設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[外國] 變形金剛短評

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
期待萬分,失望而回。

又一續集比第一集差的例子。看第一集時充滿期待看看史提芬史匹堡甚様變形金剛實體化,結果沒有失望變型效果的處理令人驚嘆。經過第一集的新鮮感,第二集會有什麽突破呢?結果是沒有。上集出色的變身場面竟然在今集反而更少,換來的竟是連場機械人搞笑的馬騮戲。今集加插了不少幾個新機械人角色,但是完全沒有發揮。由其是戲份頗重的孖生機械人,變形金剛不是出來戰鬥的嗎,為什麽竟是出來插科打諢的呢?整套戲的機械角色都好像給弱化,換來的是連場人類悶戲。今集狂派出現了一隻合體的機械巨獸,出場的時候滿有氣勢,但結果.......不值一提,柯柏文如是麥加登如是麥加登的師傅科倫如是,看過你一定會大喊回水。整套戲有三分一像奪寶奇兵,解迷尋寶兒嬉過兒嬉。有三分一是一般大美國的戰爭片,一個高階軍官指指點點大喊給我派什麽什麽到那裡那裡增援,將士在外誓戰鬥,但一定有一個總統派來的情報人強加阻攔,太悶了實在看得夠了。三分一才是真正的變形金剛,但當中又有三分一是搞笑。機械人會搞笑怎會沒人類的份兒,當然搞笑的場面是熟口熟面的美式笑話,還不如看星爺的百變星君。戰鬥場面混亂而不精戰,沒有了上一集在城市裡穿插的緊張感。而且還出現大量人類士兵走來走去對抗狂派的場面,觀眾入場是要看機械人戰鬥,給我一大堆人類士兵幹嗎?要看人類戰爭,我看雷霆救兵還不夠嗎?唯一給我的安慰是女主角美僅霍士,不愧為百大尤物之首,雖然角色是大花瓶但實在是美豔不可芳物,蜜糖色的皮膚魔鬼般的身材野性的長黑髮性感的雙唇藍色的眼,足以俘虜所有男人的目光。

此戲只值70分,有10分是來自美僅霍士。下次我要看的是美僅霍士之狂派大脾。

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

agree with few points. e.g.

1. 連場機械人搞笑的馬騮戲 <- 少量可以, 好似開頭Bee 喊, 但太多就唔好.
2. 整套戲的機械角色都好像給弱化,換來的是連場人類悶戲, 有三分一是一般大美國的戰爭片

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

頂唔順D機械人o係政府有個部門 . . 好似睇睇下警匪片 D差佬唔夠打, call聖鬥士星矢出來幫拖...Transformers, Men in black crossover

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

頂唔順D機械人o係政府有個部門 . . 好似睇睇下警匪片 D差佬唔夠打, call聖鬥士星矢出來幫拖...Transformers, Men in black crossover
大佬John 發表於 2009-6-27 09:53

拍拍吓條formula又係一樣, 同x-men冇分別, 係一班唔見得光o既正義英雄~

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

期待萬分,失望而回 → 我都有同感

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

i'll watch on 7/7
美僅霍士之狂派大脾

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我今日都睇咗凌晨嗰場IMAX版本,好彩係坐最後嗰行,好幾場如開頭上海大戰啲動作又快,鏡頭又好tight,我都睇到眼都花埋,莫講話坐喺下邊啲觀眾.......
今集確比第一集遜色,導演Michael Bay又再發揮其大包圍大場面連場動作但完全冇靈魂冇骨幹的故事,兩個半鐘頭的片長,比起差不多相同時間的第一集感覺來得冗長,係幾場的IMAX場景比較有睇頭,其他場景真係冇乜新意,第一集喺城巿裏面開波不知幾精彩,呢集雖然喺金字塔開拖但感覺同上集喺中東打仗相差冇幾,就算加上新角色和新變種機械人都只不過多了點笑料,對套片冇大幫助,故仔最失敗就係冇個中心點,講得衰啲直頭只係抄番第一集啲架構和其他片的橋段,第一集講沙拉保夫攞住能量方塊喺鎗林彈雨下搏命跑去大廈屋頂,同呢集又係攞住啲嘢喺咁跑喺咁避去救柯柏文,太多場口熟口熟面.........呢集開頭講公元前17,000年,我即刻諗起《公元前一萬年》跟住笑咗出嚟,去到最後沙拉保夫見到亡靈嗰段直頭俾佢吹到脹晒,例牌的結局和伏線更是第三集的預告,總括嚟講,叫我喺戲院睇多次真係唔好搞我,當然唔考究故事內容純粹當爆谷片咁睇係不錯的選擇嘅。

我會俾68分 (100分為滿分)

P.S. 睇完套片好想睇番史sir公司出品的《鐵甲小靈精》和《魔幻小戰士》,因為故仔嘅內容我覺得都幾似。

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我今日都睇咗凌晨嗰場IMAX版本,好彩係坐最後嗰行,好幾場如開頭上海大戰啲動作又快,鏡頭又好tight,我都睇到眼都花埋,莫講話坐喺下邊啲觀眾.......
今集確比第一集遜色,導演Michael Bay又再發揮其大包圍大場面連 ...
劉一舟 發表於 27-6-2009 21:46
好彩劉兄都有同感……
發表於 昨天 17:41

琴晚睇咗,真係由頭打到尾,不過我個人覺得太多機械人,
我愚呀,睇到有啲亂,個故事唔係幾流暢,隻眼睇到有啲花,
不過震得幾過癮,仲估唔到咁多笑位………

aegysd★我的迷你影音斗室★http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

今集確比第一集遜色,導演Michael Bay又再發揮其大包圍大場面連 ...
劉一舟 發表於 2009-6-27 21:46

同意劉兄所講,睇到中間連未來戰士tx都出埋,以為買錯飛睇terminator

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

同意劉兄所講,睇到中間連未來戰士tx都出埋,以為買錯飛睇terminator
chinghon718 發表於 2009-6-27 22:14

嗰條女吖嘛,真係好鬼似.....

喺埃及你咪見到沙拉保夫左手啲手指紮住咗嘅,唔係做戲架,佢嗰時拍攝期間,真係整斷咗手指架!!!