-3-25 09:56
如果budget許何就買部好D, 其實冇話新手就要買新手機, 有心學新手用旗艦都OK, 要磨練唔駛一定要用部低階機~ ...

絕對贊成...有心玩買部好d就會令人提起興趣...反而d入門機好多時捕捉唔到自己想要既嘢因而會想放棄攝影...感覺重唔湯唔水!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

titus614 發表於 2013-3-25 10:31
我部body二手咋...$20k正九成九新(肥花搵)

THANKS ANSWER
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

首先,
1. 係單反的世界, 部機入唔入門, 一般係指佢的價錢同操控, 同用家的技術/知識係冇關的, 用家應該從自己的要求去出發.
而只要你有心影, 入唔入門係好小事, 5d mk3主要畀到你的係係操控上的自由度/反應, 同埋係動態對焦時的速度, 你對呢d有要求又肯畀多d錢, 同埋唔介意佢重兩三百gram(咁上下, 唔記得了)的話, 5d mk3係首選.
2. 什麼c記影人, n記影景...其實對稍為識得調節部機的picture control的人黎講 , 都唔係什麼問題, 更莫講個d會用ps後制的人了.
(從前的n記係自動白平衡方面好差的, 但最近兩年大有進步)
題外話, 後制其實只係一個手段, 會令你把影出黎的相改到更好, 更符合自己要求, 當然會要你d時間去整, 但通過後制的同時, 亦可令一個人更加了解自己的喜好, 要求, 將呢d知識, 其實又可以幫到自己去改善拍攝時的效率, 如一d調控的習慣.
反而初學者如果太抗拒後制, 下下都要求自己係影相時要一take過, 做成壓力之餘, 進步亦唔會大.
我個人啦, 後制唔一定要做, 但的確係攝影的一部份, 應該要識, 做唔做係case by case, 我希望自己的相可以靚到唔駛咩後制, 但未達到呢個境界前, 亦樂意去後制.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
rlwk2009 + 10 + 10

查看全部評分

等運到

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝咁多位C兄比我意見.琴日已經入左部....!!

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
ahnel + 1 + 1 恭喜恭喜~

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

rboys 發表於 2013-3-25 12:48
多謝咁多位C兄比我意見.琴日已經入左部....!!

妖...入咗部咩相機呀? 收埋收埋呀....

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

rboys 發表於 2013-3-26 20:33

師兄........幾錢入手....?
謝謝

Panasonic TH-P42G10H (PE LAB ST)
Pioneer SC-LX73 (Viablue X60)
Pioneer BDP-320 (Ortofon 3900 Silver)
Panasonic DMR-EH58
FS: Quad L-ite CS: Quad L2C
Sub: Emotiva X-Ref12