設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: raycheng77

[討論] [山草藥] 安橋 607 後.....

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟的影音家訪世界 - 這個有別一般家訪活動,除了被家訪版友可以學到怎樣 tune 好家中影音器材之餘,網主小瑟亦會同時邀請幾位不同版友作家訪,每位出席版友都會先鑒賞並記錄tune機前對該影音設定的意見,之後 post76 的影音調教顧問便會在調教之餘講解個中問題,最後各版友再次鑒賞及找出分別,這樣活動就可以令多些朋友參予之餘,亦可實地討論前後既分別,什麼方法、器材作更高層次既改良等

家訪都好喎... 不過我驚你地 set 到嘔
raycheng77 發表於 2009-6-12 16:21

星級玩家

i want to get the 607 to my home.......

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

有興趣打聽有無好價 ...

i want to get the 607 to my home.......
superpeter 發表於 2009-6-12 20:54

1萬

副版管

想家訪既版友可發訊息聯絡小瑟安排。如果有邊相熟版友想優先安排一齊,就連同佢地既名申請就可以!

我想跟小瑟學較聲,甘就來我家家訪吧
timmywan 發表於 2009-6-13 00:31

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其實如果你想睇 setup ,你可以向小瑟申請家訪你屋企,咁就可以親身感受個情況架啦
Roy 發表於 2009-6-12 16:12

但係我D野好雞JA WOR..........喇叭線都仲用緊D幾蚊雞貨仔, 二黎地方唔大, 兩房單位4百尺左右, 我怕令幾位黎家訪既師兄失望JA~~

如果你地唔介意既, 我都想請各位家訪GA, 等你地可以同新玩家 / 未接觸過既朋友介紹一下一個入門玩家大約玩緊D乜, 有乜不足, 同埋最緊要係有咩野改善既空間~~

我諗新玩家 / 未接觸過既朋友睇到一個入門玩家係玩緊D乜會比較容易接受到.

進階玩家

褲村龍

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

但係我D野好雞JA WOR..........喇叭線都仲用緊D幾蚊雞貨仔, 二黎地方唔大, 兩房單位4百尺左右, 我怕令幾位黎家訪既師兄失望JA~~
JKC710 發表於 2009-6-13 03:47

d 野無話雞唔雞既,只有夾唔夾,套機好唔好,唔好用錢黎衡量,大有大玩,細有細玩,我都聽過唔少細套又唔貴既組合都可以玩得好好架

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

d 野無話雞唔雞既,只有夾唔夾,套機好唔好,唔好用錢黎衡量,大有大玩,細有細玩,我都聽過唔少細套又唔貴既組合都可以玩得好好架
Roy 發表於 2009-6-13 03:54

另外想問下如果家訪既大約會有幾多位版友黎既呢???

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

聽完你地咁講 , 部 607 一D都唔係入門機 .....
里奧 發表於 2009-6-12 15:40

除咗唔可以換電源綫外......
諗得過 !
(更期待更高型號 ! )

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

兩者真係好唔同,用緊 yamaha 玩 presence o既用家
可能真是要考慮清楚

重有想問下你係唔係覺得個環繞感(前後個連貫性)有問題
係唔係設定上有問題,我用緊663如果有需要,大家可以交流下 ...
manson 發表於 2009-6-13 02:55

個 function 係唔同冇錯,就我為例丫,我都有諗過整唔整 presence,但其中一個考慮O既係,如果整咗,萬一幾年後換 amp,唔換返 yamaha 就會用唔到O個兩隻喇叭。咁我要將佢放係度裝飾丫定係拆咗佢呢?如果拆咗咁O的線位呀點算呢?就算其他因素 ok,我都會因為呢個考慮而唔裝 presence。因為一來入門時間淺,未真正分出各個品牌分別。我唔想到時換 amp 時太多限制,所以我先覺得係一個好處

其實我設定有問題就一定啦....  因為我都係度了解緊個 menu 入面O的野 最近買咗音壓計,有時間要再自動 set 一次加手動 set 一次。

如果手動 setting,係咪一般係將音量 set 去 0db,跟住用音壓計量,指針要係 75db? (70db + 5 db)

返工去~~~~
TV: Samsung 850 46"
Player: PS3
Amp: Yamaha RX-V863
前置: KEF Cresta 30
中置: Celestion F35C
後置: Mission EH3S
低音: Danmax DM-Sub10B

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實我設定有問題就一定啦....  因為我都係度了解緊個 menu 入面O的野  最近買咗音壓計,有時間要再自動 set 一次加手動 set 一次。

如果手動 setting,係咪一般係將音量 set 去 0db,跟住用音壓計量,指針要係 75db? (70db + 5 db

如果冇記錯的話 , 開着你部AMP , 入去入面個TEST 度 ,即係你會聽到(嘶咧沙喇個度)開始SET音壓 ....(小弟都係睇書 , 如有錯 , 請各師兄指正 )