設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[影音配件] 實驗之作: 原始地盒,花盆地盒....地塔(加Sand box for CD盤試聲)

白鑽玩家

再加多條銅管整多組吸收, 加石加石英沙等, 完工。成個箱應過百磅!所買50磅的 copper slag 用晒! 20 磅石英沙大部份倒晒入去!

整埋不同材料同接頭引線:

最得意是條電池差電銅叉, 夠力:

又鋸了兩塊血紅木,承TRANSPORT; 木店送給兩塊木版(sample), 非常硬實的老虎木,墊嘢一流( 請各位不要流口水)!

子盒尚未開工, 皆因等緊網上所訂的石。。。等左好耐。。。。可能不等, 用現有的整住先。

評分

參與人數 3威望 +26 金錢 +20 收起 理由
xxijixx + 10 + 10
billymud + 6 oh, i like Tiger Wood !
KING + 10 + 10 正!

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2013-3-9 06:23
再加多條銅管整多組吸收, 加石加石英沙等, 完工。成個箱應過百磅!所買50磅的 copper slag 用晒! 20 磅 ...

好重料呀!小心個箱頂唔住喎!
加銅管你點解唔整到佢氧化左先放入去呢?好過就咁放入去,而又冇連接箱內導體去做佈置,
咁樣加左去等如係填充物料黎,所以要氧化左先起到作用!

另外地線兩邊最好都係用裸線接駁,咁樣係最好最直接!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

白鑽玩家

第一幅相是未接線前影的。D銅管後來接了銀線

係噃, 多謝提醒用裸線。 整時心想唔好整污穢的線添!要D銅管氧化, 有排等。。。

我搬唔郁亦唔敢搬這箱。 完工試聽了個鐘, 比前稍有改進: 尤其D聲更"有肉" --- 之前聽到D弱音, 現更有輪廓!

到墊血紅木板了

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2013-3-9 09:43
第一幅相是未接線前影的。D銅管後來接了銀線。

係噃, 多謝提醒用裸線。 整時心想唔好整污穢的線 ...

有接其他導體就ok la!可以當作導體佈置咁用,
但一樣我唔係好明白,你幾對接頭都好似set係高位,
又唔係中心位,又唔係低位,咁引電流入箱入面咪又要走多好多路至去到大地中心,
放咁高唔似係回歸大地咁既原理喎,定係你特登咁設計呢?

另外你做子盒可以試吓加d石墨入去!
祇回應不推介!

3萬

鑽石玩家

Alman 發表於 2013-3-9 09:43
第一幅相是未接線前影的。D銅管後來接了銀線。

係噃, 多謝提醒用裸線。 整時心想唔好整污穢的線 ...

你要比幾日時間去等d沙沙石石沉實,咁聲音先會穩定,而家你最好唔再攪箱內物料,
祇係用換箱外地線黎調聲,咁先會知道改變係點,如果唔係箱內箱外左攪右攪都唔知幾時先穩定呀!
祇回應不推介!

星級玩家

真正地線應該有一定濕度,見大家整咁多都係乾爭爭,
濕度就係傳度介面,呢d沙漠式地盒有保留,
純個人意見不喜勿插^3^

白鑽玩家

KING 發表於 2013-3-9 10:19
有接其他導體就ok la!可以當作導體佈置咁用,
但一樣我唔係好明白,你幾對接頭都好似set係高位,
又唔係中心 ...

問得好!

整個陣無考慮你所問的問題, 但用入地原理, 由地表面(高)入地底(低), 所以SET係高位。

石墨何處買(指上網)?用石墨粒(打碎)OK嗎?

現在入料已到母盒頂(再加了沙和石及一塊2X3 吋, 今天執到的生銹鐵 )。 可以封蓋。 對, 待它沈澱好了。

剛用血紅木墊TRANSPORT, 嘩, D聲變得死沈沈, 立刻還原。 估計原因是只把紅木放於沙盒上(沒有coupling), 慢慢先再攪。

白鑽玩家

zoneaudio 發表於 2013-3-9 11:15
真正地線應該有一定濕度,見大家整咁多都係乾爭爭,
濕度就係傳度介面,呢d沙漠式地盒有保留,
純個人意見 ...

Zone兄:

這正是小弟之前所問過的問題。 N 年前看過前輩(Leo Fung?)介紹有人入銅柱落地下, 常淋水以得更好效果。 又好似有人住近海邊, 打銅柱入地, 盡得好處。 如要淋水, 木盒要改為花盤那類東西了 。  

3萬

鑽石玩家

Alman 發表於 2013-3-9 11:42
問得好!

整個陣無考慮你所問的問題, 但用入地原理, 由地表面(高)入地底(低), 所以SET係高位。

高又好低又好,你已完成好整個地箱過程,點樣set位都係"事後孔明"啦,
而家個箱咁重你要玩墊材試聲真係唔易同好辛苦,不如就咁用埋實木板墊係底算把啦,
一切都要等沉實後再試啦,不過郁一郁又會整鬆d沙沙石石,所以再攪就要對症下藥lo!
祇回應不推介!

黃金玩家

Alman 發表於 2013-3-9 06:23
再加多條銅管整多組吸收, 加石加石英沙等, 完工。成個箱應過百磅!所買50磅的 copper slag 用晒! 20 磅 ...

師兄,咁重料,建議您去 HomeDepot 整番幾支 sheet metal angle support 加固個木盒,以防崩圍。
billy