設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: benson26

[顯示器] 三星UA46B7000WF 買唔買得過呢?有價錢啦.($22000)

禁止發言

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

雖然我用緊嘅係三星 cheap cheap 系列嘅電視,
但係我覺得佢哋售後服務幾好喎,
我打過好多次去佢CS問Set機嘅嘢,
又打過去問價掛起部電視,
佢哋都耐心解答,我個人幾滿意喎!

禁止發言

銀級玩家

懶人一個

(轉載)
需然不是AV 野,不過可返影該公司的文化。

壹週刊 | 2009-06-18
A016| 時事| 投訴(2)

有讀者買了Samsung冷氣機,卻不能享受清涼,添加雪種後又漏水,三年內足足維修七次。如今冷氣機保養期將至,Samsung 竟厚臉皮叫事主付款,為「病機」延長保養。

○六年,吳小姐看到 Samsung 廣告,力推旗下冷氣機有納米銀過濾網淨化空氣功能,於是一擲四千多元,購買一部Samsung 匹半分體式冷氣機,「廣告話部機有納米技術,可以令空氣清新啲,咪諗住俾個仔有更好居住環境。」

豈料翌年吳小姐發現冷氣機沒有冷風輸出兼滴水,於是Samsung多次上門維修及年年換雪種,去年更為事主重新安裝機身及喉管,「整完咁多次,我以為唔再有問題,點知今年開冷氣機,又係冇冷風,真係好勞氣。」

吳小姐的冷氣機前後維修七次,眼見保養下月到期,日後維修要自掏腰包便無奈道:「我都唔知點算,前兩年提過換機,但Samsung唔肯,真係令人失望。」

求證年年維修

記者翻閱吳小姐的冷氣機維修單,發現○七年起,每年夏天都要維修,維修單寫明冷氣機無冷風,需要更換雪種。

記者以吳小姐家人身份致電Samsung客服熱線查詢,職員一味稱師傅已經解決問題,「我哋都預計唔到冷氣機會逐年壞,所以最好就係俾多五百蚊延長保養期一年。」

專家話雪種可用十年

理工大學屋宇設備工程學系教授鄧仕明指,一般冷氣機的壽命可以長達十年,「其實雪種用十年都冇問題,如果成日要換,就係冷氣機嘅質素有問題。」

回應堅稱冇問題

經本刊轉介後,Samsung死撐冷氣機品質冇問題,惟承認今年該機因零件故障要維修,並酌情延長六個月保養期。(陳菲菲)

壹判官

Samsung貴為大牌子,冷氣機竟然年年擾客,應好好反省。

評分:劣劣劣1/2
Onkyo TX- NR906
CDP:YBA YC201
Speaker:Focus Audio fp 60se

禁止發言

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章

PANASONIC Plasma 46G10 x2

銀級玩家

PANASONIC Plasma 46G10 x3

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

PANASONIC Plasma 46G10 x4
No regret

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

benson 兄

以下只是個人意見

我用緊 850 46" 同 350 32"

我係比較唔好彩一群,因為 32" 一送o黎唔夠七日打柴,46" 就買咗 ps3 後先發覺佢個 hdmi 有問題 (其實係底版問題,最後換咗先 ok)

暫時 so far 未發現有大問題,當然我都唔希望有

samsung 售後服務,唔係好好但係都 ok o既

只不過售後服務呢家野,梗係越少用越好啦,有時間都睇多兩套碟啦
個人認為,你先要諗諗你個 budget (max) 係幾多,再睇你要o的乜野會好O的
TV: Samsung 850 46"
Player: PS3
Amp: Yamaha RX-V863
前置: KEF Cresta 30
中置: Celestion F35C
後置: Mission EH3S
低音: Danmax DM-Sub10B

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

想要畫汁就必揀plasma, G10唔駛2萬, 又有5年保養, panasonic保養亦好好多!
(我早2年就係由fujitsu plasma轉去sharp lcd, 宜家成日等佢壞想換返plasma呀! )
電視:Panasonic 55HX900H / Samsung S61B
擴&藍:Yamaha RX-A2080 & Oppo UDP-203
前中後/天花:KEF E305/T101
重低:Cambrige Audio X301