設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[演唱會] 胡琳《NICE & EASY CONCERT》小睇後感

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

由一個原本無可能睇到的SHOW,跟住變成一個用自己勞力和精神爭取返嚟睇到的SHOW,個心都會睇得投入點.
首先小弟無影相,因為相機質素差,咩都影唔到………
不過今日JACK兄問我文化中心可否帶器材去影相,當然係唔可以喇,犯法的 不過今日見到都不少CHING「犯法」 開場前有職員指示各CHING(可能叫佢唔好用閃光燈啩),開場後可能因太黑,職員都看不清觀眾的動作了!{:9_420:} 心照吧!!!

我唔想講太多RUNDOWN,畢竟明天再有一場,樹皮會友仲未睇,保留些少驚喜好點.
不過點都要爆D!!!!!
第一首開場曲,相信要死忠胡琳FANS才知道,我一聽就即有驚喜!!!!
新曲當然有唱,主打歌《醒來》,真係聽到我毛管起晒出來,聽LIVE真係好感動.
趁21號將至,演唱了《THE END OF THE WORLD》,係我聽過最美的一個版本,真心不相THE END OF THE WORLD!!!
《東風》當然有唱,依舊出色水準!不過有個瑕疵位,就係同和音欠默契,唱漏了一、兩句………
頭段清唱《獨上西樓》,在劇院聽回其回音當然震撼,但略嫌唱得有點催.

講到聲音方面,小弟小聽LIVE唔識評,但只少遠超紅館質素,可稱上靚聲!!!!
除咗一首快歌因樂器太澎湃,人聲則較淡外,其餘胡琳的聲線如同天籟!!!!聲音如播CD一樣,可見胡琳的唱片一定很少後期加工!!!
當然,此SHOW也有好幾首本人喜愛的曲目無唱,不過整體選曲在我而言係有驚喜!!!
一個極度享受音樂的SHOW,大家不妨合起眼,用耳仔慢慢欣賞其美聲!!!!

PS.大家緊記完SHOW後去排隊簽名呀!!!

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 14威望 +216 金錢 +40 收起 理由
小瑟 + 100
sunboy + 10 + 10
CDR + 10
nikenike + 10
ez1 + 10 精彩Report
newdali6 + 10
sanyoboy33 + 10
guly + 10
ivan1918 + 6 精彩Report
jack331 + 10 + 10 精彩Report
iwcpaul + 10 精彩Report
阿正 + 10 精彩Report
leo25 + 10 精彩Report
agic + 10 + 10 精彩Report

查看全部評分

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章金耳朵銀耳朵學員

QQ

又睇又听又食又拎,瞓吾瞓得着呀你

白鑽玩家

超人隊長

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

熱切期待19號尾場

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

agic 發表於 2012-12-19 01:12
又睇又听又食又拎,瞓吾瞓得着呀你

大長老,昨晚已經因要睇女神,心忘形到只睡了三小時.
不過今日睇完醫生,有葯物助我
不過要試埋條喇叭線先SLEEP

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

tinsly 發表於 2012-12-19 01:32
不過要試埋條 ...

i am waiting the best show coming..........
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

tinsly 發表於 2012-12-19 01:32
不過要試埋條 ...

tinsly兄,你呢種興奮的心情終於輪到我啦
好多謝你報料 ,放心我今晚係唔會犯法

咁多慨{:9_407:}
退燒了

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

第二次睇胡琳 live ,
水準一流,
但請大家尊重其他入場觀眾欣賞音樂嘅權利
老實講成晚啲單反聲好討厭,
唱"獨上西樓"時
只想有 double bass,sax 同胡琳嘅歌聲,唔想有單反嘅習習聲
紅館文化留番係紅館,
文化中心音樂廳好"應"聲㗎

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

haha161 發表於 2012-12-19 07:24
第二次睇胡琳 live ,
水準一流,
但請大家尊重其他入場觀眾欣賞音樂嘅權利

Support you. 唔明買飛入場到底係想聽歌定想影相……我睇演唱會從來都唔影相嘅,因為演唱會係用眼睇嘅,用耳感受嘅。

1萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

jack331 發表於 2012-12-19 03:53
tinsly兄,你呢種興奮的心情終於輪到我啦 ,
好多謝你報料 ,放心我今晚係唔會犯法{:8 ...

jack兄!記得揸小琳對............手呀!
sanyo

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

sanyoboy33 發表於 2012-12-19 07:52
jack兄!記得揸小琳對............手呀!

三洋兄, 講得好!!