設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: beerboy

[討論] 黑膠才是出路,CD is dying

黃金玩家

我手上最舊 LP 係原板 Harry Belafonte At Carnegie Hall, 距今五十年有多, 而同一隻亦有金雙 CD 同 SACD, 三十年後你估邊個板本仲聽得?

唱盤我愈買愈多, 近來入咗隻 Rega P3 同 Micro, SACD/CD 五年來未換過, 喺我身上 CD is Dying

黃金玩家

poetrypoon 發表於 2013-2-9 02:36
其實時代真係會變. 黑膠其實聲好過 CD, 這是因為純 analog 制作. CAS 實在玩死人. 我有朋友用4隻火牛2個機 ...

*** 現在很多音源開始是 24/96. 但如果發展到 48/384 的話大家還會為了一點點音質聽黑膠嗎?

發燒友就係追求自己喜愛嘅音質,音色同音效, 而不停去換機同攪機。

我會係一個** 為了一點點音質聽黑膠 ** 嘅人  就好似啲 Bear 唔理蜜蜂針, 都要揾蜂巢, 食蜜糖, 因為對佢地嚟講, 蜜糖係天下最好食嘅

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

黑膠當然不能取代CD, 因為CD方便N倍,不論是setup, 儲存, 耐用性, 選曲都無得比

CD不能取代黑膠, 因為有太多食古不化的人覺得 analog 就是 analog, 事實上坊間好多機評人要讚一部CD機/解碼靚聲他們都會說很有"黑膠味", 我無聽過有人讚黑膠盤有"CD味"

由於玩黑膠的不方便, 黑膠只會流於小眾玩意, 但係呢個世界永遠會有一班不怕煩, 愈煩愈開心的人走去玩
人人接受煩的程度不同,9成人上網download mp3, 入落電話度用跟機earphone 聽歌(或者叫老公/男友做),
鍾意玩既人, 日日上網爬一輪文,花錢買部合併機,speaker加個CD機/oppo bdp/dac/ network player/notebook 來聽歌,
再發燒D,想玩大D, 有D會去DIY, 有D又釘又腳又板又架又線又電處幾廿樣配件...有D就走左去玩黑膠
其實男人既玩具,基本上都係離不開"煩",  不論影相養魚打機電腦玩車HIFI, 樣樣要學要諗要研究要煩餐死,要分新手高手打手師兄師父師弟師妹...
點解咁小人玩active speaker ? 因為吾靚聲? no..因為無得買後級玩少樣..
所以煩只會令黑膠小人玩,而吾會無人玩, 而黑膠keep住有人玩既原因得一個: "analog"

CAS可以取代CD, 因為佢地本質上係同一樣野, 只係CAS更先進,更靈活, so far 吾buy CAS既人,都係一句產品未係時候, 吾成熟, 而吾係有咩根本上的分別, 當然CAS要攪到好似CD咁易玩仲有排,但新一代又有邊個吾係玩開電腦, 個個電腦高手? 用CAS play 歌對大部分人來講其實更neutral, 當有一天HIEND CAS都可以買番來即食 有好既player,有為hifi而生係driver同protocol 吾洗自己研究又cat 7又driver又software又光之妙囊又Linux kernel, 到時CD仲有咩優點呢?

事實上你睇HMV同各大CD店就知而家係多左人買CD定小左

Just my 2 cents.

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
benjamin + 10 精彩Report

查看全部評分

星級玩家

BTW, 我同beerboy 講CD已死, 係因為佢已經有一個好靚既CDT, 又想買多個, 而佢家有成千張黑膠在等死, 所以我suggest佢投資下黑膠盤好過買兩個CDT, 我覺得玩兩個唱頭好玩過兩個CD盤啦

鉑金玩家

查實Lp音色真係好過Cd?
我唔係太認同.無論動態同細節,Cd都較好.
但Lp係有種順耳感比到....
不過可能要高皆Hi Fi 先發揮到Lp真正威力

黃金玩家

jimmy188 發表於 2013-2-9 10:15

你可能未聽過夠班嘅 LP System。

幾年前聽唔記得乜型號不過唔係頂班 VPI vs dcs 頂班, 由一套 ARC Ref 推 System 7, 我淨係記得聽 VPI 時, 好似親身喺音樂廳咁。

夠班 LP, 唔會有你所講嘅事出現

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
CANEEKER + 1 絕對認同

查看全部評分

銀級玩家

jimmy188 發表於 2013-2-9 10:15

只要够班(够班 =/= 貴),LP 動態其實大過 CD,因為兩者動態值計算方式係唔同 o既。

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +10 收起 理由
阿正 + 10
chaps211 + 10
beerboy + 10 + 10

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Lester 發表於 2013-2-9 09:04
BTW, 我同beerboy 講CD已死, 係因為佢已經有一個好靚既CDT, 又想買多個, 而佢家有成千張黑膠在等死, 所以我 ...

其實,我都唔明點解要玩兩個cdt。
No Music No Life

星級玩家

beerboy 發表於 2013-2-9 12:23
其實,我都唔明點解要玩兩個cdt。

因為你有錢無定洗

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Wilmer威馬 發表於 2013-2-9 11:33
只要够班(够班 =/= 貴),LP 動態其實大過 CD,因為兩者動態值計算方式係唔同 o既。 ...

係呀。現場感呢下野真係LP食晒呀。cd哥種感覺點都有d假囉。
No Music No Life