設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

華納擁有的香港電影片單 (得利有無計劃出碟?)

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

恭喜post76正式跟得利合作!  與此同時, 唔知小瑟大人和其他版主們可唔可以幫手問問得利有無計劃陸續安排把由華納擁有香港版權的香港電影出DVD/Blu-ray/VCD)? 先謝

多年前華納買下一堆香港電影, 但之後華納只重新推出當中極小部分成龍電影的DVD, 包括"紅番區" (暫時得利都只係出番"紅番區"). 後來華納只繼續安排部分電影在收費電視台播出.  (縱使後來美亞亦有推出極少部分在華納片庫的香港電影)

hkfilmnews.blogspot.com在美國知識產權處, 找到華納擁有的香港電影片單(只顯示英文片名).
http://hkfilmnews.blogspot.com/2 ... ns-from-golden.html

沒有時間找回所有電影的中文片名, 只能講出片單中絕對有不少名片, 以下只是當中一部分
- 由吳鎮宇,黃秋生, 葉童, 秦沛主演, 榮獲香港電影金像獎最佳導演獎提名的三級奇案片"溶屍奇案".
- 陳木勝導演, 劉青雲, 陳小春 主演的 "衝鋒隊怒火街頭 "
- "記得...香蕉成熟時"頭兩集
- 由徐克導演的"刀" (此片曾被徐克自喻為是他從影以來, 最滿意的作品)
- 由徐克導演的名作"梁祝"
- 由張國榮, 劉嘉玲, 袁詠儀主演的"金枝玉葉"
- 鄭伊健, 鄭秀文主演的"百分百感覺"
- 曾志偉出品, 獲得香港電影金像獎最佳男配角獎的三級片"晚九朝五"
- 陳嘉上導演的"飛虎雄心"
- 王晶+關錦鵬合作炮製的"愈快樂愈墮落"
- 影射秦紅的三級咸片"北妹皇后"
- 李麗珍首套三級咸片"愛的精靈"
- 許鞍華導演, 榮獲香港電影金像獎最佳電影獎的"女人四十"
- 杜琪峰監製,韋家輝導演的 "一個字頭的誕生"
- "古惑仔"系列 - 第一集, 第二集, 第四集, 第五集
- 程小東擔任導演, 徐克擔任特技指導, 並由張藝謀主演的"秦俑"

十分希望華納/得利會陸續安排呢D片出碟.

高級玩家

如果佢重出古惑仔系列, 我會買架~~

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢個 POST我會 EMAIL比佢地等佢地睇下先!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

進階玩家

3# 小瑟

非常多謝小瑟大人的幫忙!  

希望遲D會有好消息出現!

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢批港片華納會唔會只擁有北美版權,喺香港未必出得 (水貨除外)......

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

呢批港片華納會唔會只擁有北美版權,喺香港未必出得 (水貨除外)......
劉一舟 發表於 2009-6-18 14:11

劉兄基本上己見答左個答案!!!
得利都唔知有D咁既事~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

劉一舟 發表於 18-6-2009 14:11

可能係代理權o添咋

5萬

總版管

得利方面回覆左勒, 佢地只係有華納西片既香港區版權, 其他既版權佢地都係冇既. 所以暫時係唔會有有關既電影可以出到呢~~~

死....我變左做得利既喉舌~~~~

Post76玩樂網.

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

呢個 POST我會 EMAIL比佢地等佢地睇下先!!
小瑟 發表於 2009-6-18 12:05

咁我地都係多"得你" 幫忙 !

進階玩家

劉一舟 發表於 2009-6-18 14:11

華納係擁有呢堆香港電影的香港版權. (唔只有發行權, 而是所有版權)

呢堆香港電影的版權最初由嘉禾持有, 後來嘉禾又再賣俾華納.  (性質像嘉禾將另一堆片的版權賣給Fortune Star一樣; 分別係Fortune Star好積極出碟, 華納就只是得閒賣下電視版權)

1)香港的有線電視播呢堆片時, 都會出華納logo....
2)根據一些網友的消息, 近年來香港的電影書籍提及華納擁有的港產片時, 都好少見到相關電影的圖片, 相信大家都覺得有點不尋常.
3)不少外國影展想安排華納擁有的港產片在海外影展放映, 都會遇到重重障礙, 甚至無功而回.

ps: "古惑仔"系列不能再拍下去, 又係跟華納有關
http://wenjuanvip.blog.sohu.com/81465314.html