設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[情報/開盒] 大獲 五星物語 Work Shop Cast Vatshu 黑騎士 The Black Knight

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

一世人一次, 見識山嶋老師
$1845 yahoo bid返來, 本身有件IMS應該滿足, 不過睇來睇去總係差D乜...
官網作例
http://www.workshop-cast.co.jp/cast_f020.html
f020_04.jpg f020_02.jpg f020_01.jpg f020_03.jpg

已有咁多種"Batshu"了, 遲D會仲多...

拍埋一般HG size盒, 比想像中大盒

開盒, 冇好攻鼻果D Resin味, 但總算係處

說明書

所有件

白鐵三件, 就算白鐵, 都唔係完美直, 有少少歪, 唔知有冇得救

個框係圓既, 我估離心機大概就係咁樣fing佢

IMS個盾同佢一樣大, 設定有十二劃, IMS 十三劃(本編?)

IMS劍柄唔同Volks SAV...跟返設定, 即係同WSC一個樣

一直都好懷疑雙刀黑騎究竟係咪好似IMS咁兩支長刀, 我總覺得兩支短刀合理D

手臂呢條野要加熱來掘到S字, 我試過將個框放入熱水, 呢隻料一入熱水, 軟到橡膠咁, 所以問題唔大

腳眼比較, 呢粒我一見到就想放入口含

腳踭, IMS可以話冇野睇

手瓜

我最介意IMS既地方, 裝甲簡化左好多
例如小腿外側, 膊頭背後呢三塊甲, IMS同SAV都冇的, WSC同WAVE都有
雖然搵過書, 大神從來都冇劃三代黑騎小腿外側, 只係睇返二代'五代會睇到有

有一張黑騎對人偶劃左膊頭後有呢兩塊甲, 唔記得第幾期
Volks上高就只係一塊平面多邊形(圖中黑色)

睇書膊頭紅色圓形, 點睇都係波形, 而唔係IMS咁圓椎形
幾多氣泡 :)

膊頭呢幾塊, WSC好多折面, 似漫畫入面既"感覺", 但係如果放大本書睇, 又真係似IMS咁唔係太多折面, 好奇怪
另外睇書感覺係向內彎入去, 似WSC咁, 多過似IMS咁向外彎

後腦、後裙甲, 我搵唔到有劃出來的版本, WSC果款折面我諗injection好難出到

後裙甲有分設定同本編版可選, 乜有劃過咩?

前臂

呢度好多崩左, 初步睇比較煩既地方, 另外好多地方都有氣泡

隔離係SAV人偶
對胸好凶狠, 霸氣外露
以前去國貨公司睇獅頭, 紙扎果D呢, 唔同師父扎出來感覺唔同, 有D舖仔守舊傳統的好有氣勢, o依家見到果D都俾北方佬搞衰晒, 扎到好似貓貓咁cute cute, 為左吸引D後生仔...

不過, 弱點呢D機械位, 好彩睇唔到
冇咁有生物機械感, 而係似工業味多D, 如星戰的Walker

夜了, 聽日先到佢

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

以黑騎黎計, WSC 呢件真係無得輸
夠大件, 夠壯, 夠層次

呢件有買貴無買錯

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

話說當初入IMS 都係諗唔到自己會有機會入WSC原件... 呢件真係dream kit黎...

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

大佬John 發表於 2013-3-2 02:16
話說當初入IMS 都係諗唔到自己會有機會入WSC原件... 呢件真係dream kit黎...

下次有機會入LED LA
佢既果下大腿曲線, 開頭比人話, 同圍版既解釋
之前出唔比人睇好, 當香港神人砌好後, 個個都讚

同埋佢既基準, 連谷明既1/144都搵佢黎參考, 所以佢件野既圍版同大腿位好似WSC

三潮玩家

mtvbb 發表於 2013-3-2 15:03
下次有機會入LED LA
佢既果下大腿曲線, 開頭比人話, 同圍版既解釋
之前出唔比人睇好, 當香港神人砌好後,  ...

今次之後, 我要半年休養回氣....
o岩o岩又交左3千學費...
今日出呢一堆好彩又冇野o岩

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
edlsang + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

大佬John 發表於 2013-3-2 20:52
今次之後, 我要半年休養回氣....
o岩o岩又交左3千學費...
今日出呢一堆好彩又冇野o岩 ...

好彩我都唔中

三潮玩家

將D相換晒做photobucket, 唔upload上76了, 自從升級左之後, 用google chrome睇76相不停係咁捲上...煩到死

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

模型精品 !