設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] f8光圈自動對焦

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
前兩日同一位版友講起f8光圈自動對焦支援o既問題, 佢話部7D個對焦好似有D問題, 佢睇番說明書就話係響十字位o既對焦點先support f8光圈自動對焦, 係唔係佢校到f8光圈所以其他對焦點就對唔到焦呢~

答案係錯o既~

其實你校到f8光圈其實粒粒對焦點都應該有自動對焦, 錦說明書又話咩只有十字位先support f8光圈自動對焦, 錦啫係點呀~

首先要講番吓相機個對焦個運作(其實好多師兄都知 ), 其實由你擰支鏡入去果一刻, 相機係會撐到你支鏡個光圈去到最大, 如果你支鏡有2.8光圈佢就撐到去2.8, 就算你校到f8光圈對焦果一刻佢都仲係2.8光圈, 要到你真係按shutter影佢先會收細個光圈, 所以就算你校到f22光圈佢都仲可以對到焦~

錦說明書又講咩f8光圈自動對焦支援呀, 其實係針對一D光圈最大只有f8 o既鏡, 因為就算佢撐到盡大都係得f8, 所以係有機會自動對焦係失去作用~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實我都係岩岩先知, f8光圈自動對焦支援呢樣~~~~~
算我新仔, 都係NEL版大依家講我先知呢~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實有咩鏡係光圈最大只有F8咁細的呢???
手動鏡???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2013-2-7 14:33
手動鏡???

所有 f4 光圈鏡加個 x2增距鏡就變左 f8 最大啦~

5萬

總版管

ahnel 發表於 2013-2-7 14:44
所有 f4 光圈鏡加個 x2增距鏡就變左 f8 最大啦~

哦, 原來係咁既~~~~

我今日真係學到好多野呢~~~~

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2013-2-7 14:53
哦, 原來係咁既~~~~

我今日真係學到好多野呢~~~~

冇錯, 講F8冇自動對焦係講緊枝鏡頭既最大光圈, 而唔係收光圈既後果。不過, 就算你枝鏡頭最大光圈為F8, 而機身又唔支援F8對焦既話, 以canon為例, 仍然可以用貼膠紙係接點, 騙過機身而達至自動對焦的。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
ahnel + 5 + 5 多謝分享秘技~

查看全部評分

高級玩家

PP-HK 發表於 2013-2-8 10:09
冇錯, 講F8冇自動對焦係講緊枝鏡頭既最大光圈, 而唔係收光圈既後果。不過, 就算你枝鏡頭最大光圈為F8, 而 ...

"以canon為例, 仍然可以用貼膠紙係接點, 騙過機身而達至自動對焦的"

C兄呢個方法唔一定有效, 小弟試過用貼膠紙係接點方法, 用於canon 100-400mm + canon 1.4tc ii + 5d mark 2,
只出現小部分時間能自動對焦, 大部分時間處於迷焦1至2秒或要更多時間才能對焦.

後來又找到些資料, 用kenko 1.4tc可自動對焦.
最後買入 "Kenko C-AF 1.4X Teleplus Pro 300" 成功"正常"對焦.

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
ahnel + 5 + 5 多謝補充

查看全部評分

Just a Joke

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

小瑟 發表於 2013-2-7 14:33
手動鏡???

支援F8光圈對焦的機之前, 係去到F5.6, 所以F5.6到F8之間的都受惠。
如版主所講, F4加個2X增距已係F8, 但其實加個1.7X都6、3了。
只不過,係NIKON機身就算冇講明係支援F8, 其實只要夠光, 係仍然有一定程度的AF能力。
(NIKON增距器同鏡頭的兼容表中, 最大光圈低於F5。6的話,NIKON都會當係「不能AF」,但事實上好多情況都得, 只係要睇光度夠唔夠姐)
本身F8的鏡頭? 一般500MM反射鏡都係F8,但只有SONY同舊時個支M記先有AF,其他都係手動, 唔關事了。
等運到