設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: zetaho2003

[請教] diy 環牛一問

黃金玩家

zetaho2003 發表於 2012-12-11 19:35
我用電腦到既, 淘寶買左個野

要12v 10-15a output 火牛

師兄,請你睇返缐性電源供應器  ( linear PSU ) 個電子線路圖( schematic diagram)先講喇!
用隻 次級係 15Vac x2 嘅環牛冇錯的了。每道 7.5A 配Low Drop Regulator 作穩壓輸出 DC 12V +/- 3%, 實用 都Ok 。
VA 係 計算功率所指(電壓 乘電流的積)
其餘自己執生、掂嘛?
billy

星級玩家

電腦用線性電要180W咁大??要穩壓咁大電流自己整唔係咁易喎!!
15A起碼三至四粒功率管分擔功耗,散熱器要超大型,PCB走線都要考慮周詳,呢樣並非小制作

進階玩家

zoneaudio 發表於 2012-12-11 20:31
電腦用線性電要180W咁大??要穩壓咁大電流自己整唔係咁易喎!!
15A起碼三至四粒功率管分擔功耗,散熱器要超 ...

http://item.taobao.com/item.htm? ... id=13359767323&

比呢個野用

謝謝c師指點, 有危險性所以多野問左d

星級玩家

zetaho2003 發表於 2012-12-11 21:33
http://item.taobao.com/item.htm? ... id=13359767323&

比呢個野用

唉,早講Y師兄,首先你度左部電腦而家用幾多VA先(唔識就幫你唔到@_@)
再考慮用幾大既牛,穩壓等等,
講真你用得線性電即係音響用,就用部低功耗既PC先有得玩,
全機最好控制在100W以內,再低D更好,靚既線性電一D都唔平,
自己做都過千,不如買隻好D既PC牛好過,

進階玩家

zoneaudio 發表於 2012-12-11 22:37
唉,早講Y師兄,首先你度左部電腦而家用幾多VA先(唔識就幫你唔到@_@)
講真你用 ...

部電腦仲未砌, 不過一定唔過100W

預隻牛150W 到

我自己都睇左幾個師兄DIY, 但真係有D 難道同危險性

但又想DIY 玩外置牛

參考呢個有問題?

黃金玩家

zetaho2003 發表於 2012-12-11 21:33

比呢個野用

師兄,你早D 露相,就大家慳返好多時間。你想十樸果舊嘢係用在Pico-Box 電腦,輸入端都整好曬connector 等你插佢,用返隻260Watts ATX 開關電源PSU ,插、插、插,算喇。買隻靚箱裝住隻 ATX 開關PSU 再飛缐出黎,咪過足玩外置牛癮囉!

Switching power supply, 12V 出 20 amp 都係平常事。
忘記Linear 吧!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10 絕對認同

查看全部評分

billy

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2012-12-11 22:37
講真你用 ...

如果用係電腦到,最好真係要有150W
雖然而家用係CAS既電腦,功耗可以控制係50W至60W
但開機個下,搶一搶電,預大少少比較好

但如果CAS其實應該唔駛去到15A吧,10A都預得好多了
一來可以用T系cpu,最大大功耗35W,內顯,8至10a都真的好夠

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

zetaho2003 發表於 2012-12-11 23:03

預隻牛150W 到

ching係咪讀電子野呀?如果唔係,第一次就唔好搞外置牛啦,仲要用係電腦上

你需要求外置牛,其實TB有都成品,12v 10a,好似係1500人仔

不過我唔敢買你買左個舊野,依樣我寧願畀多少少買外國貨

星級玩家

zetaho2003 發表於 2012-12-11 23:03

預隻牛150W 到

ching你個LM723+3055線路我三十幾年前讀緊中一個時已經整,而家仲羅番出來!!
呢D比工業用都OK,CAS起碼都TL430做參考加分立元件,功率管基本都東芝/ON管個D啦,

黃金玩家

zoneaudio 發表於 2012-12-12 11:13
ching你個LM723+3055線路我三十幾年前讀緊中一個時已經整,而家仲羅番出來!!
呢D比工業用都OK,CAS起碼 ...

師兄,日行一善,好心叫佢放棄佢張電子缐路。
      就算係整嘢都唔好用2N3055 咁Q 熱,採納MOSFET 喇!  431 平靚正。。。
billy