設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 諸星當

[討論] Fuse 事件引身問題﹣保險

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

1.想問若果家中有用美式拖板,但拖板的入電電源線係英式,受保嗎?
唔保
2.用DIY 電源線,受保嗎?
合規格就保
3.牆身座自已換,受保嗎?
合規格就保
4.用13A蘇,但走Fude,受保嗎?
一定唔保
5.用美式電源線加英式轉換頭,受保嗎?
線都有分美式同英式的嗎???
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

銀級玩家

懶人一個

小瑟,勁。

5.應該係美式頭加英式轉換頭的時,受保嗎?
Onkyo TX- NR906
CDP:YBA YC201
Speaker:Focus Audio fp 60se

銀級玩家

汽車車軚如同出廠規格不同,只係改濶半寸而又無向運輸署入紙申請,都算非法改裝.
如發生交通意外,經驗車後意外起因証實同呢半寸有,咁就入得.
如家居火燭起因消防認為同非法改裝電力裝置有.保險有機會唔保.不過我問過消防防火組友人,但佢反問我乜野叫美式插頭!

銀級玩家

懶人一個

所以問保險公司都可能要教吓佢甚麼係英轉美,拖板...等等,都問晤到野。

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

1.想問若果家中有用美式拖板,但拖板的入電電源線係英式,受保嗎?
   如果拖板係英插、板身有美插 outlet 其實等同轉頭原理一樣,
   合法買入非 DIY 既就一定保 (但如果該電器舖賣比你時都唔合香港既規格,
   你係家居保就無得賠,要從另外法律途徑追討)

2.用 DIY 電源線,受保嗎?
   如果非因個條線引發賠償,燕梳公司好小咁細心 check 你線是否 DIY
   (有前科另計) 如果係消防處報告指明係因某電器做成火境,燕梳公司當然會
   留意電器及其附屬配件是否合乎香港法例及有否被改動

3.牆身座自已換,受保嗎?
   理論上如果你唔係領有合法電工牌當然唔得! 但如果唔係因為整間屋電路出現
   問題既 case,好少追研邊個師傅搞

4.用 13A 蘇,但走 Fuse,受保嗎?
   如果產品原先設計有 Fuse ,無論走定改幾多 A 都已經唔合乎香港法例,
   一旦証實由該蘇頭引發意外,又証實到唔合規格,當然無得保

5.用美式電源線加英式轉換頭,受保嗎?
   件產品合法途徑在本港買入,供電設施及配件又合乎規格就實保

其實據做 claim 既朋友了解,當某情況灰色地帶時,可能要用大量資源先証實個 case 有問題可以唔賠,通常佢地都會取其較易處理既做法,當然有前科參考就另計。大家如果擔心一旦意外發生有無得賠既問題,除直接參考有關投保燕梳公司外,最好學師兄話齋 ...
用個件影音器材就算,唔好霖住點玩!

每個人價值觀唔同,自己平衡後作取捨,好難一概而論誰對誰錯!

銀級玩家

懶人一個

wil-wil兄

若用美式拖板,拖板係美插 outlet,只是拖板的電源線用英式頭,是否都等同轉頭原理,會受保呢?
你好勁呀,咁難都識答。

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

勁就唔咁認,不過屋企人做過同燕梳有關既工作,身邊又好多做燕梳 claim 既人,自己搞 Event 又要買燕梳,所以了解多! 我地搞野如果真的須要美式供電設施,係燕梳方面會通知佢地加 Loading 先可以保到,當然都要比機電工程處 check 張合格証明先投到保,都幾煩架!

講返你個問題,其實一見到美式野,做燕梳 claim 班大佬心中基本都有個答案,就係唔合乎香港法例點會有得賠! 但你個頭係 13A 英式又睇落合法,咁就要睇個施板 ...如果証實係合法買入 (包括賣比你個間舖都要合法入貨,即該件野以通過機電工程處測試合格) 咁先有條件作賠償。到你 plug 係上面既器材,其實基乎肯定唔合例,行貨既電器野點會見到美式插 ...

所以我上面最後講:
1. 直接查詢有關投保燕梳公司既條款,因為遊戲規則可因個人要求隨時有唔同
2. 擔心保險賠償問題 ... 請用個件影音器材就算,唔好霖住點玩! (某師兄既名言)
3. 每個人價值觀唔同,自己平衡後作取捨,好難一概而論誰對誰錯!

wil-wil兄

若用美式拖板,拖板係美插 outlet,只是拖板的電源線用英式頭,是否都等同轉頭原理,會受保呢?
你好勁呀,咁難都識答。 ...
諸星當 發表於 2009-6-17 15:48

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

玩還玩 安全d好  屋企d老婆仔女無孤 唔好因為自己想就去做