設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tiggerjason

[藍光播放機] 小試 Philips - BDP9700

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

parkmang 發表於 2013-4-20 03:33
新手買9700 其實想用黎聽歌, 但AMP都未有, 點知買左返去 同SONY NX720 播左一陣, 出左個不支援訊號, 之後上 ...

新手買9700 其實想用黎聽歌, 但AMP都未有, 點知買左返去 同SONY NX720 播左一陣, 出左個不支援訊號, 之後上唔返1080P, LG 細電視就得, 跟住去左百老X換左, 並叮囑我要OFF SYNC 功能, 如果都係一樣, SONY PHILIPS 客服都話唔關佢地事, 最後心血來潮OFF左個3D, 之後正常好多, 不過有D DVD PLAY 唔到, 總之估唔到咁煩.
1) 冇錯, 呢部機既SETTING, 係一敗筆! 首先, 3D 輸出SET "OFF", 之後畫面輸出一定唔可以用1080P 24, 因為會出現 "不支援訊號"! 當然, 我建議你將FIRMWARE UPDATE 到3.76版本, 因為此本改善咗第一批FIRMWARE BUGS

想問問師兄, PHILPS 9700  ABDROID 用咩APP, IR 定WIFI 控制.
2) 你去GOOGLE PLAY DOWNLOAD - MY REMOTE. 其他個啲APPS唔好用! 因為廢既!!

另外如聽歌用 2CHANNEL AMP 係唔係 用紅白線 出SACD  用光纖OR COAXIAL 出AUDIO CD 最好?!
3) 聽, SACD, 我建議用紅白線出, 因為本內置個幾粒BURR BROWN CHIPS已經好好聲, 除非你另外再加DAC解碼.

因為我唔明白9700 個解碼係唔係好過 AMP (見師兄講都好似好吸引)
4) 其實你自己可以比較下, 出AUDIO CD用紅白好聲定COAXIAL, 正常COAXIAL係好聲啲!   

其實我想買CAMBRIGH 隻 3XX OR TEAC 隻DA501??!
5) 上述兩隻DAC, 我都冇玩, 俾唔到意見你......

鑽石玩家

都話飛記硬件一流,但軟件唔入流

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我聽人講話以9700咁ge價錢,啲質素可同oppo-105有得fight喎,有無師兄研究過?
Sharp LC-37GX3H
Denon AVR-2113
Pioneer LX55
Wharfedale Diamond 10.2
Mordaunt Short Carnival 1
Wharfedale MS-100
Energy RC-MINI-CC-B1
DanMax DM-SUB 8
Magic TV 3000, PS4, Apple TV3

星級玩家

kkbut18 發表於 2013-4-20 11:29
我聽人講話以9700咁ge價錢,啲質素可同oppo-105有得fight喎,有無師兄研究過?

如果真係,我都整件,最多花多D精神去
對付D小毛病。睇嗰位歐陽xx表演,2 CH
好似好掂咁!

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

kkbut18 發表於 2013-4-20 11:29

完全屬實.但105有平行輸出.換电源線較方便.穩定性高.基本上103.105.9700畫質同級.由HDMI入 AV Amp声音也分別不大.
但聽歌105由平行輸出至有平行輸入的Int Amp.會稍勝9700.因此9700絕對Bestbuy.如果9700不是問題多多.我寧可用9700也
不用103.因103聽歌完全唔.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

samuel8892000 發表於 2013-4-20 13:02
完全屬實.但105有平行輸出.換电源線較方便.穩定性高.基本上103.105.9700畫質同級.由HDMI入 AV Amp声音也 ...

就憑你呢句我決定買番部,咁價位超班預佢儍儍地都無所謂啦,三年內咪呱就是啦。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都非常想入返部
想確認下係咪前期問題在更新最新firmware後就搞定?
係無咩大問題都會入返部
最想知有無人知可唔可以mod改返個電源插頭唔要8字頭
2聲道入門組合
Player: Fidata HFAS1  -> Lumin U1
Dac:  Totaldac Reclocker & D1-Six
Pre: GamuT D3I
Power: GamuT D200i
speaker:  Spendor SP100R2

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

YYSKY 發表於 2013-4-21 00:42
就憑你呢句我決定買番部,咁價位超班預佢儍儍地都無所謂啦,三年內咪呱就是啦。 ...

這点真是講彩数了.祝C兄好運.
2 Ch 聲雅膽前加石後
聲雅膽CD机
BP OPPO 103
TV LG 9200 oled
AV amp Onkyo SC5530
AV Power amp Winner HD5250se +Emotiva XPR 200
AV speakers: Klipsch LR RP150M C 250C ATOMS RP140SA SR 140SA
Sub仔:JL F110

新仔玩家

tiggerjason 發表於 2013-4-20 06:59
新手買9700 其實想用黎聽歌, 但AMP都未有, 點知買左返去 同SONY NX720 播左一陣, 出左個不支援訊號, 之後 ...

謝謝 回覆~~~~

既然已經買左, 唯有儘量搵多D優點啦