設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[情報/開盒] 黑店!!!!!!!

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本人今天20/12下午約5:30到皆旺商場地庫e35號鋪(出樓梯左轉後,左手邊第2間鋪,該店沒有店名及店舖編號)買了一盒特撮41 ironman,事情詳情如下:

買野都會去check,個人話要比錢之後先check,無問題,好似買衫或者其他玩具鋪都一樣。如是者,本人比左錢,之後check,一check,唔係顏色問題,而係左邊膊頭位合唔埋,會自動彈出黎,呢個好明顯係零件問題。因為本人係新手,太多細位唔會識去整,唔會識去研究,咁我問佢,佢拎黎睇。佢拎上手,當時所有接駁位依然係連住所有膠紙。但連住膠紙時,佢整左一陣都仲係合唔埋,咁佢就話要拆左左手膊頭位的膠紙去睇,於是係佢親手拆左d膠紙。拆左膠紙後,佢再睇都係唔得。

如果係個別問題,佢可以即刻幫我tune到的話,大家都好。結果,佢整唔到,咁既然係零件問題,就係可以退返廠,亦即係件貨係壞品。

本人並唔係因為色水有關的問題,完美主義,而提出退款,而係因為零件問題。但係該店主(店員?)提出,話因為本人拆開晒佢賣唔出,唔會退錢,而且聲大大話係本人拆爛。(而請看上文,我係一開始check左發現問題就無再掂過)佢堅持唔退錢,然後幾經爭論,由佢拎住盒野,一齊去搵隔離鋪幫手。(版主如果覺得當時2位老闆(店員?)幫我睇,幫我整,結果發現原來係荀位問題,佢地幫我教左一教,整多兩整,就整返好,合得返埋。

今次,好彩有隔離鋪幫我睇,發現原來可以整返好。(上文已提到本人是新手,唔識整,唔識研究)但呢間鋪,擺明係有問題,都依然會聲大大話唔會退錢,而且在呢間鋪買野係無單比你。下次如果真係係壞品、係次貨、係零件問題呢?如果大家無當面check呢?又無單佢可以賴皮,明明係壞品都唔會退錢。

請大家小心呢間黑店!(請見附圖認清間鋪,圖中男人就是該店員!)

黃金玩家

壞人黃

76 榮譽慈善家勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

以後唔好同佢買野

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

勁無奈香港地消費環境, 成日都係話要俾左錢先驗貨, D舖頭永遠覺得收左你錢, 有問題就係消費者既問題, D錢o係佢部收銀機你就奈佢唔何咁...
我明白有D老實舖都冇辦法要用呢招, 因為發行/ 廠都唔會同佢地換壞貨...
最搞笑係一大班消費者都會啞忍, 以為呢D規矩係任得佢地商家佬定, 縱壞晒...上網會聽到好多不成文規定, D網民仲會覺得, 你唔識呢D江湖規矩就係你錯...
遇著係有名'正'舖都話可以同佢地理論/人情/乞... 遇著D攞明黑店就真係法律都吹佢唔漲....

我自己有單野o係身, 唔涉及黑店, 只係黑仔, 已經解決左, 對方肯換貨, 過兩日post去game版講

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

開佢名...做得好....

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

唔好同佢買野.

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
多謝你提醒 !!!

銀級玩家

咁下次在任何一間舖在比錢拆合前應問明 - 驗完件貨有問題--點先?

黑鑽玩家

AV道友

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

樓主建議你再去有關玩具既網站再分享呢個情況
e.g.玩具日報,玩具迷團
Denon:X7200WA
Marantz :MA500 x3
CDP:7003  BDP:OPPO93  
JVC X30B+OS幕
MK系列: 前750,中750,後55T(4隻)
Sub:JL 110
SINE系列:30A, 牆插:SW-2 LP
PC:CANTON,OTHELLO,LOUIS x2

科林玩家

blacklist