設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: beerboy

[討論] 76近排靜左好多

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

查實..去到尾...咪又係哥句,

I, I will be King
And you, you will be Queen
Though nothing will drive them away
We can be heroes just for one day
We can be us just for one day

DAVID BOWIE - HEROES
No Music No Life

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我呢排摩機多, 已係mouser入重貨, 準備復活節再加摩血滴子, 重摩前級, 再摩4400mono block.我已被金錢幫首領邊緣化......但我要求証, HIFI面前, 窮人含銀, 係咪打破唔到嘅命運呢?

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
terryc + 10 + 10 絕!
喜喜天使 + 10 + 10

查看全部評分

CDP: Lite CD22
AMP: Denon PRA 1100, POA 4400 MONO BLOCK
SP: JBL 4312A
PC, SC, IC 丐幫雞線
CAS: i5 ASUS STX

一生追求冷硬標

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

tomtomsuccess 發表於 2013-3-14 01:43
我呢排摩機多, 已係mouser入重貨, 準備復活節再加摩血滴子, 重摩前級, 再摩4400mono block.我已被金錢幫首 ...

摩機 i like it
雞雞音響組合

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

beerboy 發表於 2013-3-13 17:25
其實係唔係d野太貴呢?i mean新機。搞到無人肯upgrade咪無箱開。

D 野貴左就肯定,現在香港有乜野唔加 ... 係人工就真係無乜加過!  不過,可能係買家審慎左去洗錢。

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

RiceR9 發表於 2013-3-13 16:31
will總....76既團購都少左好多啦
可能為左避鹽...又或者大家都好忙啦
舖頭少左生意就 ...

九哥,團購呢家野我都無參予開 ... 不過呢家野就真係搞得好與壞都咁有 Talking Point。不論定價、安排、協調、風險等等,無一不是吃力不討好。做得平或入水貨就可能得罪代理及鋪家;做得貴或同市價相約,又可能比人話無著數、搵人笨;賺錢比人話唔應該、蝕做無人信、安排偶有錯失又被罵爆 ... 真係極容易與版友、代理或鋪家引起不必要既誤會或爭拗,當中苦與樂真係唔搞過都唔知。
所以我情願工餘時,搞多些影音活動比大家好過,其它野留返比更偉大既師兄搞就算。

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

一於搞多D試聽會啦!!!!!!!可以多D師兄參加,之後又有回覆和分享,咁咪冇咁靜囉!最緊要多活動容易吸納新朋友嚒!

評分

參與人數 1威望 +100 收起 理由
小瑟 + 100

查看全部評分

Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

wil-wil 發表於 2013-3-14 02:17
D 野貴左就肯定,現在香港有乜野唔加 ... 係人工就真係無乜加過!  不過,可能係買家審慎左去洗錢。
...

哎....總之搵食艱難啦。
No Music No Life

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

wil-wil 發表於 2013-3-14 02:40
九哥,團購呢家野我都無參予開 ... 不過呢家野就真係搞得好與壞都咁有 Talking Point。不論定價、安排、 ...

從來, 做任何事都有成本, 但偏偏有一小撮人無視或眼紅, 我認為, 攪團購個本意係: 例如, 有唔小師兄心中本來想買一件野, 但因為件野係外國, 運費貴, 或者唔出口到香港, 咁若果能集合一定的數量, 攪團購真係幫到人. 當然, 今天你要買一件外國唔賣香港嘅野, 自己買無話唔得, 例如用"代購" (如果唔知嘅師兄, 可以開 Google search 打入 "代購" 二字, 大把你用).

所以團購嘅意義在於:
1. 你本身想買
2. 買小量(如一件)成本太高(運費手續費等可能係件野零售價嘅5成甚至一倍!)
3. 又有好多人都想買呢件野

只要以上三個條件全部成立, 咁去開團我認為, 係惠及大眾, 係好事. 而攪手係開團當中慳錢都無可厚非. (慳多慳小自有市場去平衡)

但如果係, 先介紹一件鮮為人知嘅產品, 係不足夠市場資訊嘅情況下, 經三兩個資深玩家試過, 讚好, 就去吹雞開團, 咁, 我覺得有點本未倒置囉.

所以如果 post76 做唔到以上三個條件, 奉勸 post76 唔好再攪團購了, 因為一定會有小人忍唔住批評.

評分

參與人數 5威望 +50 金錢 +40 收起 理由
michael + 10 用家心得
chuwing + 10 + 10
chhanthony + 10 + 10
beerboy + 10 + 10 絕對認同
Lester + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

kenneth_obee 發表於 2013-3-14 09:45
從來, 做任何事都有成本, 但偏偏有一小撮人無視或眼紅, 我認為, 攪團購個本意係: 例如, 有唔小師兄心中本 ...

嘩, 比10個讚你~!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10 THX

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 黑鑽石勲章76-FC 藍寶石勲章

香港的物價比較上已經貴了很多,所以師兄們買東西都緊慎咗.
A CAS user