設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tiggerjason

[藍光播放機] 小試 Philips - BDP9700

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

各位師兄, 以小弟理解, 日系AV AMP 可以DSD解碼, 只會出現最高階之款式.
至於你哋個部可唔可以, 請查閱說明書.

新仔玩家

真正DSD解碼, 呢部啦,盛惠$1400美金。
Mytek   http://mytekdigital.com/hifi
大家留意呢部機嘅IEC插頭係有組濾波, 市面上有D機魚目混珠, 裝假狗,  個頭係IEC, 其實裡面乜都無, 淨係得水火地線, 只係將IEC條水線駁落機殼度, 即係流嘢, 揾人笨, 舢舨充炮艇,
另外呢部機組平衡係有組Module, 即係堅嘢,  市面上又有D機魚目混珠, 裝假狗, 個頭係平衡, 其實裡面乜都無,  只不過將組RCA搭橋過去, 即係RCA啦, 即係又係揾人笨, 舢舨充炮艇

Mytek DSD

Mytek DSD

Mytek DSD (B)

Mytek DSD (B)

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

各位師兄,小弟昨晚買了部9700,玩左一晚,初步感覺佢Cd個part真係幾好,未有hang機情況出現過,apps 操控反應都ok.
Android/ios version 感覺差不多,現有一些問題,望大家研究一下!
播mkv只能2 channel出聲??
佢無論行一條定兩條hdmi. Sacd都出唔到dsd signal.setting 應該無問題,我係用緊lx73 amp的,ps3都出到!
android stream 唔到sd card d media 去9700,save 係機裏面嘅就見到!
佢有得上internet, 但竟然無得自動落歌名??
AV 定 Stereo

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

kofai9 發表於 2013-2-20 09:59
各位師兄,小弟昨晚買了部9700,玩左一晚,初步感覺佢Cd個part真係幾好,未有hang機情況出現過,apps 操控 ...

師兄, 你所講既MKV問題, SORRY, 我無玩呢樣野, 答你唔到。留待其他高手解答!
有關SACD問題, 我唔肯定LX73可唔可以解DSD信號,因為,我冇呢部機!至於,舊版PS3係唔可能直出DSD信號,佢只可以係CELL處理器內解碼,再以PCM形色輸出。HIVI班架仔已經講咗/投訢咗好耐!
由於我冇OPPO93所以唔識答你既問題。。。。。。{:9_418:}

但我發現播SACD時,每播完一首歌時,部機都唔識繼續播下一首,停咗係度。。。。  

星級玩家

kofai9 發表於 2013-2-20 09:59
各位師兄,小弟昨晚買了部9700,玩左一晚,初步感覺佢Cd個part真係幾好,未有hang機情況出現過,apps 操控 ...

我播mkv出到multchannel喎,我都係兩條hdmi出,play sacd部amp dsd解碼都冇問題(行hdmi)。我用Yamaha^^

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

謝謝TiggerJason師兄指正及解答!

{但我發現播SACD時,每播完一首歌時,部機都唔識繼續播下一首,停咗係度}
我今晚再試下有否呢個問題先!

PS3岀來的信源, 係LX73 AV Amp面版會岀個DSD字, 但點解9700岀的不能, 是否我一直以來理解錯左,以為見到DSD字就係用緊DSD Signal ??
剛剛買機, 最驚係有壊自己唔識試, 所以每樣功能都試清楚先,雖然未必會有需要用到!

另外Toucher師兄, 你個Setting是否

1. Setup - > Audio -> HDMI(Main) ->Off
2. Setup - > Audio -> HDMI(AvR) -> Bitstream
3. Setup -> Audio -> Digital Audio -> Bitstream

播mkv經hdmi岀到DTS/Dobly定係Multichannel PCM ??

謝謝師兄!

AV 定 Stereo

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

剛剛看一下LX73 Manual

DSD PCM - 在以SACD轉換 DSD(直流數位)PCM期間亮起。
HDMI輸入下列數位音訊格式: 4- Dolby Digital、Dolby Digital Plus、DTS、高位元率音訊(Dolby TrueHD、DTS-HD Master Audio、DTS-HD High Resolution Audio)、DVD-Audio、CD、SACD(DSD訊號)、VCD、超級VCD

我的AMP是否可接收DSD??
AV 定 Stereo

高級玩家

佢老板,源來部TV要著住又或者Standby mode 先可以HDMI 2 to AV Amp出到 DSD

星級玩家

kofai9 發表於 2013-2-20 13:50
謝謝TiggerJason師兄指正及解答!

{但我發現播SACD時,每播完一首歌時,部機都唔識繼續播下一首, ...

1. Setup - > Audio -> HDMI(Main) ->Off  
2. Setup - > Audio -> HDMI(AvR) -> Bitstream
3. Setup -> Audio -> Digital Audio -> Bitstream

yes!!! setup 我都係咁,play mkv經hdmi岀到DTS/Dobly。

星級玩家

98741236 發表於 2013-2-20 14:50
佢老板,源來部TV要著住又或者Standby mode 先可以HDMI 2 to AV Amp出到 DSD

剛試左,TV 著左之後,部AV amp個DSD解碼會變左PCM, Off 左TV就變返DSD, 同你相反^^
我諗係hdmi audio out 個setup同你唔同。