設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[討論] HTPC研討家訪

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟都想見識下高科技,報名:
1)mantam121
2)船長
3)LCPD

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

LCPD 發表於 2013-2-6 22:43
小弟都想見識下高科技,報名:
1)mantam121
2)船長

多謝支持

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2013-2-6 22:48
多謝支持

客氣了,PAC兄!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

PAC 兄攪我一定支持。
上次好多謝你詳細的教導,我之前睇過PAC 兄的屋企照,已經十分想親身見識見識。
4)76Joe
3D投影機:JVC DLA-X35
SONY Z9D
OPPO 105BD
Onkyo Rz5100
SP KEF 900 600C R800ds

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

76joe 發表於 2013-2-7 00:32
PAC 兄攪我一定支持。
上次好多謝你詳細的教導,我之前睇過PAC 兄的屋企照,已經十分想親身見識見識。
4)76 ...

好多謝各位支持

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

pac 發表於 2013-2-7 06:35
好多謝各位支持

Pac兄!早晨,其實HTPC,基本要求要有乜硬件同點様接駁呢?
3D投影機:SONY HW30ES
功放:DENON AVR -X7200WA
藍光機:DENON DBT-3313UD
前置:B&W 804S
中置:B&W CMC S2
後置:B&W 685 S2
後置:B&W DS6
前高置:B&W DS3
重低:MK MX-250

白鑽玩家

hit87761 發表於 2013-2-7 07:14
Pac兄!早晨,其實HTPC,基本要求要有乜硬件同點様接駁呢?

早晨大佬:其也祗是一部基本的電腦,硬件也不用太高級如果不畫太靚的話,用cpu解聲畫都可以,主要是軟件

高級玩家

師兄 我好有興趣 我報名

我想請教一下CPU部份用AMD的可以嗎?>

白鑽玩家

kwanshing 發表於 2013-2-7 08:36
師兄 我好有興趣 我報名

我想請教一下CPU部份用AMD的可以嗎?>

AMD. OK 呀,多謝支持

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2013-2-7 09:12
AMD. OK 呀,多謝支持

PAC ching ....有關htpc我都好想請教下你...
我現在好隨便咁改裝左部pc(換殼)....
配置:
cpu amd 3.1g 3核(用抵板內置功能可改4核, 型號真係唔記得左)
mb chipset: ati 870
display: ati 5670 2g, 有hdmi 及dvi output(現在是hdmi - > 818 -> tv,  傑科dvd接法相同)
ram: 4g
harddisk: 120g ssd
soundcard: on board
dvd rom: poineer dvd rw
tv: 42" p記 扒屎ma...p800y?

現在小弟down左 個 破解version 的power dvd 12, 原本打算如果部htpc播放效果ok 的話....就會換埋個藍光dvd rom用黎代替部大陸傑科藍光dvd機(bdp-g3608)......不過經過初步a/b比較........部傑科播dvd 比 部htpc win7 + powerdvd 12 明顯較好........首先傑科播dvd雜訊比較少.....第2, 部htpc 播dvd d 色彩過度好唔順滑....近睇d 人ge skin顏色是一塊塊的....也不知道是什麼問題.......唔係話部大陸傑科表現好.....而係講部htpc播片ge質量好差........所以想請教下ching是否有什麼setting 未set 好,所以咁差呢?....是硬件問題 定 軟件問題呢~~~
Sony  w5000
Pre amp: y記5200
Power amp: 山寨amp + ATI
BDP: 19 box
elac fs407+cc241+sunfire
Elac 2090