設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

[討論] HTPC研討家訪

科林玩家

tommy5637 發表於 2013-5-27 15:55
另外,師兄的功放onkyo 607要否特別處理,如裝驅動等等?

師兄的GT520是否可設置dvi出聲,hdmi不出聲?
插入後.從控制台->聲音 中見到各種音效設備. 點選用ONKYO AMP後其他便不會出聲.

ATI hd5450 我試過無此選項,不能選
在網上看過.好似ATI卡唔駛SET開3D.會自動開關.
如果你單一條HDMI由原生HDMI口入3DTV可以出到3D效果的話.就證明你3D已開啟.冇需要特別SETTING.

請問師兄的DVI TO HDMI轉接頭是否比較特別,可出聲。我的接上後沒聲音。
留意控制台->聲音 中有否出玩ONKYO AMP及已選用. 而由原生HDMI口輸出是否就能bitestream呢? 如可以的話設備及SETTING應該冇問題.應該就如PAC兄所講DVI位需要專用轉頭及不能bitestream了.
DVI TO HDMI轉接頭應該沒比較特別.我係隨便買的.不過在網上好似見過有少D針的.但我冇細心睇有咩分別.我個頭係下圖左下DL-DVI-D 個隻PIN樣.

另外,師兄的功放onkyo 607要否特別處理,如裝驅動等等?
不雖特別處理.交由win7自動安裝驅動.

進階玩家

sunsun98 發表於 2013-5-27 20:32
師兄的GT520是否可設置dvi出聲,hdmi不出聲?
插入後.從控制台->聲音 中見到各種音效設備. 點選用ONKYO A ...

謝謝師兄的詳細指導,請問師兄有無試過連接上hdmi和dvi后播放電影,3d tv和onkyo 607能否同時能發出聲音.我想知道GT520是否可同時能發出聲音,因我的hd5450只有hdmi能發音,dvi無聲。

科林玩家

tommy5637 發表於 2013-5-27 21:56
謝謝師兄的詳細指導,請問師兄有無試過連接上hdmi和dvi后播放電影,3d tv和onkyo 607能否同時能發出聲音. ...

不能同時出聲。一係選tv出聲。一係選amp出聲.

進階玩家

sunsun98 發表於 2013-5-27 23:00
不能同時出聲。一係選tv出聲。一係選amp出聲.

請問可以選擇嗎?如何選擇,請師兄詳細說明。

科林玩家

tommy5637 發表於 2013-5-27 23:54
請問可以選擇嗎?如何選擇,請師兄詳細說明。

控制台-->聲音 裏選擇

專業玩家

pac兄,唔知你有冇玩potplayer呢,我比覺得佢方便d呢,一樣可以直出任可 hd audio俾 amp 解碼,play iso 又得

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

sunsun98 發表於 2013-5-27 04:33
Ching. 如有時間你可先試下。
1)單一條hdmi1.4.然後用pdvd播3d iso.
A)由原生hdmi位去3dtv.

好精彩的教學,我星期日試過A咭DVI轉HDMI是不能出3D的,我用6系咭,而早前提過A咭DVI祗可用專用轉頭轉HDMI還衹可LPCM出7聲道,所以A咭應該做不到師兄的做法了

進階玩家

sunsun98 發表於 2013-5-28 00:36
控制台-->聲音 裏選擇

多謝sunsun98師兄和pac師兄的指教,謝謝!!!!!!!!有時間買個n卡試一下。

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

kifflau 發表於 2013-5-28 07:21
pac兄,唔知你有冇玩potplayer呢,我比覺得佢方便d呢,一樣可以直出任可 hd audio俾 amp 解碼,play iso 又 ...

現在是用potplayer作4K播片,但講到方便就非它莫屬了

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ight=Pac&page=5

科林玩家

多謝pac兄測試。暫得出結論為a卡不能雙輸出3d with 2d amp.而n卡可行。(不保證所有型號)
如果有其他型號n卡師兄幫手試下就好啦。