設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

初來報到, 就有好多線材問題...@_@" thx...

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
AV新手, 初來報到~ 很多電源線問題想問~
小弟近日先開始買新電視買AV AMP. 本來對線材無咩研究同執著. 但近日被一名"仙人" "導"(=毒)左我, 比左一條佢口中的CHEAP 雞線(最後發現係belden 19364), LCD TV 馬上出現重大轉變! 先驚覺普通$3呎電線+拖板同一條十幾廾蚊呎電線真係分別咁大!!!
不過我短期都應該唔會玩到OYAIDE 呀古河呢類百幾二百蚊一呎既線... 而家留意到有幾樣可能係我想要既...
1. BELDEN 20A
2. DENKO BROWN
3. DENKO BLUE
原本都諗BELDEN 83803, 但$39, 仲要硬到喊... 我放棄了...

以下有幾條百痴問題, 請大家見諒...
1. BELDEN 20A係咩樣的...@_@? 我多數都係出SSP, 好少去旺角/灣仔果邊...
2. DENKO BROWN係咪啡色入面有一層鋁做SHIELDING 果條?(SSP 華X 賣$15果隻?)
3. 同上... DENKO BLUE係咪藍色入面無SHIELDING 果條?(SSP 華X 賣$10.5果隻?)
4. 如果"3" 係我所指果條DENKO BLUE的話, 我有興趣呀... 但想嘗試自己加屏蔽網, 呢個粗度既屏蔽網可以去邊買? 如果唔加屏閉網而只係在線外加銅線圈住再加保護網, 又是否可行?

各位, 多多指教~

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1.
(上面幅圖係借線王既, 就咁普普通通黑色一條, 我諗線身有寫既)

2.
我初學都係用denko啡, 但係又唔覺有一層鋁做SHIELDING, 好似得d綿線, 可能我果隻仲雞d啦 $30.5/碼
http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=10338

請問下你條線諗住用於咩器材先??? 如果用響電視, 不如等團購條3900

星級玩家

1.DURAPLUG 我都執到幾隻... 但4位, 真係唔夠...最後$30 買左隻香港"三葉".... 6個位...
2.志在diy 下cable 睇下出來有咩唔同咁, 不過我著重影像多d....(我未買amp....=.=")
3.belden 19364真係清左好多, 而家買多條諗住比pc 的拖板用... 另外買左一條denko blue(我諗係掛?)諗住自己加shielding 比隻LCD MON/LCD TV用, 但搵唔到邊度有銅網賣....
4.3900係咩來?!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1.DURAPLUG 我都執到幾隻... 但4位, 真係唔夠...最後$30 買左隻香港"三葉".... 6個位...
2.志在diy 下cable 睇下出來有咩唔同咁, 不過我著重影像多d....(我未買amp....=.=")
3.belden 19364真係清左好多, 而家買多條 ...
darkscott 發表於 2009-6-30 02:10

執到幾隻??? 唔係掛..........有無多隻放俾我呀??? 認真GA~MADE IN ENGLAND??
如果你用於畫面, 我諗含有銀成份既線材會適合D, 下面條LINK裡面果條就係3900, 平靚正, 不過岩岩先完左團購, 出面又無散線賣, 我諗你玩下BELDEN吊住癮先啦...............以我所知BELDEN 83803 / 20A都係適用於大電流既器材, 呢度有幾位師兄分別用83803落AMP同拖板, 效果都唔錯~~ 放心啦.......聽日就會好多師兄放D毒蛇出黎毒你GA喇......果D ACROLINK 4030呀.....NANOTECH 302呀.......乜都會出哂洞GA喇..........

http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

專業玩家

I also have similar question.
Now I have
1. Belden 83803
2. MAS Music Foundation
3. Northwire 18A Double Run

not sure how to match with my AMP, BDP and SW.
Thx
Dyna 72SE
Naim 200/202/HiCAP DR/NAPSC
Denon 3808 / Pioneer 05FD / SVS SB12+ / Sony 46X300A

高級玩家

死窮鬼一件

76 榮譽VIP勲章

BDP <---MAS Music Foundation

SW<---Belden 83803

AMP,<---Northwire 18A Double Run
有聲會叫...平平地...好過冇~!! -__- '..

高級玩家

死窮鬼一件

76 榮譽VIP勲章

我都執到隻 MK4位 (made in England... ,但真係唔夠用...

2. DENKO BROWN
3. DENKO BLUE   

初學用有鋁做SHIELDINGdenko啡 ok!! , 但現在已不再是OC-OCC線.

星級玩家

但點解所謂denko brown見ssp 地鋪賣$30, 但華x 就$15.5? 係咪唔同架?
同樣解所謂denko blue見ssp 地鋪賣$20, 但華x 就$10.5? 係咪又唔同架? @@"

專業玩家

BDP <---MAS Music Foundation

SW<---Belden 83803

AMP,<---Northwire 18A Double Run
jessica 發表於 2009-6-30 10:51

Done. It really work. Sound smoother
Dyna 72SE
Naim 200/202/HiCAP DR/NAPSC
Denon 3808 / Pioneer 05FD / SVS SB12+ / Sony 46X300A

高級玩家

死窮鬼一件

76 榮譽VIP勲章

但點解所謂denko brown見ssp 地鋪賣$30, 但華x 就$15.5? 係咪唔同架?
同樣解所謂denko blue見ssp 地鋪賣$20, 但華x 就$10.5? 係咪又唔同架? @@"
darkscott 發表於 2009-6-30 19:16

吾知~!! 啡denko 係 Denko 比較得o寄..

見ssp 地鋪賣$30 ..如果係30蚊/1M

我可以話你聽 呢間鋪頭係賣得好平..

如果賣$15.5/尺.. 我亦覺得係合埋 ^_^