設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sealteam4

[討論] (大召集)有幾多師兄是玩CAS/NAS 的呢?

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2013-7-18 23:06
我個 LPS 係朋友幫我 custom made 的。你可以搵呢到既師兄幫你做。

研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

近日有網友係 PM 問到 CAS 係乜,睇唔明我地講緊乜;同埋平時除了用耳筒插電腦聽 FooBar 播歌外,可以點開始。咁我硬住頭皮 share 下我知既野同理解到既嘢。順便 copy and paste 出嚟,大家參詳下,請各位師兄不吝賜教,造福大眾。 :P

係我所知,CAS = Computer As Source。係 hifi 的構架入面,係 3 步:Source > Amplificatoin > Speaker。咁 CAS 即係用 computer 取代傳統既音源。傳統既音源即係平時既CD P, 或 Transport + DAC, TAPE, LP 等等。

所以如果師兄想開始玩CAS,最簡單就係買個 DAC 先,個 DAC 要有 USB 2.0 Audio input (最好係行 XMOS chip),其他 Coaxial IN 同 TOSLINK (Optical fiber) IN 係例牌有的。然後係自己電腦到,適當地 setup 返呢 software,就可以用呢部 Computer 同 DAC 開始玩 CAS。

如果你未有 DAC,按自己 BUDGET 你即管買個靚 D 既 DAC,日後點玩法都用得返的。因為一定要經過DAC,呢 file 先可以變成 Amplifier 要的 Analogue signal。

而 CAS 就係由電腦連埋 DAC 呢一段,點儲存同點處理呢file 既事,點樣做係 "最好聲"。

一般開始玩 CAS 都係電腦播呢歌,就咁係電腦駁電腦喇叭或聽 headphone。再行多步就係加 DAC,加咗 DAC 就要埋 AMP (或用 DAC + AMP 的混合體) 來代替電腦內的 sound card。甚至要優化個 OS(即係簡化個 OS),又優化埋呢 hardware,令部電腦更專一去播音樂。

原來唔同 OS 出聲的方法都唔同,以無優化的版本來說,Windows 係公認最差聲,MAC 同 LINUS 相若,跟住用乜嘢 software (e.g. foobar) playback 都有很大關係。即係話,原來一個 music data file (e.g. FLAC),經過唔同的 hardware,OS,去到 software,處理完之後會出唔同既聲。咁邊個係最忠於原著呢?呢個我都想知。

綜合之前幾次我講既嘢,如果有一部好簡單好簡單既電腦,行得好慢 (夠用就得)、好少零件、好少記憶(都係夠用就得)、用到最少電、將個電磁波相互干擾降到最低。加上一個乜都唔識做既OS,只有基本運作同聯絡功能,俾你遙控佢,加上一個淨係識播歌,唔洗分身俾靚畫面你睇既 GUI。咁樣就可以做到最忠於原著的音樂,但 perfect 未?我想仲可以改進,但起碼呢聲已經係好得好得。

如果去到呢到你都明白,咁下面個d 我唔講你都諗到。

Cubox, Raspberry, Alix (即係 Voyage MPD Kit 用緊的機) 等等呢D 係好小型的低階簡化版電腦。行一個簡化到無得再簡的 OS,個 kernel 係優化到只係用到係呢部電腦仔上面。加個無幾乎無 user interface 的 playback software,同埋一個簡單 music player daemon (MPD) 俾你去 remote control 呢部機。所以經咁原始既既 system 輸出去 DAC 既 DATA 會準好多,再出嚟既聲係好純好靚。

至於控制方面,佢地都係可以駁 router,有一個自己的 local ip address。跟住就好似你控制個 router 咁,個 router 本身係無 video output,但你可以係 chrome / firefox 入返 router 個 ip (e.g. 192.168.1.1),個 router 就俾個畫面你去做嘢。而呢d mpd 都係一樣,輸入返 MPD 的 IP 就會有個好原始,又係幾乎乜都無咁滯既畫面俾你做嘢。所以要用呢 software 同佢溝通,個關係就如你用 FTP client (e.g. Filezilla) 上 server,或 outlook / thunderbird 等去 access 個 email server 攞 email 同 delete 嘢咁。你用呢統稱 MPD Client 既 software 去同溝通同控制播歌,edit playlist 等等。

咁呢 DATA (e.g FLAC, aiff.......) 係邊到嚟呢?就係 NAS,USB HD,或你個電腦 (無論 Windows, MAC, Linux) 的 storage share 出嚟。個 MPD 就食呢D data 去做嘢。

Input 同 process 都簡單講了,去到 output。現在的 MPD kit 都用 USB 做 output,因為 USB 係電腦世界中太 common。可惜 USB 的設計及應用有些局限 (我唔識咁多),所以呢 DATA 經 USB 去到個 DAC 個 USB controller 再轉化返 1010 時唔係最理想,攪好多 jitter 出嚟。所以有 DDC (digital-digital convertor?) 出現,如近期呢到講開同玩開的 DDC,係收了 USB 的 data 後,重整完再用 coaxial 輸出。一來少了好多 jitter,二來可以令很多不 support USB Audio 2.0 的 DAC 玩到 MPD。

希望草草幾字幫到師兄明白。
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 7威望 +59 金錢 +50 收起 理由
tman + 6
liclic + 10 + 10
cuhunter + 10 + 10 一定要加分
obee + 10 + 10 一定要加分
Einstein + 10 + 10 一定要加分
oldtype + 3
pinkspider + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2013-7-21 19:51
近日有網友係 PM 問到 CAS 係乜,睇唔明我地講緊乜;同埋平時除了用耳筒插電腦聽 FooBar 播歌外,可以點開 ...

我呢幾日set 隻cubox 都幾好玩, 攪掂後都分享吓

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10 等你report!

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pinkspider 發表於 2013-7-21 20:08
我呢幾日set 隻cubox 都幾好玩, 攪掂後都分享吓

師兄你有無做埋個 LPS 俾個 CUBOX?
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2013-7-21 19:51
近日有網友係 PM 問到 CAS 係乜,睇唔明我地講緊乜;同埋平時除了用耳筒插電腦聽 FooBar 播歌外,可以點開 ...

So nice sharing.......
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄十分深入淺出,讚!

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

PhantomGTR 發表於 2013-7-21 22:24
師兄你有無做埋個 LPS 俾個 CUBOX?

LPS 都有興趣,不過要遲啲先,剛剛玩cas 一步一步嚟,應該會入隻dac先。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pinkspider 發表於 2013-7-22 16:31
LPS 都有興趣,不過要遲啲先,剛剛玩cas 一步一步嚟,應該會入隻dac先。

DAC 唔怕買好D,因為日後點玩都一定用得返。
同埋如果個 DAC 唔係用 IEC power socket,又係用外買火牛,咁你要做多一個 LPS 俾 DAC,呢件都係一件好事。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都報到下先{:9_425:}
win 7
DAC:dac magic plus
AMP:schiit LYR
SPEAKER:FOCUL XS BOOK
HEAD PHONE:HD600

有少少問題想問,我現在電腦接解碼係用緊本身底板既usb口,usb線係AudioQuest Carbon ,甘整體聲音會吾會因為底板usb口既影響而下降?
如果加張sound card再out出去比dac會吾會好D?
另外發覺部dac magic plus既聲真係一般般

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟用緊Synology DS213 + M2tech USB DAC + Sony 5.1
(Post76 Android 手機版送出)