設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: louis001

[電源線] 當306 遇上4020 就連呀DONNA SOMMER 都話黎襯下熱鬧

黃金玩家

plnl88 發表於 2013-3-10 17:50
咦,咁得意? 反相先靚聲?
叫朋友再借條ms頭306試下先。

真係唔好講笑 真係越聽越鐘意 唔係好想抆返出黎   呢次大Q鑊
借人野真係有風險

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

louis001 發表於 2013-3-10 23:14
真係唔好講笑 真係越聽越鐘意 唔係好想抆返出黎   呢次大Q鑊
借人野真係有風險  ...

師兄,你呢個個案好有趣。亦耐人尋味。
通常一條反左相的電源線唔會好聲的。
我都準備再借過條 MS 頭返黎,將佢正,反相都試一試。
睇睇可唔可以好似師兄咁,發現 反相先會好聲。
師兄,以小弟所知,反相會有燒機風險的。
因為 L 極 D 電 去左 N 極,而機內 protection 支 fuse 是放係 L 極個邊的。
即係話,反相會無左 過流保險機制。小心,小心。

黃金玩家

plnl88 發表於 2013-3-10 23:30
師兄,你呢個個案好有趣。亦耐人尋味。
通常一條反左相的電源線唔會好聲的。
我都準備再借過條 MS 頭返黎 ...

玩多兩日俾返人 或者等師兄拎條MS頭試左先算 夜晚就抆返出黎唔插係拖版度
不過呢單都算係奇案 我都係第一次遇到

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2013-3-10 23:32
玩多兩日俾返人 或者等師兄拎條MS頭試左先算 夜晚就抆返出黎唔插係拖版度
不過呢單都算係奇案 我都係第一 ...

咁得意,玩反相先好聲

黃金玩家

bensoncfmak 發表於 2013-3-11 11:32
咁得意,玩反相先好聲

所以今晚同星期五都拎去第二度插下 睇下係咪真係咁鬼屌

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Thanks for sharing

黃金玩家

bensoncfmak 發表於 2013-3-11 11:32
咁得意,玩反相先好聲

今晚拎過條4020 & 306 俾隻 BDP lx-55 玩
306 分折力高 聽到好多細節 聲音還完度高 畫面乾淨亮麗  聽歌人聲都幾甜 樂器聲清晰 (又係要反相黎插先有好聲出 )
呃瓜拎 7N 4020 聲洪 有戲味 聲音比較埋身 低頻量比306多 但分析力細節累遜於306 約輸5-8%左右 其實唔算分別太大
聽歌人聲同樂器聲都好好 但相對如果俾 LX-55  4020 會岩佢個性多的
306 反而俾OPPO 93 相對適合 個人意見 請袛作參考

鉑金玩家

終於輪到小弟測試... 先止聲明,小弟木耳,不喜勿插!!!

今日終於試咗條306,不過原來屋企隻萬能拖板唔啱插,試唔到反相

比試嘅係美式306加英式轉插(正相), 同英式冰鮮紅腸加屎, 插入摩751, 用咗Step Up Revolution入面幾段大跳舞場面試, 只係短短30分鐘嘅測試

畫: 306好似加咗味精,顏色較濃,立體感同黑位冇英式紅腸咁好
聲: 306大場面控制有d混亂,紅腸就從容不迫. 306低頻量多過紅腸,不過冇紅腸咁有線條. 306高頻有d拮耳,定位/分析力/同音牆都比紅腸差. 個人認為306輸在少了一分另人投入嘅氣氛

題外話: 條冰鮮紅腸嘅音場俾未冰鮮前闊好多... 晶爺話3呎, 我覺得唔止...
器材: 法國合併機+法國小喇叭+祖國宇宙盤
電處: 美國電源再生+英國濾波+日本隔離牛
電線: 美國波蘭日本香港聯軍

黃金玩家

alpinweissM 發表於 2013-3-22 22:49
終於輪到小弟測試... 先止聲明,小弟木耳,不喜勿插!!!

今日終於試咗條306,不過原來屋企隻萬能 ...

條冰紅我今日都試過插AMP BDP 同十仔
插BDP 音場厚闊 但畫面有的唔夠實淨 可能未煲
插十仔真係夠力水 低頻厚實 有線條味道
插AMP 同我條未冰 PK 音場比較通透 音場真係闊左 不過諗住煲返兩三日再測試下
條306 你真係反相插下 真係好好聲架    我下次真係拎隻8.8 去晶爺度俾你聽下 你就知呢條真係怪線黎

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

louis001 發表於 2013-3-23 01:04
條冰紅我今日都試過插AMP BDP 同十仔
插BDP 音場厚闊 但畫面有的唔夠實淨 可能未煲
插十仔真係夠力水 低 ...

由頭煲過。有排。
唔使抬隻 AC8.8 黎了。
我信你。