設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

《草裙娃娃呼啦啦》《Hula Girls》觀後感 (唔含)

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
琴晚睇完優先場,見佢拎o左日本電影學院賞咁多個獎,所以都幾有期望

同先前幾齣日本o既青春勵志片一樣,《草裙娃娃呼啦啦》o既橋段都係依循一條公式

一個曾經風光但係因為一o的問題而失意o既老師,遇上一班平平無奇o既少男少
女,呢一班少年入面除o左有主角之外,梗會有一個肥妹/仔用以加添笑料,另加一
班無咁起眼o既二打六,呢一班少年會從失意老師身上學一種技能,佢o地由一竅不
通,經過重重波折同困難,到學滿師成功上台表演/得獎......

可能期望愈大,失望就愈大,但係比起之前幾齣近似o既「日本公式青春勵志電
影」,《草》片並不特別突出,可能由於定位唔係一出喜劇,片中o既笑位並唔多,
但係作為一齣勵志片,感動位o既「催淚指數」我就覺得唔係好夠,以我一向睇親
勵志片就好易「感動」o既人睇完,都唔係好覺得「被感動」到,而描寫主角學跳
舞o既一段,就令人覺得學跳「夏威夷舞」好似好易學咁,主角o係無乜難度o既情
況下就學成可以上台表演,無經過困難同挫折,自然好難感受到主角們學成之後成
功演出o個種成功感。

女主角蒼井優o既演出出色,無疑係同佢本身o既芭蕾舞低子有關 (之前有睇花與愛
麗詩o既都應該欣賞過)。松雪泰子o既老師角色演出亦恰到好處。另有題外話,此
片印證到,其實日本妹係怪獸級比起索女級係多好多o既,希望各位港男唔好再對
「日本妹」再有太多不切實際o既幻想o勒。此外,o係片中亦令我深深咁感受到化
妝o個種「化腐朽為神奇」o既能力......

總括o黎講,《草》片雖然唔算差,但係的確另我有o的失望,可能我唔係日本人,無
經歷過日本戰後經濟蕭條,人們生活艱苦到如何靠自己o既努力另經濟起飛成為經
濟大國o個種感覺,無o左o個種代入感而只係當佢做一如以往o既勵志片咁去睇,又
或者我對用同一種公式去做o既日本青春勵志片真係開始覺得悶o勒......

先有排球、相撲,後有划艇、韻律泳、再有吹喇叭同跳舞,我就開始覺得悶o勒,
日本人,你o地覺得悶未?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

蒼井優呢排都成日聽佢個名呢!!!
THX BLOG~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

放呢邊小人睇到喎
移過去movie果邊會唔會多人睇到呢?Smilies010 Smilies010

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 lkljason 於 2007-7-25 16:49 發表
放呢邊小人睇到喎
移過去movie果邊會唔會多人睇到呢?Smilies010 Smilies010

咁就要麻煩小瑟兄o勒Smilies014Smilies014

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

移動了Smilies010 Smilies010

星級玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽VIP勲章

之前仲勁有興趣添

三潮玩家

原帖由 hand神 於 2007-7-26 16:10 發表
之前仲勁有興趣添

我本來都係...... 好在依家唔駛錢,如果唔係就真係中計Smilies013

三潮玩家

原帖由 lkljason 於 2007-7-26 11:43 發表
移動了Smilies010 Smilies010

Thanks!

2萬

三潮玩家

J J

舉手之勞!不必言謝!:D

2萬

三潮玩家

J J

港版亞洲發行
預算9/28上架

故事介紹:

DVD-9 <P片長109分鐘 HulaHula 不懂跳舞只懂喧嘩
呼啦呼啦我們都是不倒娃娃
裙是草我是花時代再差
扭動草裙讓心開滿太陽花 真人真事改編的溫馨喜劇。1965年,面對能源改革,福島縣常磐的煤礦公司決定將當地轉營為度假聖地,興建一座名為「夏威夷中心」的娛樂場所,並專程從東京請來了舞蹈老師(松雪泰子飾)籌組舞團,向市內招攬回來的少女教授草裙舞,作為場所的節目之一。畢業在即的紀美子(蒼井優飾)在好友慫恿下,一起加入了舞團,但她們似乎都不是習舞的材料……。紀美子想到亡父、母親和哥哥(豐川悅司飾)一生都在漆黑的礦坑捱苦,不想重蹈覆轍;在一片反對聲之下,她決定與一班女孩跳出未來……