設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] Accuphase or Mcintosh

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
如題!
最近不斷刨文,四出張羅,希望從中找到自己嘅心頭好。
雖然到現在仍未能確實做到決定,但想分享一下試機嘅心路歷程。

當然大家聽到我咁講,梗係想我有嘢要呻!一半一半啦!

先講講旺角試Accuphase E460嘅經驗:個sales都好欣勤,問我是否趕時間(我梗係話唔趕啦!),
然後便開咗個房比我「慢慢」聽,隨後便問我聽開什麼音樂,一連聽咗幾首歌,看似好正??
可惜係個sales每播完一首歌,就問我覺得怎樣?每次都話現在落單,下午就可出貨!俾我一種趕住收工嘅感覺,
結果?梗係無買嘢!

然後到Accuphase的代理(中環店):無得試,唔緊要!但入到舖,個Sales當我透明一樣,自己keep住打手機,
可惜他遇著我這些窮追不捨嘅顧客,於是我便厚起面皮,問他何時有得試,
他就叫我到荃灣或旺角...
於是打電話到荃灣分店,個sales話現在無我要嘅model,要我打電話到大昌總行(我想係類似headquarter之類),問
何時有貨送? 於是我直接同Headquarter的職員講,係荃灣嘅同事叫我打嚟問貨期,接著個職員反問我,
點解荃灣要我打嚟???
結果?梗係無買嘢!

原來一心想買金仔!因見好多都用,但有以上經歷後,我開始找其他相類似嘅品牌 ﹣Mcintosh:

今日剛巧到尖沙咀,知道有間XXGallery,有賣老麥,於是便上去望望。
入到舖連我在內有3位客,2位sales,其中一個見我看合併機,便問我想看什麼?知悉後,
他便引我到試聽房,一連播咗3首英文歌,然後問我覺得怎樣?我沒有回應,他便問我平時聽開什麼...
然後又一連播咗多首樂曲,期間我向他查詢有關老麥嘅一D資料,如配什麼喇叭等,有問有答,大家更交流咗玩HiFi嘅經驗,
隨後我向他表示未揀定(金仔or老麥),到走時,他給我一張名牌,著我下次可再來試真一點。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
4pk + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

Joker

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

老麥!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我係旺角阿二奶上試聽同買,個sales好好人,任我聽幾耐,最終決定買左

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
lampard + 10 + 10

查看全部評分

Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Accuphase的代理(中環店)個Sales當我透明一樣 x2佢望左我1眼,連 hi 都無,睇佢 D 手指連手臂系咁卒,噟該打近機

老麥尖嘴showroom 系 E+先好D,以前都系話 g 你個隻{:9_424:}

2萬

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我介紹你上威達聽下naim, 可以book間房慢慢試。

7萬

白鑽玩家

你可以上大昌荃灣試金仔,慢慢試,個sales幾好
LG65UC97004K,OPPO 205, Lexicon ZX7 x 2,Marantz 8802a,KEF Reference 207/2 (LR) 202/2c (C), R900 (SL/SR) R500 (SBL/SBR) CI2200RR-THX(TFL/TFR), R50(SDL/SDR), Velodyne DD 15 PLUS x 2, SONY WM1Z/JH Layla

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

bigair 發表於 2012-12-28 01:22
我係旺角阿二奶上試聽同買,個sales好好人,任我聽幾耐,最終決定買左 ...

亞二嘅service係幾好! 個人經歷!!!

鑽石玩家

lampard 發表於 2012-12-28 12:54
亞二嘅service係幾好!  個人經歷!!!

最好既係我想試唔同amp佢都同我搬,真係辛苦哂
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

老二糸試完唒後,最尾sell你野時要小心,如線材同其他朱頭骨{:9_424:}