設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] rip BD 出現跳格問題

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想問下各位 Ching 有無試過 自己rip BD 出現跳格問題

我試過三款 software 最新version都係咁 (AnyDVD HD (trail version), DVDFab (trial version), Blu-ray Copy(free version))
我是正版碟 (Terminator 2, 壞蛋獎門人), 播到某一段落就跳
其他碟試過正常 (e.g. 伊朗式分居 ,致命室友 ,愛在你左右)
Media Player (Himedia 910A)
External BD Combo (Asus SBC-06D2X-U)

會唔會protection太强 ?? Thanks

黑鑽玩家

會唔會係rip過程中出事, 你係唔係已有3個rip出棃同係terminator2 嘅iso copies, 一從DVDFab, 2從AnyDVD HD, 3從Bluray free copy.  係嘅話可比較呢3個files, 個size一樣?  然後分別係PC到行, 有冇邊個file 飛格?  

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

myblue 發表於 2012-11-29 17:23
會唔會係rip過程中出事, 你係唔係已有3個rip出棃同係terminator2 嘅iso copies, 一從DVDFab, 2從AnyDVD HD, ...

謝謝師兄回覆。

三款software rip出來的 ISO size有少許不一樣 (AnyDVD HD 同 Blu-ray Copy 一樣, DVDfab細少少)

我又試過用DVDFab只rip正片都係跳,真係唔知player問題 / BD Combo問題 / software 問題 / bluray 碟問題 ??

Thanks

黑鑽玩家

horace_tsang 發表於 2012-11-29 17:30
謝謝師兄回覆。

三款software rip出來的 ISO size有少許不一樣 (AnyDVD HD 同 Blu-ray Copy 一樣, DVDf ...

照計, 正片diskette係BDP唔跳 (試佐未?),  backup出黎嘅full BD iso應該無事, 我用佐DVDFab好耐, 近排轉用AnyDVD HD,  一直無事, 除佐一次, 用AnyDVD整出呢好似冇decrypt咁(直程同係Bluray free Copy做出呢一樣),  發現係load隻 BD diskette時個AnyDVD唔知乜原因detect唔到某d嘢而比出warning話BD+ protection 有可能decrypt唔到, 之後重新load多兩次隻碟後就OK返.

手頭上冇terminator 2, 試唔到...  最好backup完搵部PC試試就好d.

鑽石玩家

myblue 發表於 2012-11-29 17:46
照計, 正片diskette係BDP唔跳 (試佐未?),  backup出黎嘅full BD iso應該無事, 我用佐DVDFab好耐, 近排轉 ...

試過用sony BDP 播Terminator 2, 壞蛋獎門人都ok,無跳,但RIP出來的就有問題。

暫時當個別事件處理。最主要係AnyDVD HD同DVDFab有使用期限,我會買正版,打算life-time version,所以想試清楚邊隻好d,Ching有無意見 ??

Thanks

黑鑽玩家

horace_tsang 發表於 2012-11-29 17:55
試過用sony BDP 播Terminator 2, 壞蛋獎門人都ok,無跳,但RIP出來的就有問題。

暫時當個別事件處理。最 ...

隻隻唔差好遠, 大家update近排都好密, 講得介面nice 同friendly, 數DVDFab, 如果講軟件輕便會係AnyDVD, 兼AnyDVD HD可以做埋realtime decrypt以夾第三軟件... 不過乜都唔重要, 最緊要買時邊隻最平..

鑽石玩家

myblue 發表於 2012-11-29 18:02
隻隻唔差好遠, 大家update近排都好密, 講得介面nice 同friendly, 數DVDFab, 如果講軟件輕便會係AnyDVD,  ...

以 Life time version計,DVDFab 做緊6佰幾,AnyDVD HD 就9佰幾,雙方都做緊promotion。

DVDFab 就多d花臣,可以只rip 正片,刪除高清音郊,BD50轉BD25, BD15, BD9,選字幕,

AnyDVD 就只可全碟做ISO

對我來講最重要compatibility,即係成功率高d個隻,其實佢地係唔係用同一個decrypter ??

黑鑽玩家

horace_tsang 發表於 2012-11-29 18:13
以 Life time version計,DVDFab 做緊6佰幾,AnyDVD HD 就9佰幾,雙方都做緊promotion。

DVDFab 就多d花 ...

唔係咁著數, DVDFab Rip片要另外買, 同DVDFab full BD copy係兩碼事, 不過trial version你可以試晒, 買時要逐樣計, 當然可以成個package買, AnyDVD 一樣....

講到多人用, 應該數AnyDVD...  不過呢兩隻都非常OK啦.

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
horace_tsang + 5 謝謝意見

查看全部評分

新仔玩家

呢兩套戲第幾段跳格?因為呢兩套戲我都有,我係自己用anydvd hd轉iso,唔係上網下載iso,我試一試有冇你講果個情況出現。(呢兩套轉左iso都未有時間睇)

鑽石玩家

donbee 發表於 2012-11-29 18:28
呢兩套戲第幾段跳格?因為呢兩套戲我都有,我係自己用anydvd hd轉iso,唔係上網下載iso,我試一試有冇你講 ...

其實兩套都時不時跳,全碟計每套跳6-8次

T2最記得係liquid metal機械人追John騎電單車一幕,Arnold追落下水道不久就跳

壞蛋獎門人就主角初遇屈機,係銀行坐sofa時跳

Thanks