設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cth516

[請教] 請問邊有Oyaide EE/F-S 2.6賣?幾錢尺?

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

cth516 發表於 2013-3-5 22:27
其實我用Tunami電源線,其實OYAIDE 拖板都好,可惜冇瀘波

分開買兩隻得唔得?
其實你有乜器材?
TV,BDP 一定要美式?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

plnl88 發表於 2013-3-5 22:25
其實你有無兩隻牆蘇?

有,一個只插AMP,另一個用萬能蘇插兩隻隆宇206瀘斗瀘 + 一隻MK10仔

Remarks : TV + BDP  插上隆宇206瀘斗瀘上

現想轉玩美式換走兩隻隆宇206

請問師兄有咩意見 & 好介紹?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

plnl88 發表於 2013-3-5 22:46
分開買兩隻得唔得?
其實你有乜器材?
TV,BDP 一定要美式?

1. 分開可以
2. Pioneer LX 56 + LX 55 BDP + M&K Speaker & M&K Subwoofer
3. 想試玩美式, 但唔知美/英式好

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

cth516 發表於 2013-3-5 22:48
有,一個只插AMP,另一個用萬能蘇插兩隻隆宇206瀘斗瀘 + 一隻MK10仔

Remarks : TV + BDP  插上隆宇206瀘 ...

其實 TV ,BDP 極之唔適合用美式,除非你用的電源線是 wireworld silver electra。
既然你有兩個牆蘇,又有套 206 濾斗濾。(但,點解你要用萬能蘇? )
你只要買一隻無濾波美式拖板已能完成你想玩美式線的夢想。

你 206 濾斗濾個邊度保留,只插 TV,BDP。(用美式,你只會唔見左D 立體感,當然你要泊支鉑金比 TV/BDP)。

跟住買美式 oyaide 好,p s audio juice bar 好,wireworld 隻 matrix II 好,都唔使 5000。
隻美式拖板 插 AMP,MK SUB,power amp 掂哂。

但如果你買 matrix II 就一定要用返 wireworld 的 aurora 電源綫插牆,其他的電源綫如果用埋 wireworld 就會有濾波效果。

若你想要隻比 30A 好又唔 腳軟的 active 美式電處 可以用 isol8 的 cleanline2,聽講有少量貨黎左 HK。
但 cleanline2 你就可能要比 5800 了。

鑽石玩家

plnl88 發表於 2013-3-5 23:16
其實 TV ,BDP 極之唔適合用美式,除非你用的電源線是 wireworld silver electra。
既然你有兩個牆蘇,又 ...

Thx 師兄,原來 TV & BDP 係唔好用美式

咁 AMP & Subwoofer 最好用戶美國/英式?

1萬

黃金玩家

cth516 發表於 2013-3-5 23:27

咁 AMP & Subwoofer 最好用戶美國/英式? ...

Thx 師兄,原來 TV & BDP 係唔好用美式 <--- 除非你用個條電源線係條 silver electra 啦。
小弟比較過,美式 nep-4003 vs 英式 4003+銠屎,美式 JPS In-Wall vs 英式JPS In-Wall + 鉑金屎,
美式 wireworld electral vs 英式 wireworld electral + 鉑金屎。
影像質素上,所有美式都輸左比其英式對手,係立體感,顔色表現,層次,美式輸比英式好多。

咁 AMP & Subwoofer 最好用戶美國/英式?<--- 以我的經驗,真係要睇你用乜野級數的電源線。
如果你所用的是五千元的電源線,我會毫不猶疑叫你用美式。
但,若果你所用的只是 300元/呎 的線材,你還是用英式加支鉑金屎罷啦。
試想聲音表現良好如 美式 WW electra 都一樣輸左比條 英式 electra + 鉑金屎。

不過,師兄想玩下多花款的美式頭亦無可厚非。
只要唔用係 TV/投投 上,你就唔會失去已擁有的良好畫質了。

鑽石玩家

明白, 睇嚟英式+白金屎係最好選擇....

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

plnl88 發表於 2013-3-5 23:49

師兄,路過想請教多一點點,你覺得英美之差是否和粒屎有很大關係呢?還是兩腳和三腳的分別呢!?
即是若用在視訊器材>英可以好過美>但一定要換屎?還是在唔換屎的情況下也會有相近的效果呢?
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

鑽石玩家

chakat 發表於 2013-3-6 14:03
師兄,路過想請教多一點點,你覺得英美之差是否和粒屎有很大關係呢?還是兩腳和三腳的分別呢!?
即是若用在視 ...

我都唔知

1萬

黃金玩家

chakat 發表於 2013-3-6 14:03
即是若用在視 ...

是和粒屎有莫大關係。
美式好靠線材本身的性格表現。
條線本身如果有缺憾,只能以頭尾補救。
而英式則多左一個選擇,用更靚的屎。
屎對畫面的立體感,顏色的提升是大過線材同頭尾的。
係這兩年來玩屎所得的經驗,鉑金屎泊落電視,BDP,真係無敵。
現時,只發現ww 條se先可以唔使靠支鉑金屎。
聲,因主觀性强,好唔好見人見智。
但,有一樣則無容置疑,鉑金屎有能力加闊音場,收緊低頻線材的。
換機內個支比換線的效果大,性價比更高。