設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電源線] ISOTEK 20A DIY電源線

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟第一次DIY電源線

因為電源呢家野真係有D驚死
始終都係有危險性

DIY部分已貼在DIY區
聲音就貼係呢一句

如果要睇詳細DIY既部分
請移玉步:
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

其實條線只係接上左兩個小時
雖然已開揚了不少
但可能都有D唔公平
僅供參考

今次條電源線係用係拖板
ISOTEK呢個牌子始終都認為係適合用係拖板咁...

原本用緊WW AURORA做拖板線
應該會好多人想打我
不過真係試得出分別幾大
列點講會清楚D

1. WW AURORA高音會去得盡但口水聲較嚴重, 靜, 但會有D得失既感覺, 好似冇左一D野
2. ISOTEK 平均好多, 厚度明顯較WW高, 但不過厚, 全頻質感有明顯改善, 聽D節拍較多既歌, 明顯爽朗, 連流行曲都聽到多D野
3. 由於訊號線鍍銀, USB 線亦係全銀, 所以可能錯不在AURORA, 只係我太多銀, 我都唔明冇試過情形下買下買下就好多銀質....
4. 其實本身就唔應該用AURORA係拖板, 係我低估左佢對全套系統既影響
5. 我餵左粒AMR FUSE比ISOTEK用... 所以呢個比試絕不公平

之後CDP到左會試下用番AURORA係CDP上
如果唔理想到時候先再考慮其他選擇
否則又DIY一條ISOTEK囉

為免比人鬧
都係上番張圖

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
KENXYZ + 10 + 10
chuwing + 10 + 10

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

鉑金玩家

若拿WIREWORLD的線作為拖板線,表現只會普普而已
HIFI器材的功能就是還原錄音,僅此而已

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄真識貨;有時間諗下條Syncro .... 好鬼正!絕對要試
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

鑽石玩家

師兄,條線有網,是否同X-60咁樣駁法如好啲啦? 將網駁埋去水缐位!
Naim 202/200, CDX2, ProAc D20R, Power Line

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chuwing 發表於 2013-3-21 23:52
師兄真識貨;有時間諗下條Syncro .... 好鬼正!絕對要試 !

SYNCRO
頂班呢

換得呢條線我應該換AMP先了!!!
SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2013-3-22 00:19
師兄,條線有網,是否同X-60咁樣駁法如好啲啦? 將網駁埋去水缐位!

我都有參考過呢個做法
一來冇熱縮膠
二來第一次試

只要安全就好了
如果下次有更齊料會考慮的
目前已非常滿意

鑽石玩家

How much per feet ah? 用2ch amp 又如何呀?

星級玩家

粒AMR Fuse 在那裡買的呢?同埋幾銀呢?
拖板電源線 - Acoustic Revive Max5000
Cayin CD-11T - Gotham 10701; Inakustik 2502F
DIY Int Amp - Supra LoRad 2.5 MK II
Epos M12i - Gotham 50150

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

heven 發表於 2013-3-22 00:29
How much per feet ah? 用2ch amp 又如何呀?

美國寄過來的
1M 43英磅

質感同厚度都唔錯
應該係屬於耐聽類型
但要好大力好大力的它並不算

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

billylwc 發表於 2013-3-22 00:39
粒AMR Fuse 在那裡買的呢?同埋幾銀呢?

12.5英磅
記住要揀13AMP.... 否則會變了3,5等機內FUSE....

http://www.mains-cables-r-us.co.uk/

但冇盒的....
佢裝在類似醫生比藥果D袋仔

當然佢本身成個郵包係有泡泡膠袋
但係都好驚....