設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [定の影評]哈比人 - 不思議之旅 (IMAX 3D HFR Ver.)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

上星期五專登去左睇 IMAX 3D 高幀率版,全港得一間戲院有又IMAX,又HFR,亦係小弟第一次睇咁高規格的電影,無理由唔分享下感受!

先講講高幀率版比我的感受,可能亦係大家考慮緊睇唔睇 HFR的小部份問題,以下都係我個人感受,唔等於你體質同我一樣,呢點大家一定要注意

頭暈問題?老實講,會睇到嘔我覺得真係有d誇張,除左初頭好小部份因為畫面係咁轉,即係天空睇落去陸地時果d轉動畫面,會有少少吃力外,完全無頭暈的問題,而所謂的有點吃力,同行的人只有我有少少吃力,仲要係因為報紙講會頭暈,我特登去用心跟著畫面去轉動才會有,基本上,我相信絕大部份人都唔會有問題!

以往3D會有頂唔順的問題,我一向感受唔到,但平時睇得耐,真係會搞到眼睛會累,今次HFR ver,真係感受唔到會累,比平時睇3D更加舒服,畫面亦更自然

電影感方面,睇開24P,沉迷電影感的話,我唔建議睇 HFR ver.,成套戲,明顯係靚左好多,Sharp左好多,Clear左好多,似睇高清拍攝的旅遊節目,對我來說,我好buy呢種高清,否則我唔會成日睇戲時,有個揀都揀IMAX,感覺即係家中睇Projector或電視仲清過戲院,3D過戲院果種,而之前睇IMAX,成日自稱Crystal Clean,我個人認為今次才有資格配上呢個名詞,不過睇呢d史詩式大片,無左電影感,係會失色不少的,可能大家要考慮一下改唔改變呢個睇戲習慣,雖然未來的日子可能會變晒做HFR 48P,無得你揀,但今時今日仲有得揀,要靚?要電影feel?真係要自行決定了!當然睇兩三次的人大有人在就是了!

好了,我們講番套戲吧,音效不多講了,呢d大製作,無需多介紹了吧,對於超喜歡魔介的我來說,今次哈比人可以話係無投訴,當然,大戰場面其實並不多,由於係第一部曲,說故事,交待故事的戲情亦相對較多,但169分鐘入面,完全無悶場,戲情雖然係非常老士,但橋唔怕舊,最緊要受,一開始接軌番魔介第一集的戲情,同埋途中交代咕嚕、魔介等人和物,對魔介迷來講,特別開心!

由於唔想戲透,所以唔講太多同戲情有關的評語,加上我亦不是一個專業影評人,所以就不多講了,總結來講,魔介比大家的震撼非常強大,而今次以故事為先,戰鬥畫面為次(不代表戰鬥戲少),而且不同於魔介,主線只有一條,就係主角比爾博巴金斯的旅程,電影成功把大家帶到中土大陸,相對於魔介,可以說是更成功以畫面說故事來震撼大家,不是排山倒海的畫面來滿足大家!期待加長版 Blu-Ray的來臨!

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Thanks forssharing

1萬

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖俠勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

多謝分享...

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章

睇左啦, 3D 效果一流.   

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

wait BD........

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇完師兄咁講,真係要去睇睇

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都睇左,內容就麻麻,算ok喇,室外畫面正好多
Naim CD5xs
Naim 202/200  Hi cap
Onkyo Av 5010  Oppo 103
ProAc D20R    Sonus Faber Venere中置
Chartwell BBC LS3/5
Mirage OMD 5後置     REL T 7
Graham 3/5閒置

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

我昨晚在I square 㖒咗, 覺得中段估嘢太長及有d沈悶. 畫面近鏡高清ok. 字幕在3D下有重影
UHD player: Pioneer UDP-LX500
AV Amp: Onkyo TX-RZ70
Sub: Velodyne SPL-1000 Ultra
4K Projector: Sony VPL-VW260ES
E Projector screen: OS Pure Matt II Plus 100'
Top front + rear: KEF T101