設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blackcolor

[請教] 人生第一次買「隨身聽」玩具。。。

星級玩家

blackcolor 發表於 2013-3-1 02:19
但係除左 hpp1 , 仲有的咩選擇?(你地成日都毒人地的貴價野!我唔係財爺所謂既中產呀!)
唔需要 ...

idevice dac , not much choice , only solo left
天長地久:CK4MOD/DX50FMV/R6Pro/CL750/IE800/CKR10
曾經擁有:D2/J3/IMOD5.5/T51MOD/i5/XXS/Sharps/SR-71A/E2C/UM2/MDT/X10/SE215/SE215SPE/SE535/SE535R/SM3V2/8a/ER4S/ER4B/S2/D1001/A100/Momentum/K702/K702ANV

進階玩家

我都上年開始用b&w p5, 但我唔係中產...
一直都係用 i-系產品推, 一直都心郁郁想提升下對p5
係網上做下功課搵下d幾百蚊同千頭既amp仔 ~~~~
出去試過心儀既i-basso 同試過貴少少既filo e-17
當用p5聽 我自己就聽唔出有咩大分別, (*有可能跟機線去唔到頂)
反而用um2 就有明顯既提升. 當然最後都係無買...

唔心息既我,唯有再係網上做下功課睇下有咩amp仔啦.
咁岩就睇中左呢個薄荷糖盒仔,又得意又可以diy玩下,
膽粗粗咁買部落order 一星期後就到左.
第2日立即去試左一堆線,本來睇中左條Cardas 不過又無再返貨.
最後就去物色其他線啦, 最後試左2條ALO 各有特色.
Cryo L.O.D. SXC 22 分析力都比較好 / L.O.D. Copper 22 (偏偏愛上呢條)

言歸正傳,對於我來講個呢個幾百蚊既amp同幾百蚊既線 係3頻的確有所提升,
特別係個低頻最為明顯 (無用bass switch之下), 人聲更加明亮.
聲底偏向厚暖~ 就幾百蚊來講我已經很滿意!!
*琴晚聽張敬軒新碟首 "假的戀愛" 個低頻
P5   Cmoybb by iphone.jpg
少女的祈禱中~~

*今日條跟機線神神地了 ,終於有藉口換線.

對呢條好有興趣,不過好像得20pc / , 再唔係好像只係得Lxxxxxxx & 台灣/海外訂.
picture from | head-fi.org

高級玩家

blackcolor 發表於 2013-3-1 02:19
但係除左 hpp1 , 仲有的咩選擇?(你地成日都毒人地的貴價野!我唔係財爺所謂既中產呀!)
唔需要 ...

HP-P1同PHA-1以外
剩返V-moda vamp verza(日本venturecraft代工)同Solo
不過o黎緊仲有古河ADL同Cetrance會出
但部部都4K以上...

踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

黃金玩家

OT: fiio 香港邊間做代理(保養)?

黃金玩家

lavonn 發表於 2013-3-1 05:47
我都上年開始用b&w p5, 但我唔係中產...
一直都係用 i-系產品推, 一直都心郁郁想提升下對p5
係網 ...

之前去日本搵過都無 oyaide pec p5 條 cable !

家陣可以搵到俾 p5既選擇好少!(印象中只有 labXXble, 台灣管迷,同埋外國條 Stefan ……不過仲貴過p5

想請問聲你用 PenguinAmp 之外,仲有無換 p5 本身條 cable ? 效果如何?

進階玩家

blackcolor 發表於 2013-3-1 14:26
之前去日本搵過都無 oyaide pec p5 條 cable !

家陣可以搵到俾 p5既選擇好少!(印象中只有 l ...

未換線,依然用緊跟機線,不過條MIC線有少少鬆 (我當壞左嫁啦) ,
所以轉用左條Spare頂住檔先...
依然心大心細緊條 labXXble 比對P5

都係你個句 "印象中只有 labXXble, 台灣管迷,同埋外國條 Stefan ……不過仲貴過p5"
用 B&W P5 既, 真係煩惱既野都一樣~

我應該都會係呢幾日決定. 到時有機會再發我條線既報告{:9_417:}

黃金玩家

blackcolor 發表於 2013-3-1 13:34
OT: fiio 香港邊間做代理(保養)?

Anyone know ?

黃金玩家

lavonn 發表於 2013-3-1 19:24
未換線,依然用緊跟機線,不過條MIC線有少少鬆 (我當壞左嫁啦) ,
所以轉用左條Spare頂住檔先...
依然心大心 ...

等你好消息+開箱文。。。

星級玩家

P5同Momentum同頭?

黃金玩家

mylam 發表於 2013-3-2 21:38
P5同Momentum同頭?

both 2.5 to 3.5, but NOT sure compatible or not ?!

I wanna know too !!