設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: raylam98

[請教] 新手 DIY 電源線一問

進階玩家

前兩日我去鴨記華X 想買Belden 83803 , 點知賣哂,請問有冇ching 知道邊度有貨?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

前兩日我去鴨記華X 想買Belden 83803 , 點知賣哂,請問有冇ching 知道邊度有貨?
raylam98 發表於 2009-6-10 11:40

我諗可以試下秋記~~ 不過我估價錢應該貴D~

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

我諗可以試下秋記~~ 不過我估價錢應該貴D~
JKC710 發表於 2009-6-10 11:43

尋晚見到有...聽線王講平過華輝!

高級玩家

25# maner394
如果自己開左蓋, ONKYO會唔會知? 會唔會有seal label貼左係機入面?

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

25# maner394
如果自己開左蓋, ONKYO會唔會知? 會唔會有seal label貼左係機入面?
weeps1584 發表於 2009-6-10 11:52

只係 cut 線唔會開蓋!

1萬

黃金玩家

其實你諗下一部初级av amp本身受成本所限, 表現只能跟机價成正比, 改線會有幫助但不可能三级跳贏高價amp. 要cut 原裝線去改就更加要考慮清楚, 部机即時無二手市場或比人壓價. 不是潑冷水, 只是过來人, 吾咁聽請諒.

...
ryanenen 發表於 2009-6-10 12:55
多谢 ryanenen 兄提點,你所講的問題都係我預計之內,玩影音每個人都知 ,改線會有幫助但不可能三级跳贏高價amp,就算高級 amp 改線都唔會三级跳,不過可以用有限金錢同資源去玩,我覺得一試無妨,正所謂救得一段得一段,我就係貪佢係一部初级av amp,係二手市場本身都唔值錢,改咗都唔會爭好,最緊要玩得開心

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

raylam98 發表於 2009-6-10 11:40

華x賣belden 83803 hk$39.5/呎,要去到6月中先有貨返(華x saler說)
秋x賣belden 83803 hk$34/呎
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

多谢 ryanenen 兄提點,你所講的問題都係我預計之內,玩影音每個人都知 ,改線會有幫助但不可能三级跳贏高價amp,就算高級 amp 改線都唔會三级跳,不過可以用有限金錢同資源去玩,我覺得一試無妨,正所謂救得一段得 ...
maner394 發表於 2009-6-10 13:10

完全同意 , 最重要平平地可以玩下 ,而且在diy過程中可以有得益.
之前都有師兄說過這問題(吾想cut原裝線去改), 我地比意見可以換原裝13a頭去mk red 13a plug(hk$6x~8x/隻)去看看有沒有效果, 如果只是換13a plug都有效果可以換條冷凍fuse(hk$60/粒), total都是百元左右, 如果換之後真是沒有效果or個效果自己吾喜歡 可以sale出去,這裡有好多師兄都會有興趣
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

星級玩家

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

38# maner394

MANER 兄講得有道理 . 小弟意見如下 :  -
如果係 買AV 既朋友 , 就肯定嘜都唔會搞 .
但如果係 玩 AV 既 , 就唔同 . 玩 AV 既一定要有以下心理準備 : -
-  搞完一大輪可能冇咩野變化 , 甚至乎衰D潻
-  小小地方 , 如一粒 FUSE , 一個小插頭 , 都會唸盡辦法去整去改
-  買一大堆野返黎整完 , 又可能只係心理上覺得有 IMPROVEMENT
-  無里頭搞左小小野竟然會有大躍進
-  點解人地整左有改善 而 自己整完又係甘樣
-  唉 ! 使左幾錢銀只係得嗰 5% IMPROVEMENT
總的來說 , 平架生好 貴架生好 , 都一定要有心去玩 , 玩 AV 千其唔好後悔 ,
後悔或者驚使左D錢而得唔到改善既 , 就不如唔好玩 . 每個人既器材都唔一樣 ,
就算一樣 , 環境擺設又唔同 , 跟本就太多變數 , 所以 , 一定要有心理準備 , 整完
件野唔好有太高期望先 , 然後慢慢 花時間 靜靜地 " 用個心 "  去聽去睇 , 先至
同比自己一個 最終最公平 既報告 , 然後再唸唸下一步應該再點樣 IMPROVE .

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
zz9999 + 1 中晒point! :D

查看全部評分