設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[香港] 【一代宗師】偉仔大爆 《宗師》嚇人數據 (轉載)

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

轉載自蘋果日報

《一代宗師》終於都拍完,好多人都唔敢相信,就連梁朝偉本人,都唔敢相信。偉仔今日喺北京出席《一代》記者會,接受傳媒訪問時,仲話,可能,或者,唔拍戲喇。
不過呢個可能只係佢拍完《一代宗師》後遺症之一。且聽吓佢點講自己嘅病情啲數據,真係嚇死你﹕

1.部戲前前後後拍咗三年,斷咗兩次手;單係拍攝預告片嗰場雨夜打戲,拍咗三十個通宵,得了氣管炎,拍完之後瞓咗五日床。

2.現年50歲嘅偉仔,47歲先開始練功夫。練咗半年,第一次斷手,休息五個月,再練;之前累積嘅冇晒,又從頭再練。第二次再斷,又要重新嚟過。日日平均練三個鐘。

3.拍呢部戲期間,唔少係夜戲,拍足大半年。搞到偉仔有「時差」。病情包括啱啱開始瞓冇耐,4、5點天未光就去跑步。嘉玲打俾佢﹕「你去咗邊呀?」偉仔答﹕「跑步呀﹗」「咁早?」「係呀,瞓唔著呀…」

4.一部戲食咗兩次慶功都未拍完。偉仔話,佢之所以話唔信部戲拍完,係因為﹕「我們可以慶功宴吃兩次都還要繼續回去拍,也試過拍完三天以後打電話給我﹕『我們有一場戲其實還是可以更好一點,還是再回來補一下。』」

5. 到真正殺青嗰陣,偉仔真係唔敢相信﹕「我忘了甚麼時候知道,因為我不相信的,反正我離開那個地方,我聽到那組人離開,我才知道結束。那一刻我記得是好像導演在說﹕『梁朝偉,最後一個鏡頭﹗』,攝影師還在說﹕『啊?那麼重要的時刻?』這樣,我還以為拍完那個鏡頭我會很開心,結果拍完以後還好。」

6.好喇,終於拍晒喇,但偉仔仍然唔敢信,要等4、5日之後先至敢肯定:「突然間感覺原來真的很不一樣,整個人輕鬆很多啊!其實我一直壓力很大,因為人繃的很緊。剛拍完還沒有輕鬆感,但回到香港一個禮拜以後,整個人覺得好輕鬆啊,好舒服啊!」偉仔又話﹕「不知道下一部甚麼時候,反正不想拍了,休息一下……。」拍一部等如拍三部,休息一吓都好。

7.王家衛部戲拍咁耐,大家都急,得王大導唔急。偉仔話﹕「他不著急的,其實我也沒有問他,他覺得什麼時候要結束就結束,我也沒問。」

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
playing7d + 10 + 10 不錯的分享

查看全部評分

亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

3萬

白鑽玩家

- KK-

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

王家衛d戲出晒名長命戲

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

跟佢搵食班人都幾慘...

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我應該會入場睇。

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

梁朝偉

新仔玩家

王家衛.........

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

tennishk 發表於 2013-1-6 23:11
我應該會入場睇。

我都係!!  

星級玩家

無情916

76 榮譽VIP勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

等你們report後....再考慮....

2萬

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

會入場睇

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

偉仔咁辛苦拍功夫戲做乜丫, 拍多兩套色戎之類好過啦。