設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[討論] Post76 x AKG K702 試聽會 (會後討論)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

tomato75444 發表於 2013-3-23 23:45
我o岩o岩同你相反,所以感覺良好
聽曬6隻,幾鍾意Q701
多謝今次咁多位板主既安排

我好鐘意「交流/ 放毒」架,下次可以多d野講下,呢d活動自己玩者,放d都唔緊要
DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

科林玩家

odin1983 發表於 2013-3-24 13:12
我好鐘意「交流/ 放毒」架,下次可以多d野講下,呢d活動自己玩者,放d都唔緊要  ...

希望下次可以跟你地學下野,我都想比你毒下!

銀級玩家

我都好想用佢地SET好D器材試翻D耳機.但試野真係要用自聽慣o既歌先有比較.
唔熟o既歌好難比較器材的真正差異.祗知道好唔好聲.
AKG K/Q701,K702/A都算好難推吓.唔加耳擴係一定唔好聲.
依個價其實K702A真係幾全面下.味精唔多.好中性.
但同我聽開S牌IE8各有高低.又唔值得換.
如果百冇新入手就好值得考慮.
至於S3003.我覺得係未開聲喎.或者我部手提AMP仔同佢唔夾,推唔到D低頻出來亦未定.
但皮幾我就...........
http://karryykwai.blogspot.hk/

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我唔知講唔講好,因為我可能係唯一唱反調的人,不過都係講少少啦。

主要講K702同K702A的比較,我是先聽K702的,聲音非常monitor及有質素,我認為非常中性、低音乾淨有彈跳力,而非沒有低音;
然後我試K702A,當時2隻耳機都駁同一部amp出聲的,無疑K702同K702A的分析力都同級的,但K702A的聲音就很味精,我一直都聽慣及喜愛monitor聲,但我知反而多數師兄會唔喜歡這種平直的聲音的而喜歡有點味道的,愛聽人聲的更是;

我會估計AKG一直取向professional的user,他們就是需要聽monitor取向的一群,所以AKG耳機慣常是這種聲音便能理解,而今次推出K702A感覺是改為大眾用戶群的取向,聽得較為舒服那種,這是順應市場的需要也是能理解的,有味唔緊要,喜歡這聲低的師兄便可選擇K702A,但當時的配搭放出來的聲音就有點瑕疪,音符與音符之間重疊,泛音過多,尤其低頻段最明顯甚至重疊得變成混濁,用喇叭的比喻就像空間擺位不夠好出現booming般,就不好了,或許當日的DDC->解碼->amp的組合不能最有效發揮K702A的特性,聽說AKG對amp的配搭是很考究的,我也相信很難在同一設定上又能最好發揮K702又能發揮K702A,畢竟兩者的聲音取向不同。

評分

參與人數 1金錢 +5 收起 理由
hiyori + 5 精彩Report

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

keroic 發表於 2013-3-23 19:54
頭先我都見你試左k701呀,乜原來最後無試k702a

限量5000,叫人送對俾你做返詳細評測啦,唔係 ...

不如我叫佢借一對比版主大人你玩丫~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

伏喱哩 發表於 2013-3-25 15:11
我都好想用佢地SET好D器材試翻D耳機.但試野真係要用自聽慣o既歌先有比較.
唔熟o既歌好難比較器材的真正差異 ...

701我覺得真係難推到爆, 我傻傻地用手機插上去聽歌, ......竟然出得蚊聲......可想而知難推到呢~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

nicknick 發表於 2013-3-26 00:56
我唔知講唔講好,因為我可能係唯一唱反調的人,不過都係講少少啦。

主要講K702同K702A的比較,我是先聽K70 ...

GOOD, 最緊要有果句講果句, 冬月講出自己聽感就最好了!!!

特工大人, 洗唔洗我借隻702A比你慢慢試真D呀~~~

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2013-3-27 15:23
GOOD, 最緊要有果句講果句, 冬月講出自己聽感就最好了!!!

特工大人, 洗唔洗我借隻702A比你慢 ...

我都係諗住用手機出街聽,所以推唔起702a呀,我要32ohm 密封式但旗艦質素的耳機!

搭單問問,我用Mac機覆文睇D字是正常size, 但唔知點解在android手機用chrome睇翻D字size原來放到好大恐嚇咁,有乜解救呢?
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F
keroic 該用戶已被刪除
keroic 該用戶已被刪除