設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: NickHui

[請教] 5D3拍高清

鉑金玩家

NickHui 發表於 2013-2-4 02:51
師兄知唔知幾$,邊度買?

http://www.price.com.hk/product.php?p=114820
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

見習玩家

小瑟 發表於 2013-2-4 10:55
有冇圖片睇下呢?? 我都想知呢, 部5D3成日都要來拍野呢~~~~

我都上網睇過下,有好多唔同牌子都有出,但應該係雜嘜,價錢有平有貴,我睇個網係標台幣價,最平4000至最貴32000台幣,Yahoo打Z finder就搵到。
不過我睇完之後諗諗下都係無乜興趣買,一來件嘢無實物睇(小弟比較少上網訂嘢),再幻想下當部5D3+小白or85.2+Z finder,要成抽抬上隻睇度睇,到底可以維持幾耐呢???都真係幾攞命!!如果係落腳架,其實校返高D睇個3.2吋Mon都已經OK,再者我哋一般用家都係拍下日常生活嘢,要求唔係話一定要100%中焦,些微走焦應該可以接受嘅,而且我都試過係電腦playback D片,都OK喎,再操熟D應該會有進步!仲有一樣,我覺得裝完上部機,個Z finder會刮花個Mon。
至於C兄提到個Sony Mon,外型係幾靚仔,不過實際D諗,一機多鏡已經係大負擔,再加埋個Mon&一條超礙眼兼阻訂嘅HDMI缐,換鏡真係要小心D,兼且個Mon帶出街真係要小心保護,放喺影袋真係好容易俾D鏡un爆個LCD!

少少歪理,唔好見怪,邊位C兄用過就分享下啦

見習玩家

sam2004 發表於 2013-2-4 14:04
http://www.price.com.hk/product.php?p=114820

嘩!32吉都要$1,230,Long到爆,又要儲$

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

NickHui 發表於 2013-2-4 14:06
我都上網睇過下,有好多唔同牌子都有出,但應該係雜嘜,價錢有平有貴,我睇個網係標台幣價,最平4000至最 ...

其實師兄咩都唔想加, 但係又驚對唔中焦的話, 最好放法做係用機內個放大鏡function就算了~

鉑金玩家

NickHui 發表於 2013-2-4 14:11
嘩!32吉都要$1,230,Long到爆,又要儲$

我第一張cf card only 500m在2003年也要hkd1100呢
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Post76網站流量已經回覆正常目標對象總覽

ahnel 發表於 2013-2-4 11:11
Z finder

SONY果個好大個MON喎, 應該都唔平啦呵!?!?!?
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2013-2-4 17:07
SONY果個好大個MON喎, 應該都唔平啦呵!?!?!?

兩千幾~

見習玩家

ahnel 發表於 2013-2-4 14:17
其實師兄咩都唔想加, 但係又驚對唔中焦的話, 最好放法做係用機內個放大鏡function就算了~ ...

乜有個咁嘅功能嘅咩?買左唔夠2星期,真係未玩熟,C兄,喺邊度set架?

唔駛set嫁, 你響拍片mode, 左手邊有個放大鏡符號o既制, 果個就係嫁喇~

見習玩家

sam2004 發表於 2013-2-4 14:19
我第一張cf card only 500m在2003年也要hkd1100呢

咁又係,小弟都有類似經歷

見習玩家

ahnel 發表於 2013-2-4 17:16
兩千幾~

咁兩千幾又可以接受喎,唔知效果如何呢?有無C兄用過?

我之前玩過, 哩舊野真係幾好用, 起碼由兩吋幾mon變左五吋, 哩吓都經已係爽, 同埋個mon可以反黎反去, 真係幾方便~

另外就係之前講過果個合焦顯示, 真係勁好用~