設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[膽機] 入手Musical Paradise MP-501 膽合併

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

甲類單端並聯同每聲道有55W呢點相當吸引....
P1030150 (Custom) (Custom).JPG

自從喇叭轉左用ELAC BS244BE後, 一直想覺得膽機會同佢起到化學作用,
所以就去留意有冇功率比較大而又唔太高價既膽機. 之前曾經試聽300B嘅推挽機, 但明顯唔係自己杯茶. 始終個人都係比較鍾情D直接而唔拖泥帶水既聲音. 所以目標放係KT88或6550 呢類嘅機. 但當發現一D大品牌機都開始轉用比較新款, 號稱大碼6550嘅KT120膽, 就開始留意有冇呢款膽嘅機喇. 最後比我發現左呢部加拿大品牌, 內地生產嘅 Musical Paradise MP-501. 甲類單端並聯同每聲道有55W呢點相當吸引我, 經過簡單嘅試聽, 我就已經二話不說, 立即將佢據為己有喇.

P1030125 (Custom) (Custom).JPG
P1030159 (Custom) (Custom).JPG
P1030128 (Custom) (Custom).JPG

小弟唔係好識用筆墨形容. 初步覺得聲音好乾淨利落, 高音申延都達到我所預期, 底音亦唔會過肥. 而動態絕對係強項,. 人聲方面唔算話特別加甜. 喜歡濃味既就未必會欣賞. 但仍然帶有膽機應有嘅餘韻同空氣感.

其實買左返黎都聽唔夠20個鐘, 可能仲未煲好, 仍然有些微生硬感覺, 而且前置4隻膽只係用返每隻價值唔駛10蚊雞嘅跟機曙光膽. 所以一定仲有不少進步空間.

等再煲耐d或換前置膽後, 希望到時有mood再繼續同大家分享一下聽後感. 多謝收看

P1030146 (Custom) (Custom).JPG
P1030135 (Custom) (Custom).JPG
P1030153 (Custom) (Custom).JPG

評分

參與人數 25威望 +249 金錢 +169 收起 理由
sealteam4 + 6 + 6 用家心得
mankoo米高 + 20 + 20 精彩報告
iwcpaul + 10
Einstein + 10 + 10 精彩Report
fuman0123 + 10
corolladv + 8 + 8 唔錯既分享!
jason1969 + 10
KING + 10 + 10
zoneaudio + 10 + 10 正!
RiceR9 + 10 + 10
chhanthony + 10 + 10
que + 10 + 10 精彩Report
waterman + 10
coco123k + 10 + 10 正!
qk8082900 + 10
manblood + 5 + 5 用家心得
bb2002 + 10 + 10 用家心得
ANWKLO + 10 唔錯既分享!
Tomy + 10 + 10
edison133 + 10 精彩Report

查看全部評分

專業玩家

KT88 + BS244 真係絕配
ELAC聲薄?KT88係好朋友,將BS244的ribbon tweeter變得柔和
中低頻的punch完全帶出KT88的韻味

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
chung9776 + 1

查看全部評分

Absolute Low End

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

弓起Ching ^.^ 正!來自: iPhone客戶端

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

!替天行道! 發表於 2013-2-7 03:15
ELAC聲薄?KT88係好朋友,將BS244的ribbon tweeter變得柔和
中低頻的punch完全帶出K ...

!替天行道!兄你部英國貴野就緊係正啦
而且KT88比KT120應該仲幼細D添, 真係識揀

鉑金玩家

靚機一部

專業玩家

nice, seems like this amp can be used as power amp also

科林玩家

CHING D 旦大把升級的空間!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

!替天行道! 發表於 2013-2-7 03:15
中低頻的punch完全帶出K ...

KT88 + BS244 真係絕配 x 2

1萬

白鑽玩家

恭喜leo 兄換旦旦機.