設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ken10267

[討論] 準備新裝修後用ge野

進階玩家

YYSKY 發表於 2013-3-19 20:35
63A做支總制For  AV System就得,何況這個本身就是總制來,MCB只有單邊接火線。

拉過兩組幾粗線呢? ...

咁本身有個總制點算? 呢個諗住比av制用得唔得?
果兩組線應該係2.5mm的

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄怕啲電唔夠力不是用條大A數MCB就得㗎,咁祇會唔安全,

大家要習慣下,將電線睇成一支低ohm電阻看代,點解腳軟唔夠力啦,因為串連咗一支相對大ohm電阻返電箱囉,想夠力為有串支細ohm支阻返電相,就是咁簡單,電線粗幼與ohm數成反比例的,當然愈粗愈好啦,做條電巴仲正,錢問題啫,做兩組4mm各接一個孖蘇,咁4個牆蘇應該夠用啦,唔夠就三組六牆蘇。Fuse 10/15A MCB獨立用,可以配合漏電斷路制就更加安全啦

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ken10267 發表於 2013-3-19 20:51
咁本身有個總制點算? 呢個諗住比av制用得唔得?
果兩組線應該係2.5mm的

如果是20mm獨立喉做返電箱,咁加多兩對2.5,孖住兩組當一組用,距離電箱有幾遠呢?

進階玩家

YYSKY 發表於 2013-3-19 20:55
師兄怕啲電唔夠力不是用條大A數MCB就得㗎,咁祇會唔安全,

大家要習慣下,將電線睇成一支低ohm電阻看代, ...

咁點算.....買又買左la, 好似得20a 1p同63a 2p, 線又拉好左2.5MM, 所以諗住張兩組變一組...

進階玩家

YYSKY 發表於 2013-3-19 21:04
如果是20mm獨立喉做返電箱,咁加多兩對2.5,孖住兩組當一組用,距離電箱有幾遠呢? ...

冇得再拉la, 個牆插距離電箱20幾呎, 唯有張兩組變一組...兩組分別接入63a 2p mcb, 另外一邊張兩組線接入sine 牆插, 咁樣得唔得?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ken10267 發表於 2013-3-19 21:18
冇得再拉la, 個牆插距離電箱20幾呎, 唯有張兩組變一組...兩組分別接入63a 2p mcb, 另外一邊張兩組線接入s ...

E位師兄一定少來76,又或唔八掛,我同晶sir及其他師兄講獨立電講好多次喇,

我覺得如果你電缐無用發燒級咁電箱連MCB等都無必要用靚嘢,這個換別的東西啦。

廿零尺唔算長,接多個孖蘇行都可以,叫電工接並聯不要行Ring。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
plnl88 + 10 + 10 專家教路!

查看全部評分

進階玩家

YYSKY 發表於 2013-3-19 21:36
E位師兄一定少來76,又或唔八掛,我同晶sir及其他師兄講獨立電講好多次喇,

我覺得如果你電缐無用發燒級 ...

真係好少上76, 20呎係直線距離, 連埋灣位最少30幾呎, 應該換唔到線,,,
啱啱打左電話去, 佢話冇問題就冇得換....
咁請問師兄用我個方法可唔可行, 要等下次搬屋先有得換線

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ken10267 發表於 2013-3-19 22:00
真係好少上76, 20呎係直線距離, 連埋灣位最少30幾呎, 應該換唔到線,,,
啱啱打左電話去, 佢話冇問題就冇得 ...

E舊咁嘢相信都壓咗好耐賣唔去難得賣得出幾大唔肯換,

63A火竹都未識跳呀,撞氣直情會爆炸呀,換條單P20A都唔肯呀,再同佢買一萬幾千嘢一定肯換。

進階玩家

YYSKY 發表於 2013-3-19 22:46
E舊咁嘢相信都壓咗好耐賣唔去難得賣得出幾大唔肯換,

63A火竹都未識跳呀,撞氣直情會爆炸呀,換條單P20A ...

唉, 當幫佢請貨la........
我入屋條線係3x100A, 我驚買20A唔夠, 所以買左63A

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ken10267 發表於 2013-3-19 22:54
唉, 當幫佢請貨la........
我入屋條線係3x100A, 我驚買20A唔夠, 所以買左63A  ...

叫電工用普通15A算啦,可以加個15A漏電斷路制最好啦,

美式座其實能承受10/15A呢?無用過唔係好記得。