設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ropresident

[教學] Pioneer LX-86

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ropresident 發表於 2013-3-18 01:05
多謝沙皇

Ching 都解決到D問題la, 而我Auto setup好準wor....係5.1 not 5.1 bi-amp wor....唔同ka.....re-try try 選過,
CHing 而家小弟仲有什麼可幫忙?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ropresident + 10

查看全部評分

研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

fungl 發表於 2013-3-18 10:31
And

毒峰 = me!!

唔通師兄你既性係歐陽 ?

1萬

鉑金玩家

Einstein 發表於 2013-3-18 01:07
要set ka.....但有冇power amp 一樣, 5.1/5.2 一樣la....

小弟見佢玩5.2都有好多個setting~~~~
係唔係玩佢個前置+中置bi-amp好d呢?

因為小弟用隻兩隻前置(usher s520)作為中置, 後置只係mirage os3

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ropresident 發表於 2013-3-18 12:14
小弟見佢玩5.2都有好多個setting~~~~
係唔係玩佢個前置+中置bi-amp好d呢?

Oh...I seee,  Bi amp is better
但bi-amp接線小心D, 你係分H/L, not L/R....會唔會這樣米搞錯左右lor...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
ropresident + 10

查看全部評分

研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

1萬

鉑金玩家

fungl 發表於 2013-3-18 10:33
Wilson Hing,
What can I help u??  (I will try my best to solve your problem)

唔知師兄知唔知道pinoeer86($14k左右) 比十仔既質+量, 同denon 2809($8k)比十仔既質+量.
係唔係86會有質素d, 收尾d, 無咁埋身, 量少d呢?

因為以前小弟用2809時都用左一段長時間先知道點玩到denon可以有好大既量同質素.

其實2809算係數年前中階av amp, 86就係現代頂級av amp, 只係唔知86會唔會有機會做到2809既量感呢?

1萬

鉑金玩家

Einstein 發表於 2013-3-18 12:19
Oh...I seee,  Bi amp is better
但bi-amp接線小心D, 你係分H/L, not L/R....會唔會這樣米搞錯左右lor... ...

因為小弟前置已經by-pass左比金仔搞~~~

只係淨低一對usher s520作為中置, 而佢本身只係玩single, 無得玩by-wire, 我見佢好似可以利用兩個唔同output(中置+唔知邊到), 從而推兩隻喇叭, 不過唔知咁做好唔好呢~~~

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄...睇張圖部機係有bi amp中置?!咁師兄有沒有試下呢?效果是否有很大分別啊!?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

1萬

鉑金玩家

chakat 發表於 2013-3-18 13:27
師兄...睇張圖部機係有bi amp中置?!咁師兄有沒有試下呢?效果是否有很大分別啊!? ...

因為未安排好喇叭線, 所以未試~~~
而且603同對usher有些許性格重疊, 應該要搵neotech試下~~~

禁止發言

1萬

鉑金玩家

Gorgeous 發表於 2013-3-18 13:45
用85玩過前置bi-amp, 效果唔多好

未知可否請師兄係呢方面講多少少經驗 ?