設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lamdog

升級前的新手舊組合(第一頁開左估啦!)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

個掛牆架好正,幾銀呀?
maner394 發表於 2009-6-26 09:51
我都想知ar
kan 發表於 2009-6-27 14:52

個架訂電視個時一齊買,淨係個架都要1800蚊,不過我尋日係友誠13樓見到有一模一樣既$1700,係laser 各大連鎖店都有得買,都係$1800!

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

XQ正啊!!!!
我都係從876開始,初初諗主先買AMP再慢慢upgrade喇叭,點知越聽越唔順耳,最後一次過換晒。
kc2wong 發表於 2009-6-26 13:20

所以今個月我出左好多血!

黃金玩家

KEF XQ系列造工同外型都好正好特別
TSZKIT0629 發表於 2009-6-26 18:14

我就係貪佢個外型靚,聽歌又平其他喇叭好少少所以先揀佢,如果唔係可能全套買左"傑士"!

黃金玩家

趕搭尾班車BDP-51FD

初步報告,
外型:黑色鏡面設計,大大部比人覺得好PRO既感覺,配黑埋小弟既器材相當之MATCH!
視:覺得畫面真係好乾淨利落,色準唔錯,黑位表現亦都唔差!
聲:真正高清音效,音場比舊有既DOBLY DIGITAL 闊左,正如好多CHING所講音係比舊有既略為細聲左,不過聲音細緻左,現場感多左,唔係一味得過大聲!

P.S. 其實我覺得用開既PS3出既畫面都唔錯,拍得住部51FD,唔知關唔關我全部經806 HDMI OUT VIDEO SIGNAL既事!

等我再慢慢試下,到時再同大家分享一下!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

個架訂電視個時一齊買,淨係個架都要1800蚊,不過我尋日係友誠13樓見到有一模一樣既$1700,係laser 各大連鎖店都有得買,都係$1800!
lamdog 發表於 2009-6-28 00:46
有買貴,無買錯
物有所值............正

黃金玩家

有買貴,無買錯
物有所值............正
maner394 發表於 2009-6-28 02:19

貴就貴D,不過D料真係唔錯,我聽我個FD講,佢係鴨記買左個同功能既掛牆架,只需$500,上左牆之後加埋個電視要用九牛二虎之力先拉得出黎,D料超差不特止,仲成日有跌落黎個感覺!

1萬

黑鑽玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都係806

星級玩家

隻kef

進階玩家

剛剛才發現 lamdog 兄選擇的器材跟小弟真的很似呢, 哈哈!

其實我都睇中左SAMSUNG 隻紅色邊框 LCD TV 好耐
襯哂我地既前中置 可否發表一下用家報告 :)

我用了 ONKYO + KEF XQ 有一段時間都有D心得可以交流下.

- XQ10 有冇跟埋膠墊? 我覺得用膠墊時低音好dd, 用釘 + 釘墊就高音通透dd
CHING 可以試試鐘意邊樣, 我XQ20 試過哂係用膠墊 + 喇叭架最平衡.

- 如果唔怕嘈親屋企人, 做完AUTO CALIBRATION 之把806 的 Audessy EQ 關掉, 睇戲時低音會返哂黎, 生猛好多.

- 806 值得用 ~$300 DIY 一條SOMMER 電源線, 整體表現都會提升

- 另外如果有開聲消磁碟(e.g. JMR Magic CD) , 播幾次之後好唔同, 可以快速幫XQ 開聲, 用完之後正好多.

其他心得有時間再分享交流

黃金玩家

athensc hing,
非常好及有用既分享,我都睇過你個post,真係好鬼死似,不過你對前置更高級d
因為我套組合買左番黎大概兩個星期,仲係煲緊機既皆段,所以好多野都要向你多多請教,XQ10係有對膠墊跟埋比我,不過就未認真試過,我都覺得XQ系統既高音好通透,可能亦都係佢既賣點(分析力好),等我又試下用下膠墊再比較下兩者既表現先,THX!

我依家部806唔係用AUTO AUDESSY SET機,係送喇叭上黎個C FU幫我調音,所以我無開AUDESSY EQ,亦都無開ULTRA THX 同埋 THX Loudness Plus (佢話唔好開喎)

而線材我就用緊AQ既四色銅線,咩形號就要返屋企睇睇先(因為我依家係公司),初步都幾滿意,人聲表現都好清晰分明,咁你條SOMMER係邊到剪番黎?如果平平地都可以玩下.....

講番部LCD先,我呢部係上一代既650A系列,依家市面上賣緊既係650B系列,佢基本上所有野都已經有齊,包括100HZ 暢流動,1080P全高清,內置IDTV,不過新款B系仲多左樣可以上YOUTUBE睇片,仲可以經USB直接插入播放高清檔案影片,部機另一賣點係佢採用ULTRA CLEAR PANEL(極致透晰屏幕),影像表現會更有層次,同埋黑位表現比一般LCD會更佳,但又由於咁既關係,如果你電視擺放位置有背光情況既話,可能會有反光既問題出現!呢一點都係我當時買呢部機要考慮既因素,ANYWAY其實如果唔係直接有陽光照射既話,影響真係唔大!

如果你問我部LCD-TV畫面質素比幾多分,我會比92分,聲效我會比95分(隱藏向下嘖射式),外形我比100分添(新款B系酒杯形我就覺得差少少,好易會睇厭),唯獨HDMI介面比較遲延,唔知關唔關我所有器材都係經部AMP再OUT返去電視,希望新機或會有所改善,好多人話三星售後服務一般,咁我又暫時未遇到需要佢既協助,所以就真係唔清楚,我覺得佢有三年原廠保養都已經好滿意!

如果你睇岩SAMSUNG咩 MODEL都可以即管PM問下我,因為我都有相熟SALES(大型連鎖店黎)可以幫你同出面比較下咩價錢,慳得一蚊得一蚊丫MA!
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA