設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: taikong

[顯示器] 徵求各方提供意見 (Pansonic 與 Sony)

銀級玩家

taikong 發表於 2013-1-2 19:19
事原早前向環 X 電器查詢過價錢、當時報價係
$ 29,xxx、包4副 750 眼鏡、但而家要30k-31k
係得 1 副眼鏡 ...

同 29xxx 比淨 d 喎。sony 送鏡 promotion 無包 950 咩?

進階玩家

師兄,小弟正正入左P記55wt50h,用左大約兩三個月左右啦~
小弟自問係影音新手菜鳥一名,什麼專業嘅分析比唔到你。
但係我當時買之前做左小小功課(當然係我自己主觀角度啦^^):
畫面方便,係各有優點,S記方便因為係用直立式顯示,
無用置疑色深,色濃,層次係好過P記小小,但係P記表達比較自然。
S記係味精重一點點(唔知係咪甘形容);
總之個人感覺P記表達嘅色彩取向較合我口味^^"
而3D方便兩部我覺得差不多~聲試唔到因為次次都好多人,
但係而家用緊部P記以電視機來說絕對無問題,夠大聲,
Setting唔多但貼心,感覺幾好,總之交到功課有餘。
(S記聲我聽朋友說都係好好聲嘅)
而機身外觀我覺得P記靚仔d,幼邊,半月架,幾精品feel.(個人口味)
而機身長寬深,數字上P記較小,P記較貼邊較薄;
另外耗電量P記較低~
P記五年全保,S記兩年~
而對於小弟來說最決定性嘅,
係機身重量,
唔連腳架P記17kg,S記26.7kg~
因為我當時想用個靚靚掛牆架(Vogel's thin345 ),
負重量只係25kg~所以....

小弟只係新手菜鳥,希望都幫到你啦^^

評分

參與人數 2威望 +110 金錢 +10 收起 理由
小瑟 + 100 用家心得
kenny.k + 10 + 10

查看全部評分

進階玩家

Sony款型d

星級玩家

輝輝~~ 發表於 2013-1-7 00:36
師兄,小弟正正入左P記55wt50h,用左大約兩三個月左右啦~
小弟自問係影音新手菜鳥一名,什麼專業嘅分析比唔 ...

多謝寶貴意見、可否透露當時買咗幾多錢。

星級玩家

jj021580 發表於 2013-1-7 16:39
Sony款型d

我都有些少同感!

進階玩家

taikong 發表於 2013-1-8 23:21
多謝寶貴意見、可否透露當時買咗幾多錢。

唔係好記得,好似係$ #$(()
AV Lixe

星級玩家

輝輝~~ 發表於 2013-1-9 03:15
唔係好記得,好似係$ #$(()
AV Lixe

多謝提供、揾曰早收工再去銅鑼灣 兩間 Showroon 詳細
睇吓、真係唔該哂。

進階玩家

taikong 發表於 2013-1-9 23:14
多謝提供、揾曰早收工再去銅鑼灣 兩間 Showroon 詳細
睇吓、真係唔該哂。

唔洗客氣~
當日我自己上黎76問,都好15 16架~
我個心情就係想有人好實實在在甘答自己想知嘅資訊~

雖然一D都唔PRO,幫到你有小小頭緒就好啦
我幫你,你幫人,人幫我麻~

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
小瑟 + 10 正!

查看全部評分

進階玩家

taikong 發表於 2013-1-8 23:23