設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kalmac

[藍光播放機] Philips我都係夾你唔黎

鑽石玩家

dpcs 發表於 2013-2-3 00:56
我冇試rca,希望你換咗會冇事啦。
你嗰部出唔到rca,我嗰部相信亦都一樣。
我已換過部新的,bugs 亦都同 ...

特別適用於飛仔產品上!

否則又點會有呢句經典金句出現呢:「若要生活好,遠離飛利蒲」

專業玩家

人地歐洲已經賣左幾個月,代理跟本知道有問題,所以一推就大減價。。。$4990-->$3900??
邊有代理咁樣賣機,賣兩日就減
Absolute Low End

鑽石玩家

(轉載)自隔離數字台網站一位 [ jwong852 ]師兄寫的文章 (原文照錄)

題:一個時代的終結.飛利浦退出家庭影音娛樂市場  

[jwong852]:等我幫飛利浦音響(Philips Audio)部門寫番個墓誌詺啦 !

註 : 飛利浦Video, 及Audio十年前係2個部門, 後來才合併. 當年Video總部在星加波, Audio總部在香港, 葵涌工業街, 2003年搬入科技園.

點解我可以寫 ? 有乜資格 ?

十年前(2003)我舊公司係Philips Audio當年第一大零件供應商, 小人正是負責Philips Audio嘅客戶經理. 當年認識各部門經理, 及主要員工 (採購, 產品, 開發, 等), 當年Philips Audio嘅GM, 係荷蘭佬, 花名"啊蛋", 因姓氏係Eeg...... , 亦都試過同"啊蛋"一齊出差去台灣開會, 言談甚歡, 因為大家都有玩帆船.

如有人比我更熟Philips Audio, 請多多指教.

當年正是Philips Audio轉營點, 亦是轉盛而衰, 當年話晒都係全球影音界三哥(Sony, Panasonic之後), Samsung都未入流.

轉衰主要原因, 就係將原來自家設計+生產, 先轉OEM (自家設計, 外判生產), 再轉ODM (外判設計+生產). 質數越做越衰.

自家設計+生產時, 有部份(高級系列)係歐洲設計, 在維也納, 設計成本當然係天價, 但當然有一定品味. 採用唔少高級零件(我司供應). 當時Philips Audio要降低成本, 先將部份形號設計搬番香港, 外觀設計部都調來幾個荷蘭妹, 都重保持番少少歐洲味.

外判生產都未係致命, 最多係尐膠料, 手工差咗, 喺尐細微地方偷工減料.

最大鑊係轉ODM, 設計由外判話事, 大陸廠(港資, 台資為主)外觀當然唔會有品味, 連內涵:電子部份就越用越cheap. 由最初用回Philips Audio設計(用我司零件), 續步轉用cheap野, 唔衰就有鬼啦, 我司生意當然無埋.

最PK就係Philips Audio嘅產品部及銷售部, 為咗要搶到Wal-mart嘅大單, 不停大幅降低用料成本(質量當然跟落去), 再用唔起我司零件, 轉用什廠野, ODM連大陸老番IC都敢用. 想唔衰都唔得啦.

當年我都預測咗咁攪法Philips Audio遲早PK. 捱到十年至死得都算長命.
Wal-mart係專賣cheap野嘅super store, 係名牌都唔會賣Wal-mart, 盞做臭個名. 但Philips Audio重當Wal-mart神咁拜. 我當年就大讚Samsung, 人地就掉轉頭, 撤出Wal-mart, 唔賣Wal-mart, 唔再做cheap野.

當年我同我公司鬼佬講 : "一間大公司嘅成功唔係因為決定做咗乜野, 而係決定唔做乜野 ! 當年Intel (30年前) 最成功嘅決定係 : 唔做memory ! 依家Samsung 就係成功地決定唔做Wal-mart, Philips Audio做Wal-mart就係死路一條, 個名只會越做越臭 ! "

十年後嘅今日, 先見到呢個新聞, 都驗證咗我當年講嘅預言.
至於Samsung當年嘅決定, 都唔洗我多講啦.

再請對Philips Audio有知之仕, 請多多補充及修正 !

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
keke323 + 10 + 10 唔錯既分享!

查看全部評分

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

David_Vincent 發表於 2013-2-3 03:54
(轉載)自隔離數字台網站一位 [ jwong852 ]師兄寫的文章 (原文照錄)

好多謝c hing嘅料,我以後知点選擇啦.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

MThunter 發表於 2013-2-3 02:19
就著你的問題, 我都著意試我部9700, 睇下有無問題, 我得出以下答案。

1) 駁line out 完全無問題

我两個位都有試,開頭梗係駁line out, 無聲再段估試7.1心諗唔係卦。今朝再試真d駁lineout去旦機, 原來一開始係有好微弱既聲出,十秒後會無晒趕聲,我亦有試過校過晒其他hdmi既每種audio out睇下有無分別,情況都係一樣,唉

星級玩家

!替天行道! 發表於 2013-2-3 03:24
人地歐洲已經賣左幾個月,代理跟本知道有問題,所以一推就大減價。。。$4990-->$3900??
邊有代理咁樣賣機 ...

Ching, 你話歐洲已賣咗幾個月, 點解BDP9700咁耐都未有在網頁上出現(包括外國Philips網頁)?
幾個用都未有updated firmware?
貧民影音組合
索尼 46HX850
Oppo 105D for Movie
菲利普9700 for CD
天龍 2313
KEF 3005se + atmosXT
Belkin Isolator 6 > ISOL-8 LC > 208-8

鑽石玩家

dpcs 發表於 2013-2-3 13:57
Ching, 你話歐洲已賣咗幾個月, 點解BDP9700咁耐都未有在網頁上出現(包括外國Philips網頁)?
幾個用都未有u ...

師兄,你可以在網上翻查返9600 updated firmware 歷史,發現其實佢地軟件升級大概進度有頻密。以前都唔算積極同快速回應,何況9700剛推出,呢方面我覺得OPPO做得好過佢,起碼見到有誠意同對自己產品及品牌聲譽負責任先。依家成個家庭影音部門換老板,更加唔知新機跟進售後服務會點?建議你唔好期望咁高,因為新公司初期行政會混亂,需要時間重整同磨合。

http://www.p4c.philips.com/cgi-b ... ;scy=HK&slg=ZHT

我記憶中官方好似有個Forums可以留言反映bugs,工程師會回覆你,你試下拉搵搵。

黑鑽玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

噢死得菲記..................

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

!替天行道! 發表於 2013-2-3 03:24
邊有代理咁樣賣機 ...

咁睇唔使幾耐就做特價,睇定啲先買,建議飛記學P記TV全包宴保五年。

進階玩家

不如飛港街。