設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[隨身耳擴] 神獸降臨~ASUS Xonar Essence One DAC Muses版 短評

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

近日,無咩多餘錢買野玩,但又好鬼身痕,於是就打電話問下小瑟,
小弟︰「喂!小瑟,近排有咩玩呢?」
小瑟︰「呢期有隻DAC可以比你試下?玩唔玩呢!DAC呢家野可能你有興趣!」
小弟︰「DAC wor!梗係玩啦,聽慣左屋企部北極星,玩下其他野都好!」

就係咁就問佢拎左隻DAC返去玩,後來先知,DAC原來係指ASUS 神獸DAC,拎上手即時R一R頭,為這個產品做評測,其實有難度,因為小弟本身係ASUS嘅 Fans,好容易會被人話我係打手,最後都係一貫作風,用返自己d爛文字,修詞都唔鬼用既直白風格去出分享啦!老老實實,小弟電腦用左十幾年都係華碩底板,甚至Eee pc都有捧場,點解?因為人本身係「經驗主導」,唔知黑仔定係點啦,小弟底板用過好多牌子都爆電容lor,應該好多人試過呢!好啦又我越講越遠,可能近得小瑟太多,自己開始「九唔搭八」,好彩我無學佢亂講野者!嗱,我講笑JA,大王唔好BAN我Account呀!

講返隻DAC,未試果時都已經有驚喜,一方面比佢個重量嚇親,比我預期重手,如果有認識小弟的朋友都知道,小弟音響路係玩耳機起家,當時就係用一部平價的電腦DAC開始發燒,一般的電腦DAC都係細細部,有前級功能,有埋耳擴,力求簡易兼百搭,另一樣驚喜係原來呢部野係最高規格既Muses版,外型上面同普通版接近一樣,只係隻神獸個顏色由金色變左黑色,同普通版唔同之處係佢「塞」左六粒MUSES opamp入去,至於牛同綫路應該同其他版本一樣,不過又聽聞話線路有小改,機器野我唔熟,只求好聲,其他野唔深究啦!

近排多左新會員,順便介紹一下什麼是opamp,全名叫Operational Amplifier (op amp)運算放大器,簡單黎講係IC一粒,用係DAC度可以達到改變音色效果,至於粒MUSES opamp呢,好多人都認為係最強opamp,MUSES係JRC 新日本無線株式會社既商標,係主力做音頻半導體器件,唔玩開opamp的可能未聽過,旗下opamp算係幾出名架,雖然opamp係價廉物美的玩意,不過呢粒野呢一粒叫價大約$250,依家日元下降可能會平少少咁啦!

由於小弟玩耳筒起家,於是決定先試耳擴部份,但近年已經將D耳牛賣走晒,留返隻B家的T5P出街用,試聽張敬軒PINK DAHLIA的<<值得>>,第一個感覺係空間感充足,音牆非常廣闊,上網搜尋ASUS Xonar Essence one的普通版Review,未見有此評價,相信是Muses opamp的威力,小提琴聲音順滑不刺耳,琴聲有跳躍感,人聲密度高,有感染力,沒有一般電腦DAC的數碼感,聲音亦沒有生硬及呆板的感覺,朋友話呢隻DAC個耳擴推力非常好,推HD800都推得唔錯,加埋親身試聽,個人覺得係萬元以下的一體式DAC入面,呢隻DAC耳擴算係數一數二,如果我無估錯,ASUS開發時係以Grace Design m903,Benchmark DAC1 等機種為對手,以個人喜好黎講個人覺得呢隻MUSE版比M903同DAC1好,不論音牆,人聲密度都比兩者突出,當然M903同DAC1較偏向鑑聽多少少,分析力,清晰度,聲音還完度都對得住佢身價,可惜M093越賣越貴,入門玩家都幾難負擔。最後都駁左隻DAC去ROKSAN M2再用同一隻歌測試,聲音與耳筒測驗時頗為一致,論分析力可以與小弟的北極星媲美,音樂空間感比北極星更好,但係高頻既順滑度輸返比北極星,不過都正常,呢種滑不溜手既高頻聽感係北極星廠標準,品牌效果黎,亦都係小弟非常鐘意既一種「音染」。

試完之後,發現成部野都接近萬元級DAC的格局,ASUS非常用心去設計,以用料同設計去睇可以肯定呢部野係以音響為開發目標,亦都有唔同價格既版本比大家去選擇,當然,如果你係「中產」,玩親都係50-60K產品,咁你可以唔駛試啦,但如果你係入門玩家仲要係玩耳筒,呢隻「神獸」應該好岩你,不妨搵個機會聽聽佢,嫌貴既話其實買普通版都ok,三千幾有環牛又有多種輸入/輸出,足夠送你上路。

優點︰
1.        音質不錯,端子齊全,可與萬元級DAC一較高下,唔敢講完勝但一定唔輸蝕。
2.        耳擴音質不錯,推力足夠。
3.        保養期頗長,有三年,要讚丫!

好啦!講左咁多優點,係時候講下不足啦,作為用家,如果產品再出新版本,我會有以下期望

1.        AES平衡輸入,方便一D人接駁USB DDC或者CDP
2.        出Bit Perfect要行ASIO Driver,如果可以將討論區的教學加埋去說明書,簡單講下幾種熱門軟件點設定ASIO,如foobar   
         或J River media player
3.        平D啦!平D啦!MUSES版價錢如果可以再平少少就好啦,好多人又養車又供樓仲要養兩個女添,要平dd佢先肯落搭架
         (小瑟呀!小瑟!係呀我講緊你,我知道你你未買DAC架XD!)

評分

參與人數 7威望 +160 金錢 +150 收起 理由
WE300B + 10 + 10
小瑟 + 100 + 100 精彩Report
obee + 10 + 10 精彩Report
chhanthony + 10 + 10
ykluk + 10 + 10 正!
corolladv + 10 + 10 精彩Report
hh12 + 10 精彩Report

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

分析得好好,呢個價有呢D級數…

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

好正師兄

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

老DIN好正REPORT, 不過點解我聽到既版本係大王借咗機比你追你出REPORT, 你猛叫扮忙掛住玩唔出既~~??!!

問返正經嘢先, 老DIN你好似聽過XDAC, 2隻比較如何~~?? {:9_419:}

BTW, 大王係一仔一女, 唔係2個女, 況且佢應該決心買DAC喇, 睇佢賣嘢就知啦~~!!! 咦....我都好似有隻CHEAP DAC喺佢度....

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

好正的分享

鉑金玩家

我都想搵部DAC黎推我隻耳機...
師兄可否PM小弟邊到會有得買??

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ykluk 發表於 2013-3-11 09:46
老DIN好正REPORT, 不過點解我聽到既版本係大王借咗機比你追你出REPORT, 你猛叫扮忙掛住玩唔出既~~??!! {:8_ ...

我係真係好鬼忙,唔係扮忙,我份成人工係有返工無收工,早前有個政府既官黎參觀,我成個星期日日做到十二點,真係叫晒救命。

老老實實,兩部野價料用料都唔同,我試下比較

1. 價錢
    視乎你咩版本,最貴係神獸MUSES版,跟住到X-DAC,再到神獸普通版。

1. 用料
    神獸用料好DD,就算普通版都有環牛,加上每個PART都有OPAMP控制 (雖然音響野唔一定用料好就等於好聲)不過作為用家,都會對呢個部份有d眼緊

2. 質素
    晶片野一定係新既好,個人覺得個USB輸入係ASUS好d,佢做開電腦野,呢方面熟D都唔出奇,好多音響大廠DAC都會死係呢個部份,因為自己對USB介面唔熟,好多時都係同人買USB 控制晶片,令到唔少DAC個USB唔好。

3. 聲音
    兩部都係走溫潤路線,用神獸MUSES 版去比較會顯得X DAC聲音有D乾,收得快,少左d餘韻咁,不過神獸MUSES 版有六粒貴價OPAMP,所以又比起X DAC貴

其實X DAC係果個價位都唔錯架,佢出果時係果個價位係好出色,不過DAC依期發展好多,晶片日新月異,似乎都係新既好,另外我近排試左DAC唔直入底板而係用張USB3.0 PCI卡去出(火牛獨立供電而唔用底板電),又真係背景靜左DD,效果好似好DD,六爺可以試下,反正張野不過一舊水左右。

至於小瑟呢,雖然神獸個耳擴都好好,我唔建議佢賣左個耳擴,音響野始終分開玩好d,太多綫路係會干擾架,點都避唔到XD。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ykluk + 10 + 10 精彩Report
obee + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

科林玩家

我都想要,

師兄可否PM小弟邊到會有得買 和大約多少錢?

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

odin1983 發表於 2013-3-11 11:59
我係真係好鬼忙,唔係扮忙,我份成人工係有返工無收工,早前有個政府既官黎參觀,我成個星期日日做到十二 ...

有你隻耳仔做證, 咁我唔會亂咁問大王借部神獸去試, 費時中毒又出事....唔好話忙, 家下小弟仲儲緊錢買齊屋企啲玩具....用隻DT880插落3020到聽歌真係好痴根.....我自己都接受唔到自己呢個行徑... {:9_440:}

獨立USB3.0咭我一早有喇, 不過我用USB3.0入部XDAC出唔到聲......終有一日會UPGRADE, 不過小弟諗緊另一隻好嘢.....

至於小豪大王, 佢又多心又多負擔, 都唔知佢玩得幾多嘢~~!!!

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

LEE個衰仔, 我都冇得玩比你玩先, 仲要串我九唔搭八!!!!

呢隻野太貴, 我要好好試清楚先可以再決定, 依家先比你同NICKNICK兄玩下先, 之後就要比返ASUS了~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.