設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: yonnie2

[AV擴音機] 今日終於帶了他回家!

銀級玩家

yonnie 兄 , 真係好多謝你既 意見/感受 , post76 精神 係要 客氣 & 有禮貌 ,
問人野 , 小弟覺得應該要用  " 請教 " 2個字 !!!!
如果 yonnie 兄 以前用 A1 時 , 已經 係 " 隻中置 + PRESENCE " , 甘就好啦 ,
可以同 ...
KUNGKUNG 發表於 2009-6-19 12:59

KUNGKUNG 兄,上 Tomlee 都未必解決到,因周圍都未有貨,我諗你上 Tomlee都係見到Z11/3900,如果KUNGKUNG 兄唔怕府上屈質,又大家就到方便時間,你可帶同你睇開既諜,做個直接比併,希望能開你心中既疑團,因小弟之前都有呢個疑團,但Z7連試都無得試,真身都未見過,所以果時都想買P記XL81,O記906,S記5400,起馬人地有樣睇有得試,仲要買水貨Z7,真係博架,最主要上到花園街4/F,滔哥好詳細解釋分別,在播部Y記1900比我睇,己經好正,佢話Z系係旗艦級,Y記1900只係中級,Z7既效果同佢唔同班,信佢就訂左部Z7,都等左3星期先有貨!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

KUNGKUNG 兄,上 Tomlee 都未必解決到,因周圍都未有貨,我諗你上 Tomlee都係見到Z11/3900,如果KUNGKUNG 兄唔怕府上屈質,又大家就到方便時間,你可帶同你睇開既諜,做個直接比併,希望能開你心中既疑團,因小弟之前都有呢 ...
yonnie2 發表於 2009-6-20 01:08

師兄!小弟又係等了無了期的z7苦主,但水貨又有小小擔心保養等問題!另如我落了訂金會否又無了期等就慘啦,另外又唔知揾隻咩(牛牛)比佢好, 電!呢家嘢一D都唔掂架,燒機就死得
另又請教z7水貨有無收音机功能呢部份呢(我指不需要上綱才可用著)
今日我都有上4樓,但見標價都係$l5800水貨價,但sale哥哥招呼緊D大客仔,所以我無問Dセ就走咗
呀!重想知有無中文說明書!
pigpighung i o u

銀級玩家

yonnie 兄
i heard a1 before , the decode part of course z7 will win , but did u try the cd part ,its possible that z7 will lose compare to a1 .try it if u have time ,  because my friend have a1 as we ...
claero 發表於 2009-6-17 20:15

claero 兄,聽歌A1係AV AMP黎講都幾好,而家用Z7既PURE DIRECT黎聽歌,PURE DIRECT會將所有多餘既訊號全部珊除,所以更加寜靜,空間感更闊,可能同POWER有關,比A1更厚聲,更好聽!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

師兄!小弟又係等了無了期的z7苦主,但水貨又有小小擔心保養等問題!另如我落了訂金會否又無了期等就慘啦,另外又唔知揾隻咩(牛牛)比佢好, 電!呢家嘢一D都唔掂架,燒機就死得
另又請教z7水貨 ...
pigpighung 發表於 2009-6-20 01:32

買水貨,像賭博
真係叫人又愛又恨,個種感覺人都癲

銀級玩家

另又請教z7水貨 ...
pigpighung 發表於 2009-6-20 01:32

pigpighung兄,如果你等行貨z7,唔好晒時間,因無一間會話到幾時有貨(包括YAMAHA),如你又擔心水貨,不如轉過第二隻(3900/Z11),不過之前用A1都係水貨,都用左十年,其實水貨/行貨都係撞手神,有時水貨比行貨質素還要高,因鬼佬要求高,A1隻牛牛(用左十年)而家比Z7用,都無問題(touch wood), z7水貨有收音机功能(不需要上綱),無中文說明書,你上4樓找呀滔佢會好詳細解釋(我同4樓係無任何關係)!

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

KUNGKUNG 兄,上 Tomlee 都未必解決到,因周圍都未有貨,我諗你上 Tomlee都係見到Z11/3900,如果KUNGKUNG 兄唔怕府上屈質,又大家就到方便時間,你可帶同你睇開既諜,做個直接比併,希望能開你心中既疑團,因小弟之前都有呢 ...
yonnie2 發表於 2009-6-20 01:08

yonnie2 兄 , 真係好多謝你既盛意邀請 , yonnie2 兄太謙虛了 , 用得 Z7 地方又
點會 " 屈質 " , 等 yonnie 部 Z7 run 得 甘上下 , 小弟一定會去你度打搞打搞 .
唔知 yonnie 兄 有冇興趣 自己 做一下 以下 A/B 比較 然後 出個 REPORT : -
-  A1 聽 CD 同 Z7 聽 CD 比較 ( 由 CDP 解碼 , ANALOG 入 AMP )
-  A1 聽 CD 同 Z7 聽 CD 比較 ( 由 AMP 解碼 , CDP DIGITAL 入 AMP )
-  A1 出 DVD DSP 音效 同 Z7 出 DVD DSP 音效 比較 ( 唔揀 BR 因為 BR 係
    HD 音效 , Z7 一定 WIN )
首要係 yonnie 兄 如覺得 太麻煩 就唔好搞啦 ! 我既心結只係 : -
-  究竟  A1 係咪 同 Z7 同一級數 (唔計 HD 音效 DECODE)
-  如果唔係差好遠 , 甘就即係要上  Z11
-  重有一個 MIJ 情意結 , 而家 YAMAHA D 機 全部 MIM

銀級玩家

yonnie2 兄 , 真係好多謝你既盛意邀請 , yonnie2 兄太謙虛了 , 用得 Z7 地方又
點會 " 屈質 " , 等 yonnie 部 Z7 run 得 甘上下 , 小弟一定會去你度打搞打搞 .
唔知 yonnie 兄 有冇興趣 自己 做一下 以下 A/B 比較  ...
KUNGKUNG 發表於 2009-6-24 14:15

KUNGKUNG 兄,就係買左Z7之後,餐餐要捱面包飲清水渣,做 A/B 比較無問題,不過小弟沒有CDP,只係用緊電腦聽歌及睇戲,儲緊銭買BDP(下-個目標),C兄唔使諗上Z11,一部到位,又可以玩到真正9.1,而家 YAMAHA D 機全部MIM,無辨法大勢所吹!

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

yonnie 兄 , 我相信大部份 AV 發燒 Ching ( 特別係玩 AV 時間唔多既 ) , 都寧願坐係自己
套野面前 , 左手揸面包 , 右手揸可樂 , 聽返幾只 CD , 又或者睇返一.兩套戲 , 都唔願意
浪費僅有既短短三.兩粒鐘 , 出去大魚大肉浪費時間 . 起碼 我自己 係甘 .
另外 , 電腦 用 WAV 歌仔 FILE 入去  A1 同 Z7 一樣 做到  A/B 比較 , 你應該 知道 甘樣
去聽歌仔 一D 都唔 失禮 .
最後預祝 yonnie 兄 可以快 D 買 BDP / CDP / . . . .   自己慢慢儲錢 買返黎既野 ,
真係會珍惜好多 , 同埋會 " 用心 " 去玩 .

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

yonnie2兄:想知道如果我現用ps3到z7再到投影机係應点出?係z7係選項係点?
而z7影音設定應点先最好?
師兄可否詳細小小咁講吓你嘅設定心得及注意点什麽?因小弟知識小呀,請指教!

因小弟命中註定要佢架啦,八月咁上下啦!
pigpighung i o u