設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: louis001

[家訪討論] 水晶晶 亮晶晶

星級玩家

plnl88 發表於 2013-1-31 14:28
應該唔會。
因為佢只是重整sine wave。

但有些人又會覺得isotek 既power cord有味精成份!?

黃金玩家

robertnike 發表於 2013-1-31 13:52
想間水晶兄咁呢條大蛇除提升音質外,會唔會改變埋原本既聲底、音色呢? ...

我個人感覺電源線袛能改善聲音 但不能改變聲音 有時插電源線時感覺好似整個音場
有所改變 其實 條線袛係將你系統原有個性展現出來 之前冇發覺 袛係電源同其它野唔匹配所
引致 以上袛是個人意見 有錯請各位師兄指教指教 但千萬唔好打頭

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

robertnike 發表於 2013-1-31 15:08
但有些人又會覺得isotek 既power cord有味精成份!?

我其實唔知乜係味精。
相對D乜先係無味精呢?
金,銀,銅,鈀,鉑金,鋁?
每樣物料都有自己個性。
咁,邊個係無味精呢?

星級玩家

louis001 發表於 2013-1-31 15:10
我個人感覺電源線袛能改善聲音 但不能改變聲音 有時插電源線時感覺好似整個音場
有所改變 其實 條線袛係 ...

多謝師兄指教,講得都有道!

星級玩家

plnl88 發表於 2013-1-31 15:17
我其實唔知乜係味精。
相對D乜先係無味精呢?

再次多謝水晶兄回覆,我就係果位大前日俾技安d蛇毒到死死下果位naim友!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chuwing + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

我其實唔知乜係味精。
相對D乜先係無味精呢?

我個人理解 唔同物料放係唔同配件 會出現不同組合個性
係咪就係等如味精 有的物料會收緊低頻 例銀 但相對出高音同快聲
有的物料會出現和暖 例銅 但相對會比較慢 所以 所謂味精 其實都係
配合自己需要 喜好 自己組合配撘 找一種最岩自己喜好既聲音
如果你用味精黎形容 我反而更加相信係叫調合多的

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
robertnike + 10

查看全部評分

黃金玩家

robertnike 發表於 2013-1-31 15:38
再次多謝水晶兄回覆,我就係果位大前日俾技安d蛇毒到死死下果位naim友!

我都好想俾人毒呀

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我其實唔知乜係味精。
相對D乜先係無味精呢?

其實線都好講求夾機;昨天科學家套機全數用IsoTek後的效果麻麻;我技安唔收貨;不過大前日在羅白兄處套Naim插晒IsoTek後;D聲靚到丫………非筆墨所能形容(冇誇張) ;但俾科學家套機就唔多夾IsoTek
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2013-1-31 15:43
我都好想俾人毒呀

補充:我套Naim用晒IsoTek的效果都………….. 好正
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

星級玩家

chuwing 發表於 2013-1-31 16:22
其實線都好講求夾機;昨天科學家套機全數用IsoTek後的效果麻麻;我技安唔收貨;不過大前日在羅白兄處套Na ...

技安兄,你係呢個高手post入面咁講我,實在太誇獎我,我要揾定個窿損至得,當日大家都滿意全因技安兄d大細蛇,令到少弟套器材有幸成為完全體………一個下午咁多!
技安兄你成套naim連線材連大細蛇連喇叭都已經處於煲好狀態,一加埋xps定必張你套naim發揮至極點,你呢d至配為“超級靚聲“!