設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: chhanthony

[喇叭組合] 終於一家團聚

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

恭喜同聲同氣 .

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

恭喜同聲同氣 .
HP2210 發表於 2009-6-22 11:05

可惜你對600S3放早O左兩三日, 如果唔係可以同你買,
係呢HP2210兄,
請問 你對LM1同600S3有咁評語?
因為正正考慮緊呢兩個款, 不過我LM1個outlook就唔係太鍾意
但唔知邊隻厚聲O的?同600S3係唔係好大隻?
THX
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

可惜你對600S3放早O左兩三日, 如果唔係可以同你買,
係呢HP2210兄,
請問 你對LM1同600S3有咁評語?
因為正正考慮緊呢兩個款, 不過我LM1個outlook就唔係太鍾意
但唔知邊隻厚聲O的?同600S3係唔係好大隻?
THX ...
chhanthony 發表於 2009-6-22 11:10

S/600 S3
唔駛講 600S3 肯定好聲過隻LM1 .
大約重10磅1 隻 .

LM1
LM1 又比600 易推好多 .
聲低比較簿 .

不過見意買正式後置喇叭 , 依兩隻做後置感一 般 .

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

S/600 S3
唔駛講 600S3 肯定好聲過隻LM1 .
大約重10磅1 隻 .

LM1
LM1 又比600 易推好多 .
聲低比較簿 .

不過見意買正式後置喇叭 , 依兩隻做後置感一 般 . ...
HP2210 發表於 2009-6-22 11:21

HP2210兄
600S3做surround差在邊方面?係唔係包圍感, 定位果O的?
我而家都係用緊Mono做surround,
唯有睇下有無DS6二手放啦.
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

銀級玩家

狐滴

包圍感, 定位果d , 都問題不大 . 
如果做側置連貫性 , 真係比較差 . 
如果做後中 , 相信問題不大 . 
ds6係一個好選擇 , 不過我諗都應該幾難推吓 .

1萬

白鑽玩家

包圍感, 定位果d , 都問題不大 . 
如果做側置連貫性 , 真係比較差 . 
如果做後中 , 相信問題不大 . 
ds6係一個好選擇 , 不過我諗都應該幾難推吓 . ...
HP2210 發表於 2009-6-22 14:33

咁連貫性mono一定無兩極咁好
所以我最希望係DS3/6做後置, DM600S3係後中罝

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

1萬

白鑽玩家

噚晚返去試下只用音壓計度一次同唔開EQ嚟聽下
發覺音場平面O左好多, 要亦要將個sub-woofer校到好大先有feeling
但因為校大O左sub-woofer會蓋過O左其他聲音, 令聽嘅O野減少O左
試過將前中置嘅cover校高校低都未如理想
而亦confirmO左睇赤壁時無O左現場感係因為後後太細聲

所以都係用auto setup+ MutiEQ TX on再加大後置同後中置3dB去聽
個音場立體返, 低頻亦算強勁, 怛都係有O的頻段會過大
睇赤壁時大臣講O野果段加返O的現場感, 但唔可以再加大後置嘅聲, 再大會唔平衡
相信中置嘅中低頻未開聲, 要時間煲下
但大致上都好滿意