設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[劇集] 韓劇:紳士的品格...2#加左補充

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

之前同幾位C兄吹水...都係吹開日劇
今晚見有C兄講韓劇...我又介紹返套先

"紳士的品格"...劇情係講4個中年男人o既愛情故事
而且主角亦非俊男美女...仲要主角中...我只識張東健&金荷娜(其實套劇主要都係講佢地兩個)
所以...就咁睇牌面(劇情&主角)真係唔吸引
不過睇落就...唔單止唔肉麻(唔同一般偶像演員式愛情劇)...仲好過癮添...
4個男演員真係可以做到"老死"(好朋友)果種感覺出o黎...
可能佢地劇中年齡同我好接近...感覺幾有共嗚...
至於後生仔女睇喱套劇有咩感覺...我就唔敢包啦...

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

劇本:
有睇開韓劇o既朋友...應該知韓劇係一集一集咁拍
即係每拍完一集就會播出街...而劇本亦係一路拍一路寫/改("間諜明月"幾乎爛尾)
所以...有時d韓劇劇情會有前後銜接/風格前後不一問題
但係紳士的品格...比我感覺係劇本比較完整...好多細微位都可以做到前後呼應

對白:
好明顯喱套劇o既對白都落左唔少心思
好多對白都好抵死/有意思
例如:
1.我單戀你...唔代表我唔會同另一個女人上床
2.少年係唔會長大o既...只係年紀大左
3.當少年由我變成我地...即係有一段友情正在發生

拍攝手法:
每一集開始之前...都會有一段短劇
段短劇有時會用o黎攪笑...有時又會用o黎交代佢地o既過去/套劇入面無o既劇情
我幾喜歡咁o既手法...簡單直接...唔需要成日想當年

劇情
4個中年男人的友情&愛情故事...不過並唔係用偶像劇式包裝
反而係有一種貼近現實生活式包裝
雖然有時都有少少拖o既感覺...不過因為有4對男女可以講...所以都唔覺會拖得太長/太悶
而且4個男演員都做到果種"好兄弟"o既感覺(當然唔係江湖兄弟果種)
劇中唔會有"有今生無來世"喱種對白...純用劇情o黎表達佢地4個o既友情

客串明星
處理客串明星手法亦係值得一讚
"秀英 & 容和" 出場都好簡單...而且亦無刻意安排角色比佢地
只需要佢地做返自己(反正都係客串三兩分鐘)
最重要係...簡簡單單又可以做到效果

最後要講多次...我都係中年男人...所以...可能比較有共鳴
後生仔女睇...可能感覺會唔同/覺得麻麻地...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
kenny.k + 10

查看全部評分

i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ilavbnm 發表於 2012-11-30 01:52
留位......
今晚夜左d...聽日有時間...我再講多少少劇情

叮噹大哥,電視有無播?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

plnl88 發表於 2012-11-30 01:56
叮噹大哥,電視有無播?

電視有無播我就唔知...網上好易搵到/坊間都有碟賣(幾十蚊一套果隻)...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

呢套好嘢嚟, 我都睇咗, 浄係睇張東健都夠, 金荷娜近年好掂, 我都好鍾意睇佢, 如果高清台播就好了。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

無綫收費台有得播, 睇過第一集, 都幾搞笑架

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

韓劇感覺節奏較慢, 都係鍾意日劇多D, 十集睇晒

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

SonSon 發表於 2012-11-30 10:30
韓劇感覺節奏較慢, 都係鍾意日劇多D, 十集睇晒

喱套人物較多(4男4女)...可以講o既野亦較多...所以感覺上都唔算拖得太長
不過...韓劇節奏始終唔及日劇就真o既...
i=I
l=Love
a=Audio
v=Video
b=But
n=No
m=Money