設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ahnel

[討論] 相機色域選擇

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Adobe RGB個色域係大過S-RGB, S-RGB大約只有A-RGB o既70%多D~
市面上o既mon一般都只可以出齊S-RGB, 有D甚至係S-RGB都去唔到, 就算上萬元級Eizo都係9X% A-RGB~
至於相機方面, 我建議有大選大, 啫係A-RGB, 因為貪佢個色域大, 到時縮番細比mon output又或者係印刷, 個色彩有更大o既可變空間~

評分

參與人數 1威望 +100 收起 理由
小瑟 + 100 正!

查看全部評分

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小瑟 發表於 2012-12-18 16:59
我永世都係出FORUM同電腦睇多, 所以我S-RGB係咪已經夠哂用呢????

有好多人有一個錯誤o既諗法就係我哩一世都唔會換個Eizo, 我都係用雞雞mon睇相, D相全部都係擺上FB分享, 錦我做咩要用A-RGB呢~

如果你選S-RGB, sensor攞番黎o既信息量係遠超於S-RGB o既需要, 所以相機係自動同你做左一次資料轉換, 而哩一次轉換你係完全唔可以控制, 出廠設定係點就係點, 舉個例子A-RGB佢可以表現一個比較鮮D o既綠色而S-RGB係表現唔到, 佢就會自動幫你搵一個S-RGB範圍內可以表現o既綠色去取代, 但係個綠色係偏向黃定係藍走你係冇得選擇, 就算最後出響個mon度, 張相都未必係你最想要o既效果~

如果你選A-RGB的話, 你可以用一個support色彩管理o既software例如係Photoshop先去preview左變成S-RGB o既效果然後再fine tune出最後o既色彩表現, 如果最後唔係mon出, 係printer出, 你又可以模疑左printer個表現再去fine tune張相, 變化係大好多~

其實個情況同影raw有D類似, 有D人覺得影jpeg咪得囉影raw黎做咩, 我就覺得你用得單反其實都有D要求, 部相機係做得到又點解唔發揮盡佢呢~

評分

參與人數 6威望 +150 金錢 +20 收起 理由
沙煞比 + 10 用家心得
rlwk2009 + 10
chhanthony + 10 + 10
小瑟 + 100
titus614 + 10
ykluk + 10 + 10 正!

查看全部評分

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

I will select S-RGB

星級玩家

ahnel 發表於 2012-12-18 17:41
有好多人有一個錯誤o既諗法就係我哩一世都唔會換個Eizo, 我都係用雞雞mon睇相, D相全部都係擺上FB分享,  ...

話雖如此,說到底,都要個mon support a rgb 先得.  唔係影左A RGB, 係 SRGB MON 睇唔到.

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Nel哥好嘢喎~~!!!
學咗嘢就分享比大家知~~!! 我都係上咗堂先改返個Adobe RGB......{:9_434:}

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有好多人有一個錯誤o既諗法就係我哩一世都唔會換個Eizo, 我都係用雞雞mon睇相, D相全部都係擺上FB分享,  ...

多謝分享...我都袋多咗知識, 我部M43都好似有得set. 之前我好似用S-RGB , 等我搵日又試下轉A-RGB先~Thx!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

行動組特工

ykluk 發表於 2012-12-18 19:13
Nel哥好嘢喎~~!!!
學咗嘢就分享比大家知~~!! 我都係上咗堂先改返個Adobe RGB...... ...

有好野梗係要同大家分享啦~

行動組特工

Zack_A 發表於 2012-12-18 17:53
話雖如此,說到底,都要個mon support a rgb 先得.  唔係影左A RGB, 係 SRGB MON 睇唔到.  ...

啫係錦講啦, 你個mon出唔到A-RGB係隻mon o既問題, 但係你一開始就set左S-RGB就係張相o既問題, 一開始張相就有data loss, 錦你第日換隻靚mon, 張相都唔會由S-RBG變番多D色出黎~

好似玩音響錦, 就算你對speaker係出唔哂所有頻段, 但係你都會盡量用個靚D o既source去播嫁~

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

ahnel 發表於 2012-12-18 14:42
Son爺, 好多mon連S-RGB都出唔哂, 錦仲應該要揀咩色域呢~

你知我都係識少少個類人咋……

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

解答得好好, 果然係達人AHNEL~~~~值得加100分呀~~~~

另外依家我影相, RAW+S-JPG IS A MUST, 我一定咁 SET的, 返到屋企一般都要係RAW再SET過WB先出得街, 除非有帶黑卡, 如果唔係九成唔岩WB呢~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.