設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: HOHOHO

[請教] 為何很少很少ching有出Leica的報告?

星級玩家

唔可以話negative ,
只係唔夠人地強, snap shoot 來說, 係無問題

到快拍,(sport ) 或specs 層面;圖片處理唔夠canon 同Nikon ,

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

Zack_A 發表於 2012-12-10 13:01
唔可以話negative ,
只係唔夠人地強, snap shoot 來說, 係無問題

thank you useful inforamtion!
山無稄, 地無缺, 才敢與76絕!

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

樓主c兄問的兩部都係dc, 我就唔熟了, 但知道佢地係pana的雙生機, v-lux 4 其實即係pana的fz200, 屬長砲機, 最大分別, v-lux 40 就係pana的zs20.
雙生機的意思, 即係呢兩部其實都係由pana生產, 不過個殼就印有leica logo, 內部設計亦有leica負責.
具體要分別真係唔知了, 不過leica版係跟埋lightroom.
至於邊部好, 其實都係睇返c兄有冇遠攝習慣, 我有的, 但要求較高, dc滿足唔到.
至於所謂的leica鏡, 係泛指係德國製造的手動鏡(畀leica自己生產的RF或SLR用的), 相信同呢兩部機的鏡頭係有一段距離的.
等運到

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

mike384 發表於 2012-12-10 14:50
樓主c兄問的兩部都係dc, 我就唔熟了, 但知道佢地係pana的雙生機, v-lux 4 其實即係pana的fz200, 屬長砲機,  ...

How about the X2 ?
I know this is 100% made in Germany but need 13000~15000

黑鑽玩家

HOHOHO 發表於 2012-12-10 15:31
How about the X2 ?
I know this is 100% made in Germany but need 13000~15000

呢部真要搵個用家黎答你了, 用得leica, 其實好少會用[抵唔抵]呢d觀點的.
x2我唔知了, 但x1入面好多都係日本野, 包括粒cmos係sony做的.
但x2同你之前提及的兩部係性能上都有好大出入, 其實c兄你的目標係乜?
想要一部全天候, 可近可遠的萬能相機(vlux 4/ 40), 定係一部輕巧的定焦大cmos相機(x2)??
相信計畫質同輕巧, x2能畀到你(鏡頭係靚野, 又唔係太重), 但鏡頭得24 x 1.5 = 36mm, 係屬於小廣角, 能滿足你嗎?
等運到

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章

mike384 發表於 2012-12-11 11:02
呢部真要搵個用家黎答你了, 用得leica, 其實好少會用[抵唔抵]呢d觀點的.
x2我唔知了, 但x1入面好多都係日 ...

畫質同輕巧 must be the most important for me
so I perfer X2 now!

黑鑽玩家

HOHOHO 發表於 2012-12-11 11:15
畫質同輕巧 must be the most important for me
so I perfer X2 now!

一部x2 夠我買我部d600了, 所以我都係揀左單反.
呢部名貴相機的報告就要等c兄你了!!
等運到